my lovey dovey followers

Wednesday, 18 July 2018

Allah is The Great Planner

Assalamualaikum.

Its late evening already. The best time to spend for outdoor activities, but I chose to just stay at home. Sleep is better. Yes or No? I bet myself will say "No" as I am not a sleepy head person. Sleep can only spoil my mood.

So, why I am here? To ask you to check my grammar error. hahaha. Joke guys.

Actually I am not that good at speaking in English. But, I have to. Its important right? I amazed at my friend who are really good at expressing something in English. Like ohhh woww you are sooo cool dude! 

Okay Lets stop here.

Ada sesuatu yang running wild in my mind. I kept thinking about it. Jadi, rasa nak muntahkan dekat sini. Mehhh baca muntah aku. 

Aku selalu overthinking. Sometimes it is good. But sometimes, it is bad. Depends on the situation. Kalau overthinking pasal pakwe sendiri ada perempuan lain, ohh its bad guys. Tapi kalau overthinking over something yang useful and boleh memberi manfaat pada orang lain dan diri sendiri, why not?

Aku selalu terfikirkan kisah hidup aku. Dan kadang-kadang aku akan bandingkan kisah aku dan rakan-rakan. Tak tahu lah entah dari mana dan sejak bila, aku selalu nampak positive side. Biasanya kalau orang lain jauh lebih baik hidupnya dari kita, kita tend to get jealous and so on kan. But to me, I am not. Mungkin aku dah lama latih diri aku macam ni supaya tak jadi benda buruk pada relationship aku dan kawan-kawan. Kadang-kadang minda kita ni perlu dilatih untuk sentiasa berfikiran positif dan terbuka.

Ramai kawan-kawan aku dah dapat apa yang aku nak sangat dapat. Aku minta dekat Allah tapi sampai sekarang tak dapat. Masih dalam fasa menunggu. Contohnya, kerja. Ada seorang kawan aku ni dia dah dapat kerja tetap. Tapi aku tak boleh cakap aku cemburu. Sebabnya, Allah dah meletakkan seseorang tu dalam situasi yang dia mampu. Sesuai dengan apa yang dia perlu. Kawan aku ni anak sulung. Telah pun kematian ayahnya. Then dalam masa yang sama dia dah dapat kerja. Sebab dia perlukan untuk support keluarga memandangkan adik-adiknya semua masih belajar sementara mak pula tidak bekerja. Cantikkan aturan Allah ni?

Selain tu, ada seorang hamba Allah ni, ditakdirkan dia kena duduk rumah dan Allah bagi keinginan dan kekuatan untuk dia berbisnes. Apabila tengok family, ayahnya bekerja jauh. Tinggal emaknya yang perlu jaga adik-adik yang ramai dan masih kecil. Tidakkah, Allah sebenarnya hantar hambaNya ini untuk membantu ringankan beban maknya?

Sebab tu aku percaya dan berpegang pada "Setiap apa yang diaturkan Allah kepada hambaNya itu pasti ada sebab." Jadi siapalah kita ni nak menidakkan apa yang Allah dah aturkan untuk kita? 

Dan aku juga percaya, kita ni hanya mampu merancang, tapi Allah jualah yang menentukan. Apa yang kita rancang tu kadang-kadang langsung tak menjadi. Apa kena? Kerana Allah jualah yang merencanakan sebaik-baik rencana. 

Berfikiran terbuka dan positif sangatlah perlu dalam keadaan kita yang kritikal. Kerana selepas lebatnya hujan yang turun itu, pasti ada pelangi. Sepayah mana pun gunung yang kita daki, di puncaknya nanti pasti kita tak akan menyesal dan penat kita itu berbaloi. Sebab pemandangan dan suasana alam dari atas puncaklah yang paling terbaik. 

Kita rasa kita perlukan sesuatu itu sebab memang kita sangat memerlukannya. Tapi bagaimana kita boleh yakin sesuatu itu terbaik untuk kita? Sedangkan yang berhak menentukan tu ialah Allah? Sebab itu lah, hidup ni tidak mengajar kita untuk meletakkan satu pengharapan yang tinggi. Apa yang kita fikir yang terbaik untuk kita, sebenarnya belum tentu ia terbaik. Boleh jadi ia amat buruk. Dan sebab itu kadang-kadang Allah menjauhkan kita daripada sesuatu itu.

Pesanan aku, berpeganglah pada, Allah sebaik-baik perancang. Dan sentiasa bersangka baik. Bersangka baik tu samalah kita berfikiran terbuka dan positif terhadap aturan Tuhan kita. Tapi, dalam masa yang sama, walaupun sesuatu yang kita usahakan tu belum pasti menjadi milik kita, jangan berhenti. Tugas kita adalah untuk berusaha. Dan seterusnya kita berserah. Dont expect too high and dont struggle too low.

Friday, 6 July 2018

Dear Fresh Grads

Assalamualaikum. Hi!

It have been two days okay I cannot sleep. Entah tak tahu nak buat apa. Pusing kiri pusing kanan semua tak kena. And why not aku membebel di sini?

Currently aku berjaya keluar dari comfort zone aku. Bukan mudah. Sebagai seorang lepasan universiti(yang tak fresh sangat dah), nak mulakan hidup baru sebagai bukan pelajar tu a bit awkward aku rasa. Ini aku rasa. Setiap orang kan lain-lain.

Seronok memang seronok. Dah tak kena pergi kuliah dengar lecturer membebel di hadapan. Dah tak payah sibuk tanya kawan esok kelas apa. Dah tak payah stay up malam-malam nak siapkan assignment. Dah tak payah ulang alik jalan kaki pergi kelas. Before habis study memang rasa seronok yeay dah nak habis study. Tapi once kau betul-betul dah habis study, you will feel something yang you cannot rely on people lagi dah. You kena matang. You kena decide everything on your own.

For some people, lepas habis study mereka lebih suka nak spend time dengan family dulu. Ada yang spend time dengan family sambil tu dia bekerja apa-apa yang boleh kerja. Ada yang lepas habis study terus sambung kerja tak rehat dah. Ada yang lepas habis study dia sambung study lagi. Ada yang memang duduk je dengan family berbulan-bulan. Haha.

Semua orang ada hak untuk memilih apa yang mereka nak buat. Masing-masing punya kehidupan, so, apadehal? Live your life lah. It doesnt mean kawan kau dah start kerja, so kau pun kena kerja. Kawan kau study, so kau pun kena study. I pancung you kalau i jumpa orang macam ni. Build your own life la.

Sejujurnya aku dah berbulan tinggal dengan parents aku. Tapi apabila aku rasa dah lama sangat maka aku pun keluarlah merantau di luar sana. Apa kau expect haa kalau dapat tinggal dengan family ni? Haha. Its better you get out from your home sweet home, and do something on your own. Cari life you sendiri.

Bila aku duduk dengan parents, aku rindu nak meet up dengan strangers. Aku rindu nak jalan-jalan sambil observe people. Aku rindu nak cari benda bermanfaat yang aku boleh buat untuk people out there. They need us.

Here are some of my stories yang aku excited nak share! Few days ago it took almost 8 hours for me to reach my destination. Biasa lah travel naik bas. Then aku dengan kakak aku naik teksi untuk pergi rumah sewa kakak aku ni. Once aku turun je dari teksi, aku dengar suara anak kucing mengiau. I guess he was asked for help. Tak tahu lah dah berapa lama dia bunyi.

Aku pergi ke arah bunyi tu. There you are. Anak kucing terjatuh dalam longkang besar. Dia nak keluar. Tapi panjat tak lepas. Aku hulur tangan aku nak ambil dia, malangnya wether tangan aku pendek or longkang tu yang dalam. Haha. I tried all I can to reach the kitten. Dan akhirnya anak kucing tu sendiri yang hulur kepala dia ke tangan aku. So aku pun tariklah kepala dia. Hahaha. Dia selamat guys dont worry kepala tu tak tercabut pun.

Badan kitten tu basah sikit dengan air longkang. Tangan aku pun basah. Kah! Tapi aku tak peduli pun. The kitten is so cute! Aku letak dia atas rumput. Aku niat nak selamatkan je. Rasanya kitten tu bertuan. Sebab bersih dan gebu. Then aku nak walk away, dia mengiau ikut aku. Terkedek-kedek dia ikut aku.

Tapi lepas tu, ada beberapa orang ladies ni ambil dia. Diorang ni dok perhati aku selamatkan kitten tu lama dah. Tunggu nak sambar je kitten tu dari aku. Huhu. So, aku harap ada orang bela kitten tu dengan penuh kasih sayanglah.

One more story rasa macam taknak share pula. Karang aku ni dianggap macam masuk bakul angkat sendiri. Harapkan pujian je. Huhu.

Apa yang aku nak sampaikan dekat sini, if you have finish with your study, and you are waiting for your first job, dont just stay in your current place and worrying endlessly. Luar sana, ramai sangat yang perlukan benefit from you. Ramai yang need your help. Believe me.

After months aku terkurung dalam dunia aku, bila aku keluar je aku terus dapat buat something untuk makhluk Allah yang lain. Belum pun aku rest masa aku sampai tu, aku dah dapat buat something yang buat aku happy sampai hari ni. Even sebenarnya aku keluar rumah aku dengan takde apa pun. No offer letter from company. Duit sendiri pun tak ada. Aku pergi dengan segunung harapan untuk aku dapat buat something yang berguna je.

Pertolongan Allah tu akan sampai. Tapi Dia tak akan bagi gelojoh-ly. Slow-slow you will get what you really need. Itu janji Allah. Allah takkan hampakan kita. Percayalah.

Stop worrying and start working. Dont just waiting without doing something and just worrying all the time. Use your energy and time to work on something. Make your day more productive and you will get your happiness even you are unemployed. Haha..

If you want to do business, do it! Ada je orang yang duduk rumah tak keluar pergi mana pun tapi, account bank dia penuh. Dia pandai cari duit. Smart and hardwork is real. Setiap orang lain caranya untuk cari happiness dan kepuasan dalam hidup. If you have to travel, then go travel!

I wish you all the best. Hidup ni memang payah, tapi tak mustahil kalau you mulakan langkah. Make your first step then you will know that you can do anything even more than you thought.

Saturday, 30 June 2018

I am Turning 23!

Assalamualaikum. Hi guys!

How are you doing? Hope all is fine there. Acewahhhh.

Yesterday alhamdulillah Allah allow me to live another year of life. So I am officially 23 years old now. Kenapa pula aku speaking ni?

23 tahun rasa macam muda lagi. Tapi guys, aku dah bukan di alam nak berhuhahuha tak tentu arah lagi dah. Zaman aku pergi kelas pun dah habis. Zaman yang kononnya dekat library terlanggar cowok pastu buku jatuh bertaburan mata bertentang mata semua tu sudah berlalu guys.

Aku rasa being a 23 y/o ni paling mencabar sepanjang hidup aku buat masa sekarang. Semua dah kena handle sendiri. Tak ada masa orang nak manjakan itu ini. Ya they even dont care I am puteri bongsu mak abah kan.

Alhamdulillah aku pun dah graduate last year. Tapi fasa mencabar tu bila part kena cari kerja. Dah almost 8 bulan ni tetiba aku rasa aku tak well prepared untuk bekerja sebab tu lah kot Allah tak izinkan lagi rezeki kerja aku turun. Huhu.

Orang kata bila umur masuk 23y/o ni mencabar sebab, masa ni kita dah graduate, kena cari kerja untuk settle kan hutang-hutang belajar, dah start kena balas jasa parents, akan ada masa up and down, broken hearted, terpisah jauh dari kawan-kawan, forever alone, kena meet up new friends, kena build life sendiri, etc. Mencabar isnt?

Dulu boleh la nak buat-buat skema. Nak buat itu ini harapkan kakak-kakak or parents. Tapi bila dah graduate ni pakcik makcik saudara mara pun dah start tak bagi duit raya. Sebab dah besar kan. Padahal dah besar lah kena dapat duit lagi banyak. Nak bayar hutang belajar, nak cari kerja, nak bayar bil telefon. Kecik-kecik dapat duit banyak buat apa buat habis beli mainan jee. Hahahah well kecik2 dapat duit raya banyak kena menabung untuk kegunaan bila dah besar lah kan.

So far aku belum termasuk dalam fasa masalah hati tahap serius lah. Alhamdulillah masih dijauhkan. Nak handle diri aku yang terumbang-ambing sekarang ni pun tak terkejar. Inikan pulak nak handle masalah cinta. Aku pun tak terfikir langsung lagi bab ni. Even dah habis belajar pun orang tak kalut tanya bila aku nak kahwin. Maklumlah terselamat sebab I have 2 sisters. And maybe depa rasa aku ni kecik lagi? Kahkah mengarut.

For reflection, whats interesting about being 23y/o? My mom always said, anak-anak dia dah besar tapi perangai tetap sama. Dekat sini aku dah rasa pressure. Sebab? Ye lah, kalau perangai sama macam 3 4 5 tahun lepas, means, kau gagal ubah diri kau jadi lebih baik. Look back macam mana diri kau 5 tahun lepas. Compare dengan sekarang. Kalau dulu kau bangun tidur tak kemas tempat tidur dan sekarang pun sama, means, gagal lah tu.

Apa sumbangan yang kita boleh bagi dekat orang lain kalau diri sendiri pun tak mampu nak ubah? We are nothing lah kalau tak rasa nak ubah diri jadi lebih baik. Betul tak?

Usia semakin meningkat. Lagi 7 tahun nak masuk 30y/o. Memanglah nampak uishhh jauh lagi nak sampai 30y/o. Tapi pejam celik tetiba dah rasa baru semalam officially 23y/o kenapa tiba-tiba dah 30y/o? Then masa tu apa achievement yang boleh kita buktikan bahawa dengan terciptanya kita dekat dunia ni, bukanlah seorang yang useless.

Apa yang kita nak banggakan lima tahun akan datang? Apa yang kita dapat buktikan yang diri kita bukan yang sama seperti lima tahun lepas?

Live your life. Allah dah bagi peluang hidup lama ni, cuba sehabis baik guna masa yang ada buat something yang kita suka. Something yang kita happy. Aku ada terbaca di timeline facebook. Ada ustaz ni share pasal kita perlu cari kebahagiaan diri sendiri dulu baru kita bahagiakan orang lain. Focus on yourself first than others.

Jangan pernah putus asa dengan rahmat Allah. Allah sentiasa ada bila kita perlukan Dia. Tak perlu ternanti-nanti. Tak perlu tercari-cari. 

Friday, 4 May 2018

Which is Better?

Assalamualaikum. Hi guys.

So, Iam back. After such a longggg break. Actually, tak faham lah kenapa aku malas nak update blog ni. Maybe sebab syok sendiri kot eh? I dont know who is reading my writings here. But, I also mad with myself sebab selalu update cerita yang tak membangun.

I do loves writing so much. Pardon my grammar error. Sis cuba nak improve english. Lama-lama boleh tulis full in english kot nanti kan. So, memang aku suka menulis. Tapi mood tu tak sampai nak update dekat sini. Its better for me to publish my stories in socmed right? Contoh confess dekat iium confession ke? Hahahahaha. I do guys. Aku ada confess dekat iium confession. Tapi its anonymous. Mana boleh bagitau. And confess dekat situ lagi best. Ramai orang baca. So input aku sampailah pada ramai orang. Hahahhaa.

But, its okay. Menulis lah di mana-mana pun. Asalkan bila kita tiada nanti, tulisan kita akan kekal. Orang akan masih baca. Luaskan penyampaianmu di mana saja. Dont focus on satu tempat saja.

Sebenarnya tak semangat tau aku nak update ni pun. Sometimes i lost motivation. Sad news, laptop aku rosak. Aku lagi suka bunyi ketiketik jari tekan keyboard daripada guna handphone. Senyap sunyi. Tak tahu lah kenapa dengan laptop tu. Belum hantar servis. Okay bukan nak cerita pasal laptop.

Aku sebenarnya prihatin dengan kamu yang nak sambung belajar ni. Ada satu entry aku yang ramai orang baca. Iaitu 'Kehidupan di Matrikulasi'. Tak tahu how come boleh ramai pulak orang jumpa entry aku tu. I wrote it longg time ago. Aku tak tahu masih valid tak untuk sekarang. Tapi rasanya ada lah kot even bayang2?

Huh feeling menaip untuk update dekat blog guna laptop and handphone ni lain tau. Okay abaikan.

Ramai yang confuse. Nak pilih either matrik or form 6? Diploma or matrik? Asasi or matrik? And so on.

Untuk pengetahuan kalian, ini baru permulaan untuk kalian buat pilihan. Masa depan nanti banyakkk lagi benda yang korang kena pilih. Sad truth,  this life is full of decision making. Setiap masa ada je benda yang kena pilih.

Dan jawapan tu tidak ada pada orang lain. Ia ada pada diri you sendiri. Rajinkan buat research pasal matrik, asasi, diploma, form 6. Minta pendapat. Kalau nakkan sesuatu ni memang kena bersungguh. Kalau tak, tak dapatlah hasil yang kita nak. Dan jangan lupa, back to The Creator. Mohon Allah permudahkan urusan. Allah jualah yang merancang dan mengatur hidup kita. Semuanya daripada Allah. Jadi, mohonlah petunjuk daripada Allah.

Kalau dah buat research apa semua tapi masih tak confident juga dan taktau hala tuju? Minta lagi pada Allah. Tetapkan hati dengan pilihan kita. Allah tak pernah miss dari menjawab doa hamba-hambaNya. Percaya lah. Bersungguh-sungguh.

Jangan bandingkan diri you dengan orang lain. Kemampuan setiap manusia lain-lain. Dia boleh dengan cara dia. Kita boleh dengan cara kita. Takde yang buat ini nampak kurang, buat itu nampak lebih. Semuanya bergantung kepada kemampuan you sendiri.

Belajar dekat matrik laju sangat ke. Belajar dekat asasi susah ke. Form 6 buku tebal-tebal ke. Diploma lambat sangat habis belajar ke. At the end of the day, semua orang akan hadap benda yang sama. Nak kerja nanti employer tak tengok progress, dia tengok outcome.

Yang penting masuk je belajar mana-mana yang you rasa nak masuk. Dan belajar. Focus. You nak belajar. Bukan nak compare tempat belajar mana lagi bagus. Masuk belajar, then belajar sungguh-sungguh. Faham betul-betul. Dapatkan pointer yang cantik.

Ingat, orang nak tengok outcome. Bukan progress. Apa yang you lalui tu semua yang akan menguatkan diri you akan datang.

Belajar ni ikut kemampuan sendiri. Kalau rasa tak mampu di pertengahan jalan, you boleh stop. Boleh tukar hala tuju. Tak salah pun kalau try and error. Yang penting, minat nak belajar. Jangan pernah berhenti belajar.

Pedulikan apa orang nak kata. Tak rugi pun kalau kita ikut kata hati sendiri. Kalau orang lain kecam you, you buktikan lah you mampu. You just need to focus. Stay on the track. Mulut-mulut orang yang nak mematahkan semangat kita ni, kadang dengki. Kadang apa yang dia cakap tu khabar angin je.

Just go for it, kalau betul-betul nak. Yakin dengan diri sendiri. Mulut orang akan senyap, kalau kita berjaya buktikan yang kita ni boleh jadi hebat even tak ikut apa yang orang kata. Ni aku cakap ikut situasi tau. Kadang ada kekangan-kekangan tertentu, jangan la memaksa diri nak jugak ikut hati tu. Tengok kiri kanan juga okay.

Aku ada kawan yang dia tak boleh belajar sains dekat matrik, so dia tukar ambil akaun. Ada yang tak boleh setahun je dekat matrik, so dia tukar ambil dua tahun. Ada yang tak boleh go belajar dekat matrik, dia tukar masuk form 6. Ada yang dia tak boleh go dengan form 6, dia tukar masuk SPA. Even dekat universiti, dia tak boleh dan taknak dapat course ni, dia tukar ambil course lain. Even belajar jadi lambat habis.

Benda kita boleh ubah. Kita boleh perbaiki. Kita boleh betulkan mana yang rasa tak kena. Jangan risau untuk melangkah. Jangan takut untuk bersuara. In case kalau tiba-tiba rasa pilihan tu tak kena dengan jiwa.

Jadi, itu saja kot for this time. Good luck and all the best untuk calon-calon pelajar sekalian. Bye!

Friday, 5 January 2018

Past is a Dream.

Assalamualaikum.

Ya Allah lamanyaaa tak jenguk sini. Aku hidup lagi. Ada ja ni. Acah busy dengan life sendiri. Hihi.

Di saat blogger lain dah update macam-macam di blog masing-masing. Aku masih yang sama macam beberapa tahun yang lepas. Tak berminat nak upgrade apa-apa. Tak sampai seru pun. Janji boleh share my thoughts pun okay dah. Tapi tu lah. Pemalas tahap ular sewa kekenyangan nak buka sini. Kalau dari dulu rajin menaip dekat sini mesti banyak benda boleh cerita.

Eh?

Macam salah statement di atas. Aku rasa life degree aku berlalu seperti angin. Sama macam life matrik, sekolah, zaman kanak-kanak...semuanya berlalu pantas. Tak sempat nak cerita apa-apa. Tengok-tengok dah masuk stage baru. Sekarang dah masuk fasa job seeker. And we never know apa pula selepas ni.

Ingat lagi zaman muda baya adik-adik yang orang tak beli keropok pun boleh nangis tu. Dalam kepala terbayang fasa kehidupan ni macam pergi sekolah balik sekolah, habis sekolah masuk universiti, habis universiti dapat kerja, dah dapat kerja boleh kahwin, dah kahwin hidup berkeluarga, our cycle of life tu anak-anak kita pula yang akan go through. Repeatedly. Macam senang kan? Tapi dalam setiap fasa tu pasti kita akan tersekat di mana-mana. Tak akan semudah tu ia akan berlalu. Tak akan semudah tu kita akan dapat.

Tapi, bila kita dah melepasi setiap fasa tu, mesti kita akan rasa semuanya mudah. Sebab akan datang yang kita tak tahu apa pula yang akan kita lalui. Kita akan rasa yang lepas tu semuanya berlalu seperti angin. Cepat. Tapi ada part yang akan meninggalkan kesan kepada kita sekarang. Contoh tiga tahun life ijazah sarjanamuda tapi certain part saja yang kita akan ingat. Tak semua sepanjang tiga tahun tu kita dapat ceritakan balik. Hanya part yang buatkan kita terkesan sahaja yang akan kita ingat.

Bagi aku, masa lepas ni ibarat mimpi. Setiap hari kita bangun tidur adalah kita yang baru lahir ke dunia. Tiada hari semalam. Semua tu mimpi. Mimpi yang perlu kita belajar untuk membentuk kita yang akan lahir semula pada keesokannya. Tak ke begitu? Awak rasa masa lepas ni wujud ke? 

I know it. Sarcasm semata-mata.

Well, terpulang awak nak anggap masa lalu tu seperti apa. We have our own thought. Tak semestinya apa yang kita fikir tu perlu sama. Dont copy me.

Cycle of life ni tak mudah. Kalau awak hidup seperti awak yakin akan ada hari esok, you may ruin your own future. Percayalah.

Selalu orang cakap 'just follow the flow'. Tapi, orang selalu lupa, tak boleh follow saja tanpa toleh ke belakang. 'Just follow the flow' tu macam 'Apa nak jadi, jadilah'. Sepanjang hidup takkan nak asyik follow the flow. Mendatar sajalah hidup ni. Tak ada jatuh tak ada bangun. Tak tahu nak belok ke kiri atau ke kanan. At least kalau nak 'just follow the flow', perlu teliti juga hidup sendiri. Kalau semalam tu macam ada yang tak kena, ubah sikit supaya esok tak sama macam semalam. Sebab ada orang 'just follow the flow' tapi hidup dia tak jelas. 

Kadang-kadang masa lalu tu macam tak ada apa sebab kita sendiri tak memaknai masa itu. Kita tak cukup tabur benih untuk dia terus bercambah pada hari ni. Kita tak suburkan masa lalu dengan sesuatu yang akan berterusan sehingga ke hari ini. Rugi kan?

Patutlah masa lalu tu rasa macam berlalu seperti angin. Cepat. Dia tinggalkan kesan sekejap sahaja. Lepas tu dah tak rasa apa. Ruginya. Rugi.

Aku cukup takut hidup dalam penyesalan. Mati dalam penyesalan apatah lagi. Tapi, dah namanya manusia. Alpa juga. Tak kiralah sebesar mana pun penyesalan dia, hari-hari yang dilalui tu akan tetap sama. Sehingga terulang lagi penyesalan tu. Pelik kan manusia?

Seperti yang aku cakap sebelum ni, we never know apa akan jadi selepas ni. Hari esok tu belum pasti ada. Tapi semalam tu cuma mimpi. Mimpi yang panjang dan berterusan. Sedar-sedar dah masuk ke alam lain. Bukan lagi mimpi yang bawa kita ke dunia.

Jadi?

Taburlah seberapa banyak pun benin-benih kebaikan pada hari ini supaya ia akan terus bercambah pada hari-hari esoknya. Semoga masa lalu kita adalah masa lalu yang bermakna pada hari ini.

Monday, 19 December 2016

Bebel.

Assalamualaikum.

Laaama sangat rasa tak update. Cer check balik tahun bila last update. Hahahahaha! Bukan taknak hidupkan blog ni. Tapi entahlah. Jiwa menulis tu kejap ada kejap hilang. Selalu saja aku ni buka sini tapi bila tekan new post... Taip.. Delete... Taip... Delete. Lol. What happened? Jiwa tak ada. Kot.

Kalau boleh kan... Nak je aku coret semua benda dalam ni. Kalau boleh. Memang aku jenis yang benda kecik pun aku nak cerita. Kawan yang rapat dengan aku tu faham lah aku macam mana. Tiap hari kalau lepak sekali aku akan cerita balik apa yang jadi semalam. Dari aku bangun tidur sampailah aku mimpi apa semua benda aku cerita. Haha! Suatu kepuasan okay kalau dapat membebel panjang lebar. Ada orang yang dia tak boleh cerita pada orang lain. Kena tulis. And yes mesti kena ada buku diari satu. Aku ni kalau ada pun buat perkasam ja kot! Bukan yang jenis suka menulis atas kertas. 

Download wattpad dalam fon pun ingatkan nak rajinkan diri coret segala benda. Tapi wattpad pun tak jalan! lol. Apa yang kau mahu wahai manusia? 

Telinga manusia. Indeed. 

I must have someone yang boleh aku buat jadi diari aku. Dalam banyak-banyak kawan mesti ada seorang yang aku tarik jadi diari aku. She will hear everything..... tapi itu dulu. Waktu senang dapat kawan. Biladah makin hari makin tua ni rasa macam method tu dah ketinggalan zaman. Lepas seorang, seorang pergi dari hidup aku. Choii ayat macam hapooo jahh. Not pergi. Tapi menjauh. Pergi tu macam dah innalillah. Semua still hidup lagi. Hahaha. Tapi itu lah... kekangan demi kekangan. Pastu masing-masing menjauh.

Tinggallah aku sendiri. Hari-hari yang dilalui itu aku telan je sorang-sorang. No more cerita pungpangpungpang dekat orang lain. Kalau ada pun..random people. Ikutlah siapa yang aku jumpa. Orang tu lah yang akan jadi mangsa. Hehe. Sorry chingu.

Rugi sangat kan setiap apa yang kita lalui tu kalau kita tak coretkan. Benda yang paling happy pun patutnya kita tulis di mana-mana. So that, we will remember that moment sampai bila-bila. Kadang memang kita akan ingat suatu moment tu. Dalam banyak-banyak moment best mesti akan ada moment yang paaaling kita tak lupa. Tapi sayangnya. Ia akan kekal sebagai momen paling bahagia hanya dalam ingatan. Ingatan kita tak tahan lama. Boleh jadi selepas dua tiga tahun, mesti dah lupa. Di ganti pulak dengan momen-momen happy yang lain.

Tak sepatutnya macam tu. 

Sekecil-kecil benda, kalau kita hargainya dengan buat sikit efort iaitu dengan tulis di mana-mana sesuatu tu akan jadi besar suatu masa nanti. Jadi rujukan untuk kita masa depan nanti. Aku salute orang yang boleh ada diari sampai berlori-lori. Kalau pergi rumah dia sure ada satu rak tu penuh dengan diari. I love read diary. It shows how your life actually. You dont realize how much you have going through until you recall back what things have you did actually. Entahhh apa aku cakap. Hahaha

Aku rasa bangga dapat update post ni. Ketahuilah ketika ni aku sedang menghadapi hujung semester. And, inshaaAllah second last semester. Baki lagi satu semester. Omaigadd. Rasa macam tak percaya i made it! Rasa macam tak percaya aku dah bentang proposal final year project! Rasa macam tak percaya aku akan menghadapi saat-saat final year project ni! Tak percaya! Dulu aku ragu-ragu betul ke aku dah sampai tahap ni? Betul kahhhhh? Bangunlah dari mimpi. You already made it. Tinggal 1/4 lagi dah nak habis. Sedarlah! 

K tu ja nak membebel. 

Adios.

Tuesday, 2 August 2016

About past.

Assalamualaikum. 


Sihat?



*Tarik meja jepun. Hidang teh tarik panas. Biskut Hup Seng. Ada lah beberapa balang kuih raya yang baki je tinggal.*



Masing-masing sila lah ambil tempat duduk. Relax-relax je kita. Borak-borak kosong tapi berisi. Kena lah bagi input sikit. Biar nanti output nya pun jadi long term punya. 


Semua mesti was like "Dah kenapa perempuan ni hidang teh tarik bagai". Hahaha nak borak berisi kann mesti lah ada makanan. Kang yang tukang dengar tidur. Eh macam mana pulak yang membaca ni? hmmm jangan tidur k? Forbidden. Aku rotan nanti. Walaupun ilusi semata.


Here we go.


Since SPM pun dah dekat kan. Let me calm you all okay. Hakak dah lalui dah apa yang awak lalui. Perasaan malas nak study walaupun exam dah dekat. Biasa. Rasa nak tengok drama setiap masa. Biasa. Asyik fikir pasal crush jeeee. Biasa. Solat pun tak lekat sedangkan pada Tuhan lah nak minta permudahkan jawab exam. Biasa. Huhuhu. Apa lagi? Biasa tu semua tuu. 


Rasa tak yakin nak jawab exam sebab percubaan pun ke laut. Tak mampu sebab tak pernah faham pun selama 2 tahun belajar. Lambat catch up bila cikgu ajar. Tak cukup masa nak belajar. Pergi sekolah awal pagi buta balik sekolah dah malam. Kerja sekolah banyak. Tugasan itu. Tugasan ini. Bilanya nak study?

Hmmm ni mesti bila waktu p&p budak asrama asyik tersengguk dalam kelas.Tak terkecuali the outsider jugak ye. Bila cikgu takde pergi meeting atau mc mesti dok bergosip je ni. Si lelaki mesti dok melepak dekat tangga tunggu awek lalu. Waktu rehat lagi lah. Kalau boleh nak round satu sekolah. Kan? Itu tak cakap lagi pegi lepak kelas kawan. Ponteng duduk belakang kelas-kelas. Sembunyi dalam bilik kelab. Kalau sekolah ada gym lagi lah. 

Tapi akak.... tak sekolah lah tak buat semua tu. Kenangan kott. Zaman sekolah lah nak acah-acah lompat pagar, jadi taiko, ketua geng, kepala batch, kutuk cikgu, ngorat cikgu hensem cikgu lawa, bercinta dengan budak sekolah sebelah, gaduh senior junior, buli junior, dating dengan pakwe makwe, past surat dekat crush, bla bla bla bla...


Buat lah apa yang kalian suka. Benda tu semua akak dah khatam pun. HAHAHHATIPUJETAKSEMUAPUN.


Dah form 5 kan... Dah puas jadi taiko. Dah puas honeymoon. Dah puas enjoy. Mari lah focus spm. Say goodbye perlahan-lahan pada semua kerja jahat tu okay. Biarlah hati tak rela. Bila dah tiba masa belajar, awak belajar. 


"Kalau tak pulun betul-betul nanti bila dah lepas, menyesal haaaa. Kawan-kawan syok je A berderet-deret dalam slip. Awak? Taknak?"

Akak dah menyesal pun awak. Kalau boleh ambil spm lagi sekali pun akak sanggup tapi tipu je. Malas pulak nak repeat. Dulu punya lah nak cepat habis sekolah. Alih-alih bila dah habis, nak repeat pulak. Cakap keling beteyyy.


Nasihat ni bunyi macam cliche tau. Tapi sungguh. Siapa tak seronok dapat result yang cemerlang kan? Nak apply belajar mana-mana pun senang je. Walaupun sebenarnya orang cakap result tu tak penting pun. Yang penting usaha nak belajar tu. TAPI TIPU LAHHHHHHH. Sape taknak tunjuk result yang cemerlang dekat orang? Go for it! Fight!


Nak berjaya tu susah. Tapi dah kalau peluang depan mata. Takkan nak biar dia pergi macam tu saja?


Siapa diri kita sekarang menggambarkan siapa diri kita akan datang. Kalau sekarang awak malas belajar, dapat result soso je, macam tu jugak lah awak nanti. Malas. Nak kerja pun malas.


....

Tak hairan sebenarnya education tak tinggi ni. Dah ramai orang akak jumpa stop belajar, pastu kerja. Kerja pulak part time. Tukar-tukar. Tak tetap. Yang best nya, apa persamaan antara golongan ni? 

"Kalau boleh memang nak sangat belajar. Tapi tu lah dulu tak belajar betul-betul. Bila dah tua ni baru rasa teringin nak belajar."

"Takpe, sambung je lah belajar. Belajar ni tak kira umur. Tak kira lah ada anak cucu ke, belajar je."

"Memang nak sangat. Tapi saya malu dengan kawan-kawan yang lain. Kita baru nak start belajar sedangkan diorang dah habis pun."

 Antara dialog yang pernah dibualkan dengan golongan-golongan ni.


....

Akak dulu kan, masa form 1 result teruk sangat. Kejutan budaya kot kan. Kedudukan dalam kelas pun memang yang nak last-last tu. Tapi tak pernah lagi la dapat tempat last. Ada lagi yang teruk. Kihkihkih. Dulu memang subjek gred D, E berlambak je. Tapi lama-lama tu okay dah. Kena rajin sikit lah tapi. Disebabkan sedih result asyik teruk je, masa form 2 akak pulun habis. Pernah sekali math dapat 100 markah. Hehehe nak jugak di mention nya.

Tiada usaha yang tiada hasil. Ingat tu.

Kalau tak usaha, memang jangan mimpi la nak dapat hasil.

Masa ada lagi. Sebelum menyesal sepenuhnya. Baik think wisely bila nak enjoy tu. Kalau boleh cinta-cinta ni letaklah tepi kejap. Tahun depan sambung balik. Haaa. Ni dah di saat-saat terakhir. SPM sekali je kot seumur hidup. 5 tahun sekolah menengah takkan taknak cipta sejarah dapat result best? Last struggle untuk zaman sekolah. LAST. TERAKHIR. Nanti dah tak jumpa. Masuk universiti nanti life dah tak macam tu.



Lain lah cerita kalau awak sambung form 6. Ini akak tak mampu nak cakap apa.


Akak bukan nak pressure. Study memang wajib. Tapi smart. Jangan hard. Takut blank bila dah exam. Smart tu macam mana? Revise semula notes. Soalan-soalan lepas. Buat past year. Try target soalan berdasarkan soalan past year. Matematik atau addmath buat semua past year kalau boleh. Then cari soalan tambahan. Solat jaga. Stop kutuk cikgu. 


Enjoy je okay baki hari yang tinggal ni. Jangan stress. Kalau stress, stop study, pergilah jalan-jalan, exercise.


Ingat, lepas spm tu cuti lama. 4 bulan tak silap. so, lepaskan lah kejap apa yang menghalang awak untuk study tu. Lepaskan kejap je. Ni exam 3 minggu je pun. Nanti cuti punya lah lama. 4 bulan haaa. Time tu nak buat apa pun, buatlah. Masa tu, baru nikmat uollss. 


Best of luck! Enjoy!