my lovey dovey followers

Friday, 29 August 2014

Transform!

Assalamualaikum wbt.

Yarghhhh. *keluar gaya sumo*

Wahaha. Feeling baru ni. Sebab. Tengok atas. Apa ada di atas? Tengok saja la.

Ohh. Bumbung rumah aku.

Tak!

Habis? Dah suruh tengok atas. Apa lagi selain bumbung. =,=

'.....' *garu kepala*

Apa?

Header baru. -__-

Ohh.

Je?

Habis tu kau nak suruh aku bagi kau award?

Kalau sudi. *muka takda perasaan*

Eeuww. -__-

-Conversation ended-

............

Inche Google

Dah tiba masanya. Kita. Transform. 

Semangat!!! Mesti qowiy!

Ada orang tu kan. Blur. Dah kenapa blogger ni? Dok buat syok sendiri. Transform. Apa benda transform? Tak faham.

Baling dengan sepatu tinggi.

Dulunya kurang baik. Sekarang. Niat dalam hati nak jadi lebih baik. Haa kan transform namanya ni. Salahkah? Tak.....kan? Menjadi lebih baik menuju ke jalan yang Allah redha. 

Header blog kena tukar. Tuan punya blog pun kena bertukar la. Kan? Logik. Logik. Logik.

Tak logik. 

Heh?

....

Sebenarnya kan. Nak buat statement official dekat sini. 

Malam ni mungkin entry terakhir saya. Sebagai. Bakal mahasiswi. Sebab lepas ni. Saya official menjadi mahasiswi. Terkejut tak? Haha. 

Okey. Hambar. 

Bila menyedari diri ini bakal menjadi mahasiswi yang official. Beban di bahu berat kedua-duanya. Satu. Sebab hutang ptptn. Nak buat macam mana. Result tak cukup bagus nak apply biasiswa. Tapi. Mungkin ada peluang. Cuma kena tunggu masa. Doakan.

Kedua. Status pelajar ni bukan main-main tahu tak? Ini satu tanggungjawab! Dan satu amanah! Mak ayah amanahkan kepada kita supaya belajar rajin-rajin. Amanah yang diberi kalau kita tak ikut....haaa tak tau la. Aiyokkk.

Kita juga ada tanggungjawab kepada negara! Kita belajar supaya kita boleh jadi tulang belakang negara kita. Kalau bukan kita, siapa lagi? Bukan kau seorang. Pelajar merujuk kepada semua yang bergelar pelajar.

Membebel ja kan aku ni. 

Jom sama-sama kita berdoa. Mudah-mudahan kita akan menjadi pelajar yang di redhai Allah. Ingat, setiap ilmu yang kita tuntut tu datangnya daripada Allah. Rugilah kita kalau kita belajar main-main.

...............

Tak dapat nak feel lama-lama dekat sini. Sebab. Tak packing barang lagi. T_T Barang pun entah cukup entak tidak. Kerja last minute tak bagus ya anak-anak. Kelam-kabut! Jadinya, jangan contohi sahabatmu ini. T_T

Tugas sebagai pelajar tak selalunya senang ya sahabat sahabat. Sebab kita bukan belajar ilmu dunia sahaja. Tapi ilmu akhirat pun wajib belajar. Jangan asyik tumpu kepada bidang yang kita belajar saja.

Luaskan fikiranmu! Luaskan mindamu! Luaskan kuasamu!

Contoh, aktif dalam persatuan. Dan sosial.

...

Apabila saya tak sibuk nanti, muncullah entry saya di sini. 

Salam. Bye.

Tuesday, 26 August 2014

Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (iii)

Assalamualaikum wbt.

hak milik sendiri


Entry Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (ii) dah janji nak cerita pasal pembelajaran dan exam di KMPP. Dont worry be happy. Memang saya akan cerita. Memandangkan hal ni yang student selalu ragu-ragu untuk masuk mana-mana tempat belajar.

Dengar ja tempat tu susah nak belajar. Reject.

Dengar ja lecturer dekat tempat tu tak bagus. Reject.

Dengar ja dekat tempat tu tak ramai yang graduate dengan kos yang hebat-hebat. Reject.

Tak bagus. Nak pilih tempat study ni memang la kadang-kadang jadi susah. Tambah pulak kalau dapat offer dari banyak tempat. Pening nak pilih mana satu. Lagi pening bila nak pilih. 

Matrik. Atau. Universiti. 

Nak cerita ni. Saya dulu tak pening-pening dah. Sebab sebelum dapat result spm lagi saya dah buat pilihan.

Lepas tawaran matrikulasi keluar. Alhamdulillah. Tak pening fikir. Terus reject university. Seingat saya dulu saya dapat tawaran diploma sains-uitm perlis. Tapi buat dont know ja. Sebab hati memang dah niat nak masuk matrikulasi. Start all over again.

Alhamdulillah. Dengan makanan 'orang cakap matrik ni susah' saya dapat ja survive dan tamat matrikulasi dengan jayanya. Be one of matriculation graduated? Good choice.

Bukannya nak paksa ikut ajaran saya. Setiap pilihan dan keputusan di tangan awak. Saya cuma tunjuk separuh jalan saja. Yang nak tujunya awak. Yang nak buat pilihan untuk teruskan perjalanannya. Awak sendiri.

......

Saya nak kongsi macam mana boleh saya ni senang sangat nak buat pilihan. Senang sangat reject uitm tu.

Firstly, saya dah cadang nak sambung dalam bidang sains. Matrikulasi pun memang terang-terang saya ambil sains sebab dekat sekolah dulu saya belajar sains. Akaun pun saya belajar jugak! Tapi oleh kerana tak berminat. 28 November 2012 hari terakhir saya berperang dengan Prinsip Perakaunan.

Senang cerita. Plan dari awal. Duduk dekat sekolah tengah rehat dekat kantin tu, plan siap-siap. Fikir. 'Nanti aku nak sambung dalam bidang apa?'.

Memandangkan saya dapat diploma sains. Yang memakan masa selama 3 tahun. Dan kena score sebanyak 6 kali. Kerana ada 6 semester. Fuhhh lamanya! Penat ahh nak belajar lama-lama. Dah lah kecundang time spm! Sebab bosan nak belajar!

At the same time, dapat matrikulasi dalam bidang sains. Hanya setahun. Hanya 2 semester. Kena score 2 exam penting. PSPM 1 dan PSPM 2. Singkat! Padat! 

Bagi saya. Masuk matrik ni macam mula balik zaman spm. Sebab spm dulu serius saya main-main sebab dah bosan nak belajar! Mood bosan waktu form 5...teruk sangat! So, akhirnya kecundang. Orang lain ambil result atas pentas. Saya senyap-senyap ambil result dekat cikgu dekat belakang dewan. Hahaha

Conclusion. I hate belajar benda yang sama lama-lama! Jadi, saya pilih matrikulasi. Walaupun hampir kecundang. Tapi, alhamdulillah. Lebih baik daripada result spm! Haha

.....

Macam dah lari topik. Tapi tak apa. Untuk awak jugak! Sharing pengalaman. Mana tau pengalaman saya bakal jadi pengalaman awak! 

Matrikulasi ni ada dua pecahan tau. Ada matrikulasi teknikal. Yang ni saya taktau sangat.

Mostly, PST(Program Satu Tahun) untuk result spm yang bermula daripada 4A dan ke atas. Tapi ada jugak yang 5A dapat PDT(Program Dua Tahun). Depends subjek lain. Kalau addmaths atau subjek yang berkaitan dapat C/D/E anda mungkin akan dapat PDT.

Jurusan Sains terbahagi kepada 3 Modul:
  1. Modul 1 (Mathematics, Biology, Physics, Chemistry, English)
  2. Modul 2 (Mathematics, Sains Komputer, Physics, Chemistry, English)
  3. Modul 3 (Mathematics, Sains Komputer, Biology, Chemistry, English)
Dan Modul tersebut akan di pecahkan pula kepada beberapa kelas. 

Jurusan Perakaunan pula tiada modul apa-apa. Just terbahagi kepada beberapa kelas. Subjeknya saya kurang jelas.

Dalam setahun ada 2 semester. Bagi PDT 4 semester sebab 2 tahun. Untuk satu semester ada UPS(Ujian Pertengahan Semester) dan PSPM(Peperiksaan Semester Program Matrikulasi).

...

UPS(Ujian Pertengahan Semester)

Ujian biasanya hanya 3 hari. Dan selalunya ups ni agak killer la. Biasanya soalan-soalan yang keluar time ups ni adalah soalan yang lecturer sendiri tak jangka. Kertas soalan kita lecturer matrik kita sendiri yang semak.

PSPM(Peperiksaan Semester Program Matrikulasi)

Ambil masa dalam dua minggu. Satu hari dua paper. Pagi dan petang. Soalan-soalan yang keluar biasanya lecturer dah target. Dan biasanya. Betullah apa yang lecturer target keluar tu. Kertas soalan akan dihantar ke bahagian matrikulasi. Lecturer matrik lain yang semak.

Apa-apa pun. Jangan buat tak biasa dengan exam. Sekolah rendah, menengah dulu dah banyak kali exam. Sama lah jugak dekat matrik ni. Make sure sebelum exam lagi dah bersedia.

Time study week boleh relaks sambil tengok-tengok balik apa yang dah study. Boleh pergi jumpa lecturer untuk minta tunjuk ajar yang terakhir.

...

Lecturer kmpp semuanya terbaik!!! Percayalah. Tak payah segan silu nak bertanya. Tanya saja apa yang musykil. 

Dekat-dekat exam students akan nampak betapa lecturer sanggup bersusah payah arrange jadual untuk buat kelas. Buat revision terakhir dengan student. Terbaeekkk.

hak milik sendiri

Sebarang kemusykilan boleh direct tanya. Entry membosankan maybe tak baca habis pun kan. Haha.

Idea tak keluar banyak. Sebab minggu ni boleh dikatakan fikiran saya agak busy. Hehe. So, ada yang tak puas hati. Boleh comment. 

...
Adios.

Sunday, 24 August 2014

Harapan

Assalamualaikum wbt.

Blur. Apa aku buat kat sini hah?

Takda kerja. Maklum lerrr cuti hanya berbaki seminggu saja lagi. Setelah hampir empat bulan berkampung di rumah. Setelah hampir empat bulan asyik mengadap netbook ni saja. 

Nanti nak hadap blog kena ikut time dah. 

Hee. Bakal mahasiswi. InshaaAllah.

...

Semakin dewasa naluri keibuan makin terserlah. Hoho. Macam tak perjaya ja aku cakap macam ni.

Baby kecik-kecik yang baru berapa hari tu memang tak akan aku dukung la. Tak berani. Kalau anak sendiri boleh lah nak buat apa pun. Masalahnya anak sendiri pun tak tahu nak wujud bila. Hehe

Macam tak percaya ja aku update entry pasal baby. @_@

Ini cerita semalam.

Aku di kira cucu tok dan tokwan yang ke 5 mungkin. Cousin yang lain mostly golongan adik-adik. Bila anak menantu cucu semua berkumpul. Penuh rumah tokwan sampai ke dapur. Kalau dah adik-beradik sebelah abah sampai 12 orang. Apa yang nak dihairankan?

Hampir kesemuanya dah berkahwin dan ber-anak. Anggaran aku..cucu tok dan tokwan mungkin dalam 50 ++++. Dan bakal bertambah. Murah rezeki. Alhamdulillah.

Tak lama nanti tok dan tokwan dapat cicit pulak! Cucu sulung dah 24 tahun! Cucu kedua dah 22 tahun! Cucu yang paling kecik baru 8 hari! Dan yang paling paling kecik menanti hari! Fuhhh

Ehh, macam mana boleh terbuka hikayat tok dan tokwan di sini.

...

Kisah kisah di atas tidak terhenti di situ.

Tengah syok aku duduk bersila santai. Tetiba seorang budak kecik yang baru bertatih. Berdiri masih tak teguh. Nak bangun masih bersentuh. Berjalan kejap-kejap terjatuh. 

Dengan lajunya dia berjalan sambil mata tepat merenung aku. Akhirnya jatuh di riba aku. 

Heyy, Iam not your mother.

Baby minat akak ye? Hehe

Tapi. Rasa macam dia anak aku pulak! >___<

...

Adik-beradik yang kahwin muda tiada untuk di jadikan contoh. Mak pun bila dibuka hikayat kahwin katanya 'belajar bagi habis, kerja dulu'.

Okey.

...

Pabila Imam Muda Azhar depan mata. Golongan pendakwah muda bersepah merata-rata. 

Mak pun dengan penuh berharap, berkata-kata..

"Nanti cari orang macam ni la nak buat laki".



Ya, mak. Memang ini yang anakmu juga mengharap. Bukan niat nak menggatal. 

Golongan muslimah mana yang tak minta pasangan yang soleh? 

..............

Inche Google
Kualiti imej kurang

Apabila hati mengharapkan sesuatu. Gundah memikirkan takdir yang tak menentu. Kerana hanya Allah saja yang tahu. Sama ada apa yang diharapkan benar-benar baik untukku. Atau bukan yang terbaik untuk di restu.

Gelap betul ni. Hujan nak turun. *tetiba*

Okey hujan dah turun dengan lebatnya. *tetiba lagi*

Mengharaplah sesuatu dengan sederhana. Jangan berharap dengan melampau. Sebab bukan kita yang berkuasa dengan ayat 'Kun faaya kun'. 

...

Terabur semacam entry kali ni. 

Hati dah nun jauh ke sempadan kegelisahan. Apa yang dicari tak dapat dapat lagi. Dan masih kurang jelas. Sigh.

...
Sekian. 

Friday, 22 August 2014

Kuatlah!

Inche Google

Assalamualaikum wbt.

Saat jari laju menaip ni. Hati nun jauh ke sana. Ke sana yang tiada senyuman. Sana yang hiba. Sana yang pilu. Sana yang suram dek awan yang mendung. 

Hati ini hiba dan pedih. Tak dapat membayangkan tuan badan yang menanggungnya. Mungkin hati mereka lebih hiba daripada aku.

Bukan mungkin. Pasti!

Kepada seluruh keluarga mangsa tragedi MH17. Salam takziah daripada saya. Terimalah kehilangan ini sebagai ketentuan. Ketentuan daripada Allah yang Maha Berkuasa ke atas kejadian kita.

Kematian itu pasti. Cuma cara dan masanya yang berbeza. 

Setiap perjalanan. Mesti ada perhentiannya. Setiap permulaan. Pasti ada pengakhiran. Setiap yang bernyawa. Pasti akan mati.

..............

Kita tiada kuasa. Kerana kita hanya hamba.

Tapi kita ada senjata. Senjata kita adalah doa.

Saat mendengar khabar yang duka. Doa menjadi titik mula.

Bermohon kepada Yang Esa. Agar dikuatkan hati yang lara.

Kehilangan ahli keluarga bukan satu perkara yang biasa.

Kita rakyat satu Malaysia. Mustahil kau berduka aku gembira.

Terimalah dugaan ini dengan hati yang redha.

Kerana aku yakin Allah tidak akan menduga orang yang lemah hatinya.

.................

Sumber: Facebook Berita Harian

Sumber: Facebook Harian Metro
-anak tunggal kepada co-pilot, arwah Ahmad Hakimi Hanafi, Abderrahman, 9 bulan-

Wajah anak kecil ni yang paling aku sebak melihatnya. Andai dia dapat berkata-kata. Teringin sangat nak dengar apa yang dia sedang rasai. Tahukah dia kenapa dia di kelilingi orang ramai. Tahukah dia majlis apa yang dia sedang hadiri.

Tiada lagi ayah yang selalu meluangkan masa dengannya. Tiada lagi ayah yang selalu mendukungnya ke sana sini. 

Anak kecil. Membesarlah menjadi anak yang soleh. Jagalah ibumu.

Otak membeku. Fikiran ibarat terhenti. Hati sedih. Tekak pedih menahan sebak. Air mata bertakung menanti bentengnya pecah. Ini ketentuan Ilahi. Dugaan kepada mereka yang Dia kehendaki. Sabarlah hati.

Allah..kuatkanlah mereka. Tabahkanlah mereka untuk menghadapi hari-hari seterusnya tanpa orang yang tersayang di sisi. 

.............

Mereka yang di duga. Kita pula yang terasa. Kerana kita bersaudara. Meski bukan saudara kandung. Tapi kita saudara se-Islam. Kita saudara satu negara. 

Kau berduka. Mustahil aku gembira!

.............

Wassalam.

Thursday, 21 August 2014

Pilihan

Inche Google

Assalamualaikum wbt.

Kucing comel di atas ibarat mood aku. Rasanya pic di atas lah yang terbaik untuk aku pamerkan untuk entry ni.

Okey. Jujur. Boleh lah aku berterus-terang. Boleh ka? Boleh kot. Izinkan aku luahkan perasaan di sini. Mungkin ada yang dapat membantu.

Seminggu saja lagi tinggal. Untuk buat persiapan akhir. Sebelum....

Macam orang lain. Aku pun dapat khabar gembira. Alhamdulillah. Allah sebaik-baik perancang. Kita pun merancang. Tapi kita tiada kuasa nak jadikan apa yang kita rancang tu betul-betul ada kecuali dengan izin-Nya.

Ada perkara yang buat aku perlu redha dengan apa yang aku dapat sekarang. Ada hikmah di sebalik kejadian. Aku percaya tu. Apa yang aku lahirkan dari hati. Apa pun keputusan yang aku buat. Datang-Nya dari Allah. Bukan saja aku. Kau pun sama. Mereka pun sama.

Sejak dulu lagi. Aku langsung takda keyakinan nak sambung belajar dalam bidang kejuruteraan. Sebab waktu sekolah dulu mata pelajaran yang paling membosankan aku. Fizik.

Subjek yang aku suka. Biology. Seronok nak belajar kejadian Tuhan. Otak aku waktu tu hanya mampu bekerja untuk menghafal. Fizik bagi aku. Kerja lelaki. Aku lembik. Takkan nak baiki kereta? Panjat tiang elektrik? Repair komputer? Bekerja tengah panas?

At last, sekarang ni aku tak nampak langsung kulit buku Biology. Dah terkubur dalam-dalam dah pun. Biology yang aku agungkan dulu. Lastly, makan diri sendiri. 

Masuk matrikulasi. Mungkin aku kena terima. Rezeki aku bukan untuk bidang yang berkaitan Biology. Terpaksa telan Fizik. Kunyah lumat-lumat. Hadam segala benda neutron, quantum, radioactive, force and motion, impulsive,..

Dan berat untuk mengaku...

Until today. I dont know. Aku minat fizik ka tidak sebenarnya ni???

Pengakuan yang menyedihkan. T_T

Dah tu kenapa tak pilih tengah-tengah?

'.......'

Something like Chemistry?

Errr. Kenapa hah?!

.....................

Inche Google nyata tak banyak membantu aku sangat. Hairan. Students Physics memang tak suka menulis blog eh? Students Physics memang takda yang status blogger kah?

Satu lagi kenyataan yang menyedihkan. T_T

Nampaknya. Aku wakil physicians sebagai blogger.

Sekiranya anda physicians jugak. Tolong mengaku. Nak buat geng.

........................

Doctor, actor, lawyer or singer

Why not president be a dreamer

You can be just the one you wanna be

Policeman, fire fighter or a postman

Why not something like your old man

You can be just the one you wanna be.

...................

Ya Allah..tetapkanlah hati ini dengan pilihan yang telah aku lakukan. Engkau permudahkanlah urusanku ini. Aamiinn.

'Kenapa tak masuk USM?'

'Kenapa tak terus masuk bidang kejuruteraan?'

'Kenapa pilih university yang jauh dari rumah? Yang dekat ada,'

'Kenapa tak masuk USM? Lepas graduate nanti senang dapat kerja,'

Allah...

Aku dah buat pilihan. Ada pulak yang nak menduga keyakinan aku. Nyata memang aku betul-betul sedang terduga. Tambah pulak sekarang ni aku masih kurang jelas dengan course yang aku dapat.

Doakan hati aku akan tetap redha dengan pilihan yang mak abah redha. Redha Allah kan letaknya pada redha mak abah jugak?

Dengan izin Allah semuanya akan okey. InshaaAllah. Allah akan permudahkan. Biar la orang cakap apa. Yakin dengan takdir Allah sudah. 

Bak kata mak. "Rezeki ni Allah tetapkan untuk masing-masing".

...................

We may have different ways to think

But it doesn't really matter

We all caught up in the steam of this life

Focus on every little thing

That's what does really matter

Luxury cars and bling that's not real life.
-Darin: Be What You Wanna Be-

....................

::Sekian::

Wednesday, 20 August 2014

Kehilangan

Asslamualaikum wbt.

Sudah jawab salam baru boleh baca leteran aku yang seterusnya. Peraturan baru untuk blog ni. Okey?

....

Tok Wan approach me. Then, he ask.

"Nak bagi cerah mata kena buat apa?" With his senyum lebar.

Aku betulkan spec. "Emmm...taktau," Aku ni spesis malas fikir jawapan.

"Baca Al-Quran," Jawab Tok Wan dua patah. Dengan senyum lebar tak sudah.

Sengih. Angguk.

Muka ni lah yang selalu kena merepek dek Tok Wan, mak, mak saudara kerana only me pakai spec yang tebalnya bakal di tambah lagi. 

"Tengok tv macam nak telan tv tu terus. Padan la kena pakai spec,"

"24 jam dok mengadap laptop, henset...patut power spec naik,"

Rabun ni sejak dulu lagi. Since 2009. Yang bezanya. Dulu power kiri-75 kanan-50. Dan sekarang kiri-350 kanan-325. Apa boleh buat? 

Baru angka 3 di hadapan. Dah ramai yang bising. Kalau angka 8 di hadapan.. Acano tu?

....

-Tragedi MH17-

Esok. 22 Ogos 2014. Jumaat. Merupakan Hari Berkabung untuk negara kita. Malaysia. Kerana jenazah rakyat Malaysia yang terkorban dalam tragedi MH17 bakal tiba pada jumaat ini.

Tipu la kalau hati tu langsung tak rasa sebak. 

Terbaca istiadat untuk berkabung. Siaran-siaran televisyen perlu menunda segala rancangan hiburan. Dan di gantikan dengan bacaan-bacaan ayat suci Al-Quran.

Baca istiadat pun dah sebak. Lagi la apabila terdengar instrumental yang sangat sayu di kaca televisyen. Video yang menayang gambar-gambar mangsa dan ahli keluarga mangsa.

Tekak rasa perit. Nak telan liur pun sakit. Mereka. Saudara kita. Lagi perit bahu keluarga mangsa yang harus menggalas dugaan berat ini. Kehilangan orang yang kita sayang merupakan dugaan yang sangat berat. Percayalah.

...............
Inche Google

Saudara.
Kehilangan itu satu dugaan. Tiada siapa yang dapat menerima kehilangan dengan senyuman riang!
Jika dia dapat melakar satu senyuman. Pasti. Senyuman itu hambar.
Allah menguji kita dengan sebuah kehilangan. Ini satu petanda. Ini satu peringatan.
Tiada siapa yang akan kekal di sini. Berat mana kasih sayang yang di limpahkan.
Kita pasti akan pergi juga!

Semalam aku baru mendengar ketawa mu.
Semalam kita bergurau. Kau berjenaka. Aku ketawa melihat mu.
Semalam aku mendengar cerita dari mu. Kau bercerita dengan bersungguh. Aku tekun mendengar.
Semalam kau potretkan sebuah lukisan.
Kau kata. 'Jika aku tiada. Jadikan potret ini sebagai penggantiku'.
Mana mungkin lukisan angin ini dapat menggantimu! Sela ku.
'Rasailah kehadiranku dengan angin.'
'Kita tidak dapat melihat angin. Tapi, kita dapat merasai kehadiran angin.'
'Seperti aku. Nanti jika aku tiada. Kau tak dapat lihat aku lagi. Tapi, aku yakin kau akan dapat merasai kehadiranku.'

Hari ini. Kau dah tiada. Pergimu tanpa ku duga.

Saudara.
Kehilanganmu amat berat bagiku.
Kau pergi dengan tiba-tiba. Tanpa pesanan yang jelas.
Baru aku sedar. Ketentuan Allah itu kadang-kadang datangnya tanpa amaran.
Kehilangan itu selalu datangnya tiba-tiba.
Perit jika datangnya saat kemuncak kasih sayang kita.

Tak hairanlah jika semalam aku baru saja memeluk tubuhmu erat.
Hari ini berita kehilanganmu sudah ku dapat.
Kerana kau juga milik Dia. Dia yang lebih berhak ke atas kau.

.............

Menyayangi itu harus berpada-pada. Cukup kita saling menyayangi kerana Allah Taala. Kerana waktu itu kita dah sedar orang yang kita sayang bukan milik kita seorang. Tapi juga milik Dia, Sang Pencipta. 

.............

Aku bukan minah sastera. Belajar sastera pun tak pernah. Belajar subjek Bahasa Melayu pun akulah budak yang selalu tertidur tu. So, apa-apa kerosakan dekat puisi tak jadi di atas. Halalkan ya!

Adioss. Salam 

Choice

Assalamualaikum wbt.

Mood: No mood available

Satu tujuan. Satu matlamat. Satu impian. Sejuta usaha. Satu kejayaan. Satu kebanggaan. Satu kepuasan. 

"Apa yang budak ni tengah merapu pun aku taktau,".

Seriously. Tak perlu tau. Semua orang boleh nyatakan seperti yang aku list kan di atas. Mustahil hanya aku seorang yang ada tujuan, matlamat, usaha and so on. Korang pun mesti ada kan?

Dan sekarang. Satu tujuan. Bakal. Satu matlamat. Errr tak nampak lagi. So sad. Kalau tak ada matlamat dan impian macam mana nak usaha? 

"Usaha sampai ada matlamat dan impian."

Eh. Macam dah terlambat ja nak usaha. Sebab jangan lupa! Kita ada masa. Sedang tengah usaha sampai ada matlamat dan impian...macam mana kalau masa tu dah tak berguna lagi? Time limited!!!

Dah tu. Macam mana?

"Carilah matlamat kau sekarang! Sementara kau tak mulakan lagi 'tujuan' kau!"

Hanya ada 3 tahun. 3 tahun yang kena usaha tanpa berpaling ke belakang. 3 tahun yang bakal membawa aku entah ke mana. 3 tahun yang bakal membentuk aku menjadi manusia yang MATANG. 

Hoho. Acanoo kalau lepas 3 tahun tu tak matang-matang jugak. 

"Belum apa-apa lagi dah think negative!"

Okey. Perlu think positive ja la sekarang ni. 

....

Runsing. Keliru. Pening. Ragu-ragu. Buntu.

"Kenapa?"

Banyak benda nak kena fikir lah.

"Orang lain pun ada banyak benda nak kena fikir jugak!"

Aku benci jawapan macam ni!

....

Choice.

Yes. Aku asyik buntu memikir pasal 'pilihan'.

Semua benda kena ada pilihan kan? Parah kalau diri sendiri tak reti nak buat pilihan tu. Parah benar parah. Parah sangat. Kritikal!

Selesai satu pilihan. Pilihan lain pulak yang kena buat. Haahaahaaa *gelak kurang siuman*

Baru buat planning sebagai students. Dah jadi macam ni. Belum lagi pegang status pekerja, isteri, ibu, majikan.....and so on. Perlu latih lagi diri supaya tak terlalu manja dengan 'bergantung kepada orang lain'.

....

Kegilaan bakal bersambung...

Friday, 15 August 2014

Sejak akhir-akhir ni

Assalamualaikum wbt.

Omaigashhhhh. rindunya nak berimaginasi kat sini. Poyo budak ni poyo. Dah tetiap hari dok muncul dekat sini. kejap kejap blog updated. takdo koje lain ke? Okey annoying.

Today iam so tired ohhh. *bajet*. Nak tahu tak? Waa dah jemu nak hadap skrin yang bercahaya ni. Tadi cakap rindu. Sekarang dah jemu. Okey boleh baling blogger ni dengan bantal yang superb lembut.

Mood nak berkarya hilang begitu saja. ~~~~~~~~~~ terbang macam burung. Begitu jugak perkongsian tentang ilmu yang superb berguna untuk ummah. Leteran-leteran manja. Syok sendiri~~~ 

Eh nampaknya kategori 'syok sendiri' tu tetap ada. 

Otak saya tak bekerja dengan jayanya akhir-akhir ni. Susah nak imaginasi tahap akif-haifa yang sungguh la 'akif-haifa tu apa?'. Tak follow blog saya so anda taktauuu. Dah kebuntuan ayat untuk bersastera bagai.

Ada perkara yang ehem ehem. Busy sekarang ni busy!! Dua lamaran. Cuma boleh ada satu pilihan. +__+ Macam biasalah kan. Dua hero. Takkan nak pilih kedua-duanya. Ohh sungguh aku tamak.

Dan pilihan itu telah pun saya pilih berpaksikan redha daripada mak abah. Preparation 1/3 saja nii. 

'Dah bersediakah aku?'

Allah sebaik-baik perancang. Ya. Kita siapa nak menolak takdir? Sedangkan takdir itu tiada yang mampu mengubah selain Dia? Bersyukur dengan aturannNya lebih baik daripada merungut tak tentu pasal.

Aku ni kononnya nak buat kejutan laa. Okey hambar. Hang memang selalu hambar. Lonely forever. 

Insomnia. Aku kena insomnia!! Susah sangat nak tidur sejak akhir-akhir ni. Why mesti 'sejak akhir-akhir ni'? Why? Sejak akhir-akhir ni aku dah berubah? Maybe. I got lamaran already. So, sejak akhir-akhir ni dan seterusnya agak hambar suasana blog ni.

Sebab.

Ada laaa.

Rahsia.

Cehhh. Main rahsia. Konon. Meh kita tengok rahsia ni boleh simpan sampai bila.

....

Martabatkan Bahasa Kebangsaan!! Hidup Bahasa Malaysia! err Okey tetiba jaa. 

But, for sure ada kaitan dengan 'sejak akhir-akhir ni'.

....
Leaved.

Monday, 11 August 2014

Cerpenish: Reality version

Assalamulaikum wbt.

Budak ni mula dah nak bercerita. Kami tak baca pun. *Jeling 360 darjah*

Saya pun tak suruh dan tak hingin hampa baca! *tutup laptop bangun tolak kerusi ke belakang kuat-kuat*

Okey. Boleh abaikan ayat-ayat ke-sensitif-an di atas. Today, I want to talk about..........................................................

(5.30 ke atas) Sore tika ini.

Bunyi hujan menimpa bumbung rumah membingitkan telinga.(rumah kami rumah atap zink). Ketika ini jari ralit menekan keyboard. Tanpa peduli ada musibah di luar sana. Earphone di telinga di betulkan. Volume lagu dikuatkan. Tapi bunyi air hujan menikam bumi lebih kuat bunyinya.

'I have no idea why abah pilih bumbung rumah jenis ni. Kan dah bising bila hujan turun,'.

Idea di otak di persembahkan menggunakan keyboard. Ketika ini Aakif dan Haifa saja di minda. 

Titisan air hujan maha kuat. 'Alhamdulillah. Rahmat daripada Allah'. Tekan button stop. Lagu berhenti. Earphone di tanggalkan. Allahuakhbar. Bila buka earphone bunyinya lagi dahsyat.

'Sebelum ni hujan lebat tak bunyi macam ni pun,'. Bisikku lagi. Pandang kakak di sebelah. Relaks tengok movie dekat laptop. Walau aku tahu dia tengok ber-sound-kan air hujan.

Habuk-habuk mula berterbangan. Pasir halus jatuh dari atas. Pelik. Terkejut. 'Rumah nak runtuh ka apa ni?' My thought at first. Sebab bilik yang aku duduk ni baru siap awal tahun ni.

Di tambah dengan bunyi hujan yang berbisa. Pasir-pasir kecil jatuh dengan banyaknya. Aku bangun. Tengok kakak aku. 'Kenapa?'. Dia pun turut bangun. Aku pandang atas. Tengok dinding, bumbung. Elok lagi. Tak ada retak pun.

Mak jengul dekat pintu bilik. (Situasi cemas). Aku tengok tingkap yang dah di tutup waktu hujan awal-awal tadi. Macam ada pokok tumbang. 

'Bacalah Al-Quran,'. Suruh mak. 

Waktu keluar dari bilik. Macam terpijak ais. Sejak bila mak pandai main baling-baling ais ni? Eheh. Okey waktu ni akal memang dah terbelit dek suasana yang agak kelam-kabut.

'Eh? Hujan batu..!'. Aku tunduk ke lantai. Tangan meraba-raba di lantai. (rumah dah terputus bekalan elektrik dek hujan lebat tambah kilat). Dapat pegang seketul ais! Maha Suci Allah. First time rasa hujan batu.

Patut pun bunyi hujan kuat semacam. Hujan batu. Hendap tengok ke luar. Belakang rumah habis pokok tumbang. Pokok buluh serumpun melentur ke tanah. Angin kuat semacam. Dan namanya ribut.

Drama apakah ini?

Pokok-pokok bergoyang mengamuk teruk. Abah dah tak senang duduk. Kereta orang tiga buah di luar. (My father is a mechanic). Bimbang kereta orang rosak teruk dek dahan dan ranting yang patah di sepak ribut.

Kira-kira sepuluh minit kemudian. Ribut berhenti. Tapi hujan masih lebat. Cuma tak lah se-lebat bak mengamuk tadi. Keluar tengok keadaan luar. MasyaAllah. Macam bukan rumah sendiri.

Pokok-pokok kecil tercabut akarnyanya dari tanah. Serumpun pokok buluh menyembah bumi. Tiang elektrik tumbang. Wayar elektrik putus. Ranting dan daun yang masih hijau bertaburan.

Dahan pokok rambutan patah. (Tahun depan tak ada rezeki rambutan dah nampak gayanya). Buah-buah merah menyala menyentuh tanah. Mujur tak jatuh timpa kereta orang.

Orang-orang kampung dah start buat lawatan. Sebab. Kira-kira 7 atau 8 buah rumah atapnya melayang. Alhamdulillah rumah sendiri tak rosak. Legend rumah aku ni.huhu(gurauan sebagai selingan)

Orang lain kecoh pasal rumah rosak. Aku pulak kecoh dok cari Mona dan Minah. Dua ekor kucing ni memang kami bela di luar rumah. Tak dapat kebenaran untuk bawa masuk. So sad.

Cari. Tak jumpa. Dalam hati. Melayang di bawa ribut ka? Heh, aku tak nampak mana logiknya.

Resah di hati lenyap. Apabila nampak Mona tergedik-gedik dok lompat main apa entah. Sambil di ushar oleh bapaknya, Moneii. Hahaha. Bikin wa risau saja.

Petang tu busy dok kutip buah rambutan masuk bakul. 'Sekilo lima hinggit! Sekilo lima hinggit!'. Okey syok sendiri sebab tak ada orang beli pun. Cuma depa ambil tanpa bayaran. Hee

Malamnya. Hidup bercahayakan kegelapan. Di sinari pelita yang suram dek tak cukup minyak. Yang overnya...dalam gelap boleh lagi p tumbuk cabai hijau nak buat sambal hijau ikan bilis. Hahah. 

Kerosakan yang di alami di laporkan kepada polis dan pemilik kawasan. Tiada kecederaan yang di alami. Tengah malam elektrik berjaya di pulihkan. Syukur.

Dugaan yang sedikit pun dah rasa macam 'Lemahnya aku...,'.

Perlu perbaiki lagi dan tingkatkan prestasi iman.

...

Di saat fikiran melayang terbang teringat musibah semalam. Hati ini berdebar hebat dek hari yang bakal tiba. 

'Tomorrow is the day....!!'. (di petik daripada status twitter yang di update beberapa jam yang lalu)

Perasaan tika ini. Nak masuk dalam gua yang gelap. Tanpa ada sumber cahaya. Biarlah hidup ini di selubungi kegelapan sesuai pada perasaan ku ini yang tiada beza dengan menanti di hukum makan ulam rebus!

Buat sahabat-sahabat yang ku love-i...
Kita tak akan dapat jernihkan air di sungai. Begitu juga kahwin. Tak dapat kahwin kalau tak ada calon isteri/suami. Kecuali jika Dia yang beri. Dia yang mempunyai kuasa ke atas sepotong ayat 'Kun fa yakunn'.
Makanya, apa jua keputusan yang di terima setelah nombor i/c di masukkan ke ruangan cek status ipta. Terimalah berpaksikan redha dengan ketentuan-Nya. Buatlah keputusan berasaskan petunjuk daripada Nya.
Jika perlu membuat pilihan yang superb membelitkan urat di otak, jangan lupa Dia yang berkuasa memudahkan segala. Buatlah pilihan dengan istikharah dan istisyarah.
Ingat. Jangan hanya tahu redha Allah. Redha mak ayah pun penting. Kita mampu mengatasinya. Kita mampu menghadapinya.  
 ...
Tajuk entry kemain. Ahahaha. Letak tepi cerita cinta. Kita kasi live punya imaginasi. Tapi kisah ribut tu bukan main-main arr. Dugaan untuk kami.. Penduduk Kampung Tiban.

Dadaling..!

Saturday, 9 August 2014

Aku Tak Hebat Aku Jahil

Assalamualaikum wbt.

Dah kenapa salam letak di tengah-tengah. Orang nak lalu pun susah. (Boleh tanya tuan punya blog kenapa hal kecik pun nak jadi isu)

Percayalah. Aku menelaah satu blog tarbiyah ni sampai terpejam sesaat. Eh bukan sebab tarbiyah yang di kongsi bosan. Aku suka penyampaian beliau. Cuma. Aku. Tak cukup tidur. 

Aku tak hebat.

Macam. Dia.

Dia. Orang hormat sebab..mungkin terlampau sebu dengan ilmu-ilmu dunia dan akhirat.

Cemburu? Tipu kalau cakap 'Tak'. Dia dah sampai mendidik ummah. Aku terdidik pun belum lagi. Sad. Orang lain dah boleh hafal hadis, ayat-ayat -Al-Quran. Aku dengar tengok baca. Nganga saja.

Al-Quran yang sepatutnya boleh khatam lima enam kali setahun. Aku belum tentu cukup tiga kali. See? Yang sepatutnya khatam berapa kali setahun pun aku tak tau. Main aci teka saja. Bila orang lain sibuk berbahas pasal ilmu itu dan ini. Aku sendiri tak tau nak cakap ilmu apa yang mereka bahaskan tu.

Sejak lahir aku tak suka dibeza-bezakan dengan orang lain. Tapi. Dalam hal ni. Aku berani cakap aku bo*** kalau aku masih tak suka di bezakan dengan orang yang tinggi ilmu akhirat dia.

(Cerita zaman sekolah) Beberapa akhwat dari sebuah sekolah yang berlatar belakang agama. Di jemput ke sekolah kami. Tanpa di beritahu umur mereka. Di atur program untuk men'basuh' kami. Memandangkan SPM tinggal hujung mata pensil saja waktu tu.

Tak mau panjangkan cerita. Nak tarik satu hal ni saja. Kami di pisahkan ke dalam beberapa kumpulan. Duduk dalam bulatan. Dan pasti ada ketua. Pelajar Maahad. Tak ingat dah apa nama ukht tu. Eheh. terang-terang kami sama umur. Tak salah nak panggil kakak. Lagipun dia naqibah kami.

Baru sekarang aku tau. Bulatan antara kami tu sebenarnya usrah. Allah...betapa jahilnya waktu tu apa pun tak tahu. Layak campak aku ke dalam lombong.

Bulatan gembira- Usrah

Dekat kmpp dulu selalu jugak nampak bulatan-bulatan gembira ni. Dan, sayangnya. Tak terdetik pulak di hati untuk join mana-mana bulatan. 

"Masuk university nanti jangan lupa cari usrah"

Pesan seorang ukht suatu masa dulu. Tegas benar dia berpesan. Dekat situ aku dah rasa. Kalau usrah tak penting dia takkan tegas macam ni.

Siap pesan lagi. "Kalau tak jumpa kumpulan usrah, contact akak. Tak kisah walaupun berlainan universiti". Nampak? 



Listening to ~~~ Beethoven Virus- Diana Boncheva



Bimbang jika suatu hari nanti aku terjatuh. Sedangkan sekarang aku dah hampir-hampir terjatuh. Dan masih menggeletar nak capai benda untuk bangun semula. Terfikir pulak...macam mana kalau aku jatuh dan sukar untuk bangun.

Waktu apa aku nak buat? Cari tongkat untuk menyokong. Jerit panggil sesiapa untuk membantu. Atau....

Biarkan jatuh dan jangan bangun lagi.

"Tak boleh...dengar macam berputus asa saja,"

Tanya diri-sendiri. 

Playlist dalam music. Lagu Korea lagi banyak atau zikir, nasyid dan ayat Al-Quran lagi banyak?

Folder dalam Hard disk. Drama korea, jepun, barat lagi banyak. Atau ceramah agama video untuk tarbiyah diri lagi banyak?

Rak buku. Novel cinta sampai tiga tingkat. Atau buku-buku majalah naskhah bersumberkan Islamik lagi banyak?

Mulut. Terkumat-kamit menyanyi lagu melayu cina korea jepun english. Surah dalam muqaddam dah habis hafaz? Atau surah tiga qul pun masih terkial-kial.

Sam Smith, Rihanna, Pitbull, CNBlue, Big Bang, Exo, JYP...apa lagi? Datang Malaysia berebut nak pergi tengok. Ada konsert. Live. Dataran penuh. Padat. Ketat. Rapat. Jerit sana-sini. Yang perempuan apatah lagi, suara paling kuat. Terkejut tengok artis pujaan real sampai pitam.

Sedarlah yang di agung-agungkan tu Bukan Islam. Dan Bukan Cara Islam.

Tambah pula yang lagi mencabar. Konsert CNBlue serentak dengan ceramah Ustaz Abdullah Khairi. Waktu dan tarikh sama. Last-last pilih pergi Konsert. Ya lahhh bukan senang CNBlue nak datang Malaysia. Ceramah dekat masjid bila-bila pun boleh pergi.

Sayangnya bila terlalu cintakan dosa, pahala di abaikan.

Aku bukan mengata orang. Teguran especially untuk aku yang selalu sasau. Tambah pulak tak boleh tahan hati bila Chris Evans depan mata. Ohhh memang kena basuh dengan air lumpur dah aku ni.

...
Part membebel dalam blog memang aku yang juara. 

Rasa macam nak update entry setiap masa. Kisah apa aku. Blog aku. Bukannya setiap kali update kena minta permission reader. username dan password aku yang pegang.

Annoying dak? Aku jahat. Tunggu aku baik nanti baru kawan.

Statement salah. Perlukah yang jahat di sisihkan?

...
:: Sekian ::

Wassalam.