my lovey dovey followers

Friday, 4 May 2018

Which is Better?

Assalamualaikum. Hi guys.

So, Iam back. After such a longggg break. Actually, tak faham lah kenapa aku malas nak update blog ni. Maybe sebab syok sendiri kot eh? I dont know who is reading my writings here. But, I also mad with myself sebab selalu update cerita yang tak membangun.

I do loves writing so much. Pardon my grammar error. Sis cuba nak improve english. Lama-lama boleh tulis full in english kot nanti kan. So, memang aku suka menulis. Tapi mood tu tak sampai nak update dekat sini. Its better for me to publish my stories in socmed right? Contoh confess dekat iium confession ke? Hahahahaha. I do guys. Aku ada confess dekat iium confession. Tapi its anonymous. Mana boleh bagitau. And confess dekat situ lagi best. Ramai orang baca. So input aku sampailah pada ramai orang. Hahahhaa.

But, its okay. Menulis lah di mana-mana pun. Asalkan bila kita tiada nanti, tulisan kita akan kekal. Orang akan masih baca. Luaskan penyampaianmu di mana saja. Dont focus on satu tempat saja.

Sebenarnya tak semangat tau aku nak update ni pun. Sometimes i lost motivation. Sad news, laptop aku rosak. Aku lagi suka bunyi ketiketik jari tekan keyboard daripada guna handphone. Senyap sunyi. Tak tahu lah kenapa dengan laptop tu. Belum hantar servis. Okay bukan nak cerita pasal laptop.

Aku sebenarnya prihatin dengan kamu yang nak sambung belajar ni. Ada satu entry aku yang ramai orang baca. Iaitu 'Kehidupan di Matrikulasi'. Tak tahu how come boleh ramai pulak orang jumpa entry aku tu. I wrote it longg time ago. Aku tak tahu masih valid tak untuk sekarang. Tapi rasanya ada lah kot even bayang2?

Huh feeling menaip untuk update dekat blog guna laptop and handphone ni lain tau. Okay abaikan.

Ramai yang confuse. Nak pilih either matrik or form 6? Diploma or matrik? Asasi or matrik? And so on.

Untuk pengetahuan kalian, ini baru permulaan untuk kalian buat pilihan. Masa depan nanti banyakkk lagi benda yang korang kena pilih. Sad truth,  this life is full of decision making. Setiap masa ada je benda yang kena pilih.

Dan jawapan tu tidak ada pada orang lain. Ia ada pada diri you sendiri. Rajinkan buat research pasal matrik, asasi, diploma, form 6. Minta pendapat. Kalau nakkan sesuatu ni memang kena bersungguh. Kalau tak, tak dapatlah hasil yang kita nak. Dan jangan lupa, back to The Creator. Mohon Allah permudahkan urusan. Allah jualah yang merancang dan mengatur hidup kita. Semuanya daripada Allah. Jadi, mohonlah petunjuk daripada Allah.

Kalau dah buat research apa semua tapi masih tak confident juga dan taktau hala tuju? Minta lagi pada Allah. Tetapkan hati dengan pilihan kita. Allah tak pernah miss dari menjawab doa hamba-hambaNya. Percaya lah. Bersungguh-sungguh.

Jangan bandingkan diri you dengan orang lain. Kemampuan setiap manusia lain-lain. Dia boleh dengan cara dia. Kita boleh dengan cara kita. Takde yang buat ini nampak kurang, buat itu nampak lebih. Semuanya bergantung kepada kemampuan you sendiri.

Belajar dekat matrik laju sangat ke. Belajar dekat asasi susah ke. Form 6 buku tebal-tebal ke. Diploma lambat sangat habis belajar ke. At the end of the day, semua orang akan hadap benda yang sama. Nak kerja nanti employer tak tengok progress, dia tengok outcome.

Yang penting masuk je belajar mana-mana yang you rasa nak masuk. Dan belajar. Focus. You nak belajar. Bukan nak compare tempat belajar mana lagi bagus. Masuk belajar, then belajar sungguh-sungguh. Faham betul-betul. Dapatkan pointer yang cantik.

Ingat, orang nak tengok outcome. Bukan progress. Apa yang you lalui tu semua yang akan menguatkan diri you akan datang.

Belajar ni ikut kemampuan sendiri. Kalau rasa tak mampu di pertengahan jalan, you boleh stop. Boleh tukar hala tuju. Tak salah pun kalau try and error. Yang penting, minat nak belajar. Jangan pernah berhenti belajar.

Pedulikan apa orang nak kata. Tak rugi pun kalau kita ikut kata hati sendiri. Kalau orang lain kecam you, you buktikan lah you mampu. You just need to focus. Stay on the track. Mulut-mulut orang yang nak mematahkan semangat kita ni, kadang dengki. Kadang apa yang dia cakap tu khabar angin je.

Just go for it, kalau betul-betul nak. Yakin dengan diri sendiri. Mulut orang akan senyap, kalau kita berjaya buktikan yang kita ni boleh jadi hebat even tak ikut apa yang orang kata. Ni aku cakap ikut situasi tau. Kadang ada kekangan-kekangan tertentu, jangan la memaksa diri nak jugak ikut hati tu. Tengok kiri kanan juga okay.

Aku ada kawan yang dia tak boleh belajar sains dekat matrik, so dia tukar ambil akaun. Ada yang tak boleh setahun je dekat matrik, so dia tukar ambil dua tahun. Ada yang tak boleh go belajar dekat matrik, dia tukar masuk form 6. Ada yang dia tak boleh go dengan form 6, dia tukar masuk SPA. Even dekat universiti, dia tak boleh dan taknak dapat course ni, dia tukar ambil course lain. Even belajar jadi lambat habis.

Benda kita boleh ubah. Kita boleh perbaiki. Kita boleh betulkan mana yang rasa tak kena. Jangan risau untuk melangkah. Jangan takut untuk bersuara. In case kalau tiba-tiba rasa pilihan tu tak kena dengan jiwa.

Jadi, itu saja kot for this time. Good luck and all the best untuk calon-calon pelajar sekalian. Bye!

Friday, 5 January 2018

Past is a Dream.

Assalamualaikum.

Ya Allah lamanyaaa tak jenguk sini. Aku hidup lagi. Ada ja ni. Acah busy dengan life sendiri. Hihi.

Di saat blogger lain dah update macam-macam di blog masing-masing. Aku masih yang sama macam beberapa tahun yang lepas. Tak berminat nak upgrade apa-apa. Tak sampai seru pun. Janji boleh share my thoughts pun okay dah. Tapi tu lah. Pemalas tahap ular sewa kekenyangan nak buka sini. Kalau dari dulu rajin menaip dekat sini mesti banyak benda boleh cerita.

Eh?

Macam salah statement di atas. Aku rasa life degree aku berlalu seperti angin. Sama macam life matrik, sekolah, zaman kanak-kanak...semuanya berlalu pantas. Tak sempat nak cerita apa-apa. Tengok-tengok dah masuk stage baru. Sekarang dah masuk fasa job seeker. And we never know apa pula selepas ni.

Ingat lagi zaman muda baya adik-adik yang orang tak beli keropok pun boleh nangis tu. Dalam kepala terbayang fasa kehidupan ni macam pergi sekolah balik sekolah, habis sekolah masuk universiti, habis universiti dapat kerja, dah dapat kerja boleh kahwin, dah kahwin hidup berkeluarga, our cycle of life tu anak-anak kita pula yang akan go through. Repeatedly. Macam senang kan? Tapi dalam setiap fasa tu pasti kita akan tersekat di mana-mana. Tak akan semudah tu ia akan berlalu. Tak akan semudah tu kita akan dapat.

Tapi, bila kita dah melepasi setiap fasa tu, mesti kita akan rasa semuanya mudah. Sebab akan datang yang kita tak tahu apa pula yang akan kita lalui. Kita akan rasa yang lepas tu semuanya berlalu seperti angin. Cepat. Tapi ada part yang akan meninggalkan kesan kepada kita sekarang. Contoh tiga tahun life ijazah sarjanamuda tapi certain part saja yang kita akan ingat. Tak semua sepanjang tiga tahun tu kita dapat ceritakan balik. Hanya part yang buatkan kita terkesan sahaja yang akan kita ingat.

Bagi aku, masa lepas ni ibarat mimpi. Setiap hari kita bangun tidur adalah kita yang baru lahir ke dunia. Tiada hari semalam. Semua tu mimpi. Mimpi yang perlu kita belajar untuk membentuk kita yang akan lahir semula pada keesokannya. Tak ke begitu? Awak rasa masa lepas ni wujud ke? 

I know it. Sarcasm semata-mata.

Well, terpulang awak nak anggap masa lalu tu seperti apa. We have our own thought. Tak semestinya apa yang kita fikir tu perlu sama. Dont copy me.

Cycle of life ni tak mudah. Kalau awak hidup seperti awak yakin akan ada hari esok, you may ruin your own future. Percayalah.

Selalu orang cakap 'just follow the flow'. Tapi, orang selalu lupa, tak boleh follow saja tanpa toleh ke belakang. 'Just follow the flow' tu macam 'Apa nak jadi, jadilah'. Sepanjang hidup takkan nak asyik follow the flow. Mendatar sajalah hidup ni. Tak ada jatuh tak ada bangun. Tak tahu nak belok ke kiri atau ke kanan. At least kalau nak 'just follow the flow', perlu teliti juga hidup sendiri. Kalau semalam tu macam ada yang tak kena, ubah sikit supaya esok tak sama macam semalam. Sebab ada orang 'just follow the flow' tapi hidup dia tak jelas. 

Kadang-kadang masa lalu tu macam tak ada apa sebab kita sendiri tak memaknai masa itu. Kita tak cukup tabur benih untuk dia terus bercambah pada hari ni. Kita tak suburkan masa lalu dengan sesuatu yang akan berterusan sehingga ke hari ini. Rugi kan?

Patutlah masa lalu tu rasa macam berlalu seperti angin. Cepat. Dia tinggalkan kesan sekejap sahaja. Lepas tu dah tak rasa apa. Ruginya. Rugi.

Aku cukup takut hidup dalam penyesalan. Mati dalam penyesalan apatah lagi. Tapi, dah namanya manusia. Alpa juga. Tak kiralah sebesar mana pun penyesalan dia, hari-hari yang dilalui tu akan tetap sama. Sehingga terulang lagi penyesalan tu. Pelik kan manusia?

Seperti yang aku cakap sebelum ni, we never know apa akan jadi selepas ni. Hari esok tu belum pasti ada. Tapi semalam tu cuma mimpi. Mimpi yang panjang dan berterusan. Sedar-sedar dah masuk ke alam lain. Bukan lagi mimpi yang bawa kita ke dunia.

Jadi?

Taburlah seberapa banyak pun benin-benih kebaikan pada hari ini supaya ia akan terus bercambah pada hari-hari esoknya. Semoga masa lalu kita adalah masa lalu yang bermakna pada hari ini.

Monday, 19 December 2016

Bebel.

Assalamualaikum.

Laaama sangat rasa tak update. Cer check balik tahun bila last update. Hahahahaha! Bukan taknak hidupkan blog ni. Tapi entahlah. Jiwa menulis tu kejap ada kejap hilang. Selalu saja aku ni buka sini tapi bila tekan new post... Taip.. Delete... Taip... Delete. Lol. What happened? Jiwa tak ada. Kot.

Kalau boleh kan... Nak je aku coret semua benda dalam ni. Kalau boleh. Memang aku jenis yang benda kecik pun aku nak cerita. Kawan yang rapat dengan aku tu faham lah aku macam mana. Tiap hari kalau lepak sekali aku akan cerita balik apa yang jadi semalam. Dari aku bangun tidur sampailah aku mimpi apa semua benda aku cerita. Haha! Suatu kepuasan okay kalau dapat membebel panjang lebar. Ada orang yang dia tak boleh cerita pada orang lain. Kena tulis. And yes mesti kena ada buku diari satu. Aku ni kalau ada pun buat perkasam ja kot! Bukan yang jenis suka menulis atas kertas. 

Download wattpad dalam fon pun ingatkan nak rajinkan diri coret segala benda. Tapi wattpad pun tak jalan! lol. Apa yang kau mahu wahai manusia? 

Telinga manusia. Indeed. 

I must have someone yang boleh aku buat jadi diari aku. Dalam banyak-banyak kawan mesti ada seorang yang aku tarik jadi diari aku. She will hear everything..... tapi itu dulu. Waktu senang dapat kawan. Biladah makin hari makin tua ni rasa macam method tu dah ketinggalan zaman. Lepas seorang, seorang pergi dari hidup aku. Choii ayat macam hapooo jahh. Not pergi. Tapi menjauh. Pergi tu macam dah innalillah. Semua still hidup lagi. Hahaha. Tapi itu lah... kekangan demi kekangan. Pastu masing-masing menjauh.

Tinggallah aku sendiri. Hari-hari yang dilalui itu aku telan je sorang-sorang. No more cerita pungpangpungpang dekat orang lain. Kalau ada pun..random people. Ikutlah siapa yang aku jumpa. Orang tu lah yang akan jadi mangsa. Hehe. Sorry chingu.

Rugi sangat kan setiap apa yang kita lalui tu kalau kita tak coretkan. Benda yang paling happy pun patutnya kita tulis di mana-mana. So that, we will remember that moment sampai bila-bila. Kadang memang kita akan ingat suatu moment tu. Dalam banyak-banyak moment best mesti akan ada moment yang paaaling kita tak lupa. Tapi sayangnya. Ia akan kekal sebagai momen paling bahagia hanya dalam ingatan. Ingatan kita tak tahan lama. Boleh jadi selepas dua tiga tahun, mesti dah lupa. Di ganti pulak dengan momen-momen happy yang lain.

Tak sepatutnya macam tu. 

Sekecil-kecil benda, kalau kita hargainya dengan buat sikit efort iaitu dengan tulis di mana-mana sesuatu tu akan jadi besar suatu masa nanti. Jadi rujukan untuk kita masa depan nanti. Aku salute orang yang boleh ada diari sampai berlori-lori. Kalau pergi rumah dia sure ada satu rak tu penuh dengan diari. I love read diary. It shows how your life actually. You dont realize how much you have going through until you recall back what things have you did actually. Entahhh apa aku cakap. Hahaha

Aku rasa bangga dapat update post ni. Ketahuilah ketika ni aku sedang menghadapi hujung semester. And, inshaaAllah second last semester. Baki lagi satu semester. Omaigadd. Rasa macam tak percaya i made it! Rasa macam tak percaya aku dah bentang proposal final year project! Rasa macam tak percaya aku akan menghadapi saat-saat final year project ni! Tak percaya! Dulu aku ragu-ragu betul ke aku dah sampai tahap ni? Betul kahhhhh? Bangunlah dari mimpi. You already made it. Tinggal 1/4 lagi dah nak habis. Sedarlah! 

K tu ja nak membebel. 

Adios.

Tuesday, 2 August 2016

About past.

Assalamualaikum. 


Sihat?



*Tarik meja jepun. Hidang teh tarik panas. Biskut Hup Seng. Ada lah beberapa balang kuih raya yang baki je tinggal.*



Masing-masing sila lah ambil tempat duduk. Relax-relax je kita. Borak-borak kosong tapi berisi. Kena lah bagi input sikit. Biar nanti output nya pun jadi long term punya. 


Semua mesti was like "Dah kenapa perempuan ni hidang teh tarik bagai". Hahaha nak borak berisi kann mesti lah ada makanan. Kang yang tukang dengar tidur. Eh macam mana pulak yang membaca ni? hmmm jangan tidur k? Forbidden. Aku rotan nanti. Walaupun ilusi semata.


Here we go.


Since SPM pun dah dekat kan. Let me calm you all okay. Hakak dah lalui dah apa yang awak lalui. Perasaan malas nak study walaupun exam dah dekat. Biasa. Rasa nak tengok drama setiap masa. Biasa. Asyik fikir pasal crush jeeee. Biasa. Solat pun tak lekat sedangkan pada Tuhan lah nak minta permudahkan jawab exam. Biasa. Huhuhu. Apa lagi? Biasa tu semua tuu. 


Rasa tak yakin nak jawab exam sebab percubaan pun ke laut. Tak mampu sebab tak pernah faham pun selama 2 tahun belajar. Lambat catch up bila cikgu ajar. Tak cukup masa nak belajar. Pergi sekolah awal pagi buta balik sekolah dah malam. Kerja sekolah banyak. Tugasan itu. Tugasan ini. Bilanya nak study?

Hmmm ni mesti bila waktu p&p budak asrama asyik tersengguk dalam kelas.Tak terkecuali the outsider jugak ye. Bila cikgu takde pergi meeting atau mc mesti dok bergosip je ni. Si lelaki mesti dok melepak dekat tangga tunggu awek lalu. Waktu rehat lagi lah. Kalau boleh nak round satu sekolah. Kan? Itu tak cakap lagi pegi lepak kelas kawan. Ponteng duduk belakang kelas-kelas. Sembunyi dalam bilik kelab. Kalau sekolah ada gym lagi lah. 

Tapi akak.... tak sekolah lah tak buat semua tu. Kenangan kott. Zaman sekolah lah nak acah-acah lompat pagar, jadi taiko, ketua geng, kepala batch, kutuk cikgu, ngorat cikgu hensem cikgu lawa, bercinta dengan budak sekolah sebelah, gaduh senior junior, buli junior, dating dengan pakwe makwe, past surat dekat crush, bla bla bla bla...


Buat lah apa yang kalian suka. Benda tu semua akak dah khatam pun. HAHAHHATIPUJETAKSEMUAPUN.


Dah form 5 kan... Dah puas jadi taiko. Dah puas honeymoon. Dah puas enjoy. Mari lah focus spm. Say goodbye perlahan-lahan pada semua kerja jahat tu okay. Biarlah hati tak rela. Bila dah tiba masa belajar, awak belajar. 


"Kalau tak pulun betul-betul nanti bila dah lepas, menyesal haaaa. Kawan-kawan syok je A berderet-deret dalam slip. Awak? Taknak?"

Akak dah menyesal pun awak. Kalau boleh ambil spm lagi sekali pun akak sanggup tapi tipu je. Malas pulak nak repeat. Dulu punya lah nak cepat habis sekolah. Alih-alih bila dah habis, nak repeat pulak. Cakap keling beteyyy.


Nasihat ni bunyi macam cliche tau. Tapi sungguh. Siapa tak seronok dapat result yang cemerlang kan? Nak apply belajar mana-mana pun senang je. Walaupun sebenarnya orang cakap result tu tak penting pun. Yang penting usaha nak belajar tu. TAPI TIPU LAHHHHHHH. Sape taknak tunjuk result yang cemerlang dekat orang? Go for it! Fight!


Nak berjaya tu susah. Tapi dah kalau peluang depan mata. Takkan nak biar dia pergi macam tu saja?


Siapa diri kita sekarang menggambarkan siapa diri kita akan datang. Kalau sekarang awak malas belajar, dapat result soso je, macam tu jugak lah awak nanti. Malas. Nak kerja pun malas.


....

Tak hairan sebenarnya education tak tinggi ni. Dah ramai orang akak jumpa stop belajar, pastu kerja. Kerja pulak part time. Tukar-tukar. Tak tetap. Yang best nya, apa persamaan antara golongan ni? 

"Kalau boleh memang nak sangat belajar. Tapi tu lah dulu tak belajar betul-betul. Bila dah tua ni baru rasa teringin nak belajar."

"Takpe, sambung je lah belajar. Belajar ni tak kira umur. Tak kira lah ada anak cucu ke, belajar je."

"Memang nak sangat. Tapi saya malu dengan kawan-kawan yang lain. Kita baru nak start belajar sedangkan diorang dah habis pun."

 Antara dialog yang pernah dibualkan dengan golongan-golongan ni.


....

Akak dulu kan, masa form 1 result teruk sangat. Kejutan budaya kot kan. Kedudukan dalam kelas pun memang yang nak last-last tu. Tapi tak pernah lagi la dapat tempat last. Ada lagi yang teruk. Kihkihkih. Dulu memang subjek gred D, E berlambak je. Tapi lama-lama tu okay dah. Kena rajin sikit lah tapi. Disebabkan sedih result asyik teruk je, masa form 2 akak pulun habis. Pernah sekali math dapat 100 markah. Hehehe nak jugak di mention nya.

Tiada usaha yang tiada hasil. Ingat tu.

Kalau tak usaha, memang jangan mimpi la nak dapat hasil.

Masa ada lagi. Sebelum menyesal sepenuhnya. Baik think wisely bila nak enjoy tu. Kalau boleh cinta-cinta ni letaklah tepi kejap. Tahun depan sambung balik. Haaa. Ni dah di saat-saat terakhir. SPM sekali je kot seumur hidup. 5 tahun sekolah menengah takkan taknak cipta sejarah dapat result best? Last struggle untuk zaman sekolah. LAST. TERAKHIR. Nanti dah tak jumpa. Masuk universiti nanti life dah tak macam tu.



Lain lah cerita kalau awak sambung form 6. Ini akak tak mampu nak cakap apa.


Akak bukan nak pressure. Study memang wajib. Tapi smart. Jangan hard. Takut blank bila dah exam. Smart tu macam mana? Revise semula notes. Soalan-soalan lepas. Buat past year. Try target soalan berdasarkan soalan past year. Matematik atau addmath buat semua past year kalau boleh. Then cari soalan tambahan. Solat jaga. Stop kutuk cikgu. 


Enjoy je okay baki hari yang tinggal ni. Jangan stress. Kalau stress, stop study, pergilah jalan-jalan, exercise.


Ingat, lepas spm tu cuti lama. 4 bulan tak silap. so, lepaskan lah kejap apa yang menghalang awak untuk study tu. Lepaskan kejap je. Ni exam 3 minggu je pun. Nanti cuti punya lah lama. 4 bulan haaa. Time tu nak buat apa pun, buatlah. Masa tu, baru nikmat uollss. 


Best of luck! Enjoy!

Monday, 16 May 2016

R&R

Assalamualaikum.

Tak jawab salam, dosa. Aiyokkkk

Tahu tak bila aku akan muncul sini? Tak tahu diam. Aku gigit nanti. haha


Tetiba tengok pic upload gerun pulak rasa. Ada maksud tersirat tu. Tapi aku tak bermaksud yang itu. Tak sedia lagi. Huhuhuhu. Aku takmau rehat daripada kerja yang sia-sia. Aku nak bila suatu saat aku betul-betul perlu rehat tu, saat tu aku dah sedia. Aku dah puas sebarkan yang haq. 

Tapi kita siapa nak tentukan kita nak 'pergi' bila. huhuhuhuhuhuhuhu

Okay. Cukup satu perenggan je aku ingatkan readers dengan kematian. Wakaka. Sesekali kena insaf juga tau. Buat jahat jangan selalu. Nak nakal-nakal sikit boleh. Tapi jangan sampai manusia murka. Jangan sampai Allah murka. Pedih wooo.

...............

"Bila kau dah penat, jangan give up. Kau relax. Kau tenang. Kau tarik nafas dalam-dalam. Refresh your mind. Ingat Allah. Selawat."

Nak belajar memang banyak dugaannya. Tak kira lah belajar ke apa. Semua ada dugaan. Allah tak bias okay. Kalau Dia rasa ketika itu kau mampu untuk di uji, Allah akan uji. At that time lah, peluang untuk kau asah balik iman kau yang tumpul tu. Bukan  nak memandai. Tapi sekali iman kau jatuh, Allah takkan biar ia bergolek macam tuu je. Allah akan give something untuk kau get back dengan iman kau. Tak caya, muhasabah lah.

...............

"Akak.... susahnya belajar."

Sesiapa yang tanya macam ni, akak pulas telinga tu. ahahaha. Akak pun belajar dik. Akak pun merasa susahnya belajar. Tapi, takkan lah susah sampai nak berhenti belajar. Nonsense lah you all. Please reset your mind back if you almost sampai tahap give up namateyy tu. 

Memang. Belajar tu kadang melelahkan. Tapi sekurangnya ada hasil. 

"Penat tapi ada hasil tak apa. Layannn je."

Dan sampai satu tahap tu, kau memang perlu berhenti sekejap. Ya lah. Mana ada orang masuk highway 300 km tapi tak stop dekat R&R kan? eheh

Meh kami nak bagi precaution jugak. Bila layan penat tu tak bermakna awak boleh layan sewenang-wenangnya. Ada orang layan penat dia dengan tengok movie. Okay tak menjadi masalah. Yang jadi masalah, bila dia addicted pulak nak cure penat dia tu dengan tengok movie. Sampai..... melalaikan. Ini masalah.

Nak bagi tips bila penat, tapi nak bertenaga rohani dan jasmani secara halus?

  1. Berwudhuk. (cara yang betul. ikut tertib. bukan main basuh je segala anggota.)
  2. Duduk diam sebentar. Tenangkan fikiran. Waktu ni kalau nak baca Al-Quran, silalah baca. Or better gantikan lagu dengan recitation of Al-Quran. Lagi manisss.
  3. Bersukan. Amatlah digalakkan. Bila kita dah keluarkan peluh segala toksik tu ringan je rasa kepala. 
  4. Buat baik dengan manusia. Pergi tolong mak masak ke. Tolong mak cik cleaner buat kerja kee. hehe
  5. Senyum depan cermin. Cakap "Cantiknya ciptaan Allah ni.." 
  6. Main kucing. Or do something yang you suka. Kalau suka shopping pergi lah shopping. Kalau suka hiking pergi hiking. Hang out ke pantai. Awesome nya!
  7. etc.
Lepas dah berpenat lelah belajar dan berkhidmat tu, jangan lupa reward diri sendiri tau! Aku nak reward diri sendiri macam tak berbaloi. Sebab struggle nya tak nampak. Yang nampaknya, asal nak buat assignment je main fon lah, main kuku lah, scroll segala media sosial yang ada lah, what ever lah. Stress makk.

So, buat yang baru nak tahu erti penatnya belajar ni, WELCOME TO OUR WORLD!

Kau nampak ada orang tengah belajar pun sempat lagi pergi travel merata tu menipu je tu. Senyuman di wajah mampu menutupi segalanya. Nak puas bila travel ke apa, make it as your reward. Kau struggle betul-betul, then make it real. Haaa baru puas!

Adiosss.

Tuesday, 15 March 2016

Heart2Heart

Assalamualaikum wbt.



Aku rasa setahun sekali baru aku muncul sini. Sibuk sangat dengan kehidupan realiti. Sampaikan lesap terus dari maya. Jangan hukum aku. Nak update entry baru ni pun hati aku berbelah bahagi. Hati kata tak mahu. Tapi jari ni degil pulak nak tekan keyboard. 


acik google punya

Disebabkan dah lama tak membebel dekat sini. aku nak bebel panjang-panjang. but not really la. Sebab nak menulis ni pun aku rasa macam dah nak migrain stage 4 dah. Aku bukan seperti dulu lagi. Yes. Kalau dulu aku menaip guna jari yang lembut. Sekarang aku menaip guna jari yang liat + keras. Hehe 


Okay okay. Jom jadi serius 5 minit.


"Kalau nak mengubah Ummah, jangan jadi seperti semalam."

Hanya kau saja yang tahu seperti mana diri mu semalam. Apa yang perlu kau ubah. Apa yang perlu kau ada untuk terus berlayar di dunia ini tanpa cela. 

...

"Pernahkan kau berada dalam situasi yang buntu, semua terasa begitu sulit, begitu tidak menyenangkan, hambar, kosong, bahkan menakutkan?

Itu adalah saat Allah mengizinkan kau untuk diuji. Dan Allah ingin mendengar rintihan serta doamu agar kau menyedari akan keberadaan-Nya. 

Kerana Dia tahu kau sudah mulai melupakanNya dalam kesenangan."
- Ustazah Fatimah Syarha-

Speechless actually. Aku hanya mampu sediakan kata-kata yang seseorang telah pun katakan. Direct. Tak ada kiasan pun. Kalian boleh faham.


Sunday, 12 April 2015

a Decision.

Assalamualaikum wbt.



Lapangnya saya rasa bila dapat menaip di sini. Kakaka. Dan ingatlah ketika jari ini mampu meng-update entry baru, ini bermakna ilham baru muncul setelah berbulan lamanya. Erk!


This is for you, 'kanak-kanak riang' yang bakal membuat pilihan ke matrikulasi atau asasi atau diploma atau form 6 atau apa lagi? Saya bukanlah luas pengetahuan tentang ni. Lebih kepada nak memberi nasihat. Dan guide kamu supaya buat pilihan guna mata hati. Bukan fikiran yang dah di set kan dengan niat yang tak betul. Okay?


Saya dulu buat pilihan ni adalah something yang too easy. Petik jari pun dah boleh buat keputusan. If dengar kawan-kawan cerita pasal macam mana peningnya diorang nak buat pilihan nak masuk ke situ atau ke sini, saya be like 'How come you all boleh confuse sampai macam tu sekali. Bersyukurnya saya bila saya tak macam tu.' Hehe.


Lets start.


Untuk asasi basically 7a3b dan ke atas baru dapat. Matrikulasi pulak 3a dan ke atas. And subjek addmath at least got C. Mungkin la. Diploma inshaaAllah if your result is not too bad dapat ja. 


Let say tak ada rezeki untuk ke semua yang di atas. Jangan risau. Banyak lagi pilihan yang ada. Peluang untuk belajar masih cerah. Dont stop. Belajar dan belajar dan belajar. Jangan berhenti.


Eg, pra-diploma, politeknik, kolej komuniti and......entah. ><


Bila nak buat pilihan tu, jangan lupa.. Allah lah yang akan beri kita petunjuk nak ke mana. Jadi, jangan pernah sesekali jauh dari Allah. Setiap apa yang kita nak buat, Allah lah yang menggerakkan kita. So, approaches Allah. And chill.


Tahu bila nak buat pilihan tu susah if dapat tawaran antara diploma dan matrik/asasi. Tapi, bila kita muhasabah balik hati. Sucikan balik niat. Allah akan gerakkan hati kita untuk buat pilihan tu.


This is my story. Rasanya kalau pernah baca entry yang sebelum ni, dah tahu kot benda ni.


That time bila harus buat pilihan. Antara Kolej Matrikulasi P.Pinang atau Diploma sains, uitm perlis. But actually sejak di sekolah lagi dah niat. Kalau result tak berapa nak cun sangat, masuk matrik. 


Dan ditakdirkan result spm saya memang kurang cun sikit. Cun. Tapi....kurang. Herher


Dapat ja slip spm tu. Okay aku nak masuk matrik! Isi UPU pun ala kadar saja. Dapat diploma sains, redha. Sebab bukan nak pergi pun.


At the same time, abah saya pun cakap 'Masuk matrik la'. Saya, 'Okay. That is my decision too.' Nampaknya possibility untuk masuk ke matrik sangat tinggi. Dan Alhamdulillah. Di sebalik pilihan yang dibuat tu, ada sesuatu yang sangat indah. Cantik Allah aturkan perjalanan hidup saya.


Walaupun orang cakap matrik susah and bla bla bla. I dont care. Saya tak suka belajar lelama. Belajar kejap cukup lah. Saya masuk matrik untuk cover balik result spm yang entah apa-apa.


Jangan fikir masuk sini nampak hebat, so, masuk sini ja lah. Dont! Clearkan hati. Bersihkan niat. Apa yang kita nak cari? Ilmu. Ilmu kerana siapa? Allah. Please jangan membezakan itu lebih hebat atau ini nampak macam tempat orang yang.....errr. Dont!


Kita nak banggakan ilmu yang kita dapat. Bukan tempat kita belajar. Buktikan kita boleh berjaya tak kira dekat mana pun kita.


Jadi, buat pilihan tu, dengan bersangka baik kepada Allah dan orang lain.


Saya masuk matrik tanpa saya tahu pun ke mana saya lepas ni. Just follow the flow. Bila orang tanya lepas matrik nak sambung apa? 

Errr..Krik krik.


Yes. Kita tak tahu pun ke mana kita selepas tu. Jangan panik! Belajar dulu. Perlahan-lahan kamu akan tahu dengan sendirinya. 


Dan. Sad to say. Saya buat pilihan dengan keadaan yang kucar-kacir. Dan terpaksa menerima apa jua keputusan. Dan alhamdulillah. Ada something special yang Allah aturkan untuk kita di sebalik kucar-kacir tu. Jadi, sentiasalah bersangka baik kepada Allah.


Allah tak jadikan sesuatu itu sia-sia. Pasti ada sebab. Pasti ada hikmah.


Dan memang special betul la apa yang saya dapat tu. Sangat special. Double triple special. -feeling loved-



Jangan pernah ragu dengan keputusan yang kita buat. Allah jualah yang menggerakkan hati kita. Sebab hati kita Allah yang pegang. 



Bersihkan niat ya adik-adik. Tugas kita belajar. Belajar ilmu yang datangnya daripada Allah. Kita bukan tuntut saham dunia saja. Saham akhirat kena cari lebih! Kalau tak nak 'lapar' di akhirat nanti, bersusah lah di dunia. Cari Allah.



Cari ilmu tu biarlah secara merangkak pun. Asalkan ilmu itu kita dapat dan memanfaatkan untuk orang lain.



Okay?


Ingat. Jagalah Allah. Allah pasti akan jaga kita. Yakin!



Moga Allah permudahkan kamu.