my lovey dovey followers

Thursday, 17 July 2014

Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (i)


Assalamualaikum. Bakal-bakal jenazah sekalian...sihat? Bekas-bekas bayi sekalian...sihat? Dok baca ni dah solat ke belum? Kalau baca tengah-tengah malam make sure p pastikan dulu pintu rumah berkunci, tingkap tutup, p ambil wuduk. Kalau dah mengadap laptop confirm malas bergerak dah kan? Alih-alih tertidur sampai terbabas subuh sebab semalam stalk blog orang sampai pukul 3 4 pagi. Ehhh

tangkap guna corby ja. cantik tak? hehe

Panjang pulak aku berletiaq(membebel). Baru lepas kemaskini my 'usang' blog. Ada lah baca entry yang lepas. Rupa-rupanya banyak yang aku cakap tapi aku tak tunaikan. Maaf. *Talking to myself*

KMPP. Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. Matrik yang paling ohsemmmm. Kan? *Nope. yang paling oldddd*. gurau ja kawan. chill

Dulu saya excited dok menjaja *Aku dapat matrik Penang!*. Sekarang ni takmau menjaja. Tapi nak lelong *Mai masuk kmpp maihhh!*. 

Saya. Alumni. KMPP. Sejak. 29 April 2014.

Adik-adik yang dikasihi. Dapat tawaran KMPP? Atau dah pasang angan-angan nak masuk KMPP? Jangan ragu-ragu untuk masuk KMPP, dik. InshaaAllah akan dapat segala yang baik belaka. -kalau pandai bawa diri

Sesungguhnya KMPP tak akan jadi daebak! kalau adik-adik yang tak menggerakkan sendiri. Lecturer memang dah lama gerak dan buat KMPP jadi ohsem!. Tapi. Dengan belajar math, chemistry, physics, biology, sains komputer, pendidikan islam, english, koku, dinamika sahaja tak cukup untuk anda buat KMPP jadi daebak!.

Makanya. Saranan saya. Teruskan legacy Brotherhood, ANC, AFC. Boleh? Dengan aktifnya group dakwah ini. Maka aktif lah ke-daebak-an KMPP. 

KMPP best tak? Okey tak? Belajar macam mana? Susah tak nak skor? Lecturer garang tak? Kompel(asrama) okey tak? Makanan sedap tak? Toilet bersih tak? Cafe mahal ke murah? KMPP sosial tak?

Saya tak nampak apa point nya korang bertanya macam-macam. Nak buat preparation. Okey fine betullah tu. Tapi. Matrik ni macam tandas awam ja, dik. Bergantung kepada si pengguna yang menggunakan tandas tersebut. Kalau tandas tu bersih, maknanya pengguna ialah pengguna yang prihatin dan baik.

Nak mudah faham. Setiap tahun pelajar matrikulasi ialah pelajar yang berbeza. *kecualilah pelajar PDT*. Selepas batch '95, batch '96 pulak. Selepas batch '96, batch '97 pula. Berterusan bersilih ganti. 

Anda ialah generasi yang nak sambung kehebatan KMPP. Jadi, tugas anda sendiri yang nak bagi KMPP tu best ka tidak. Kalau attitude anda baik, maka baiklah semua lecturer. Lecturer baik kalau kalian baik. Misal kata dalam dewan kuliyah. Kalau anda bagi perhatian, tak main fon, tak bercakap yang sia-sia, tak tidur, tak buat bising..maka lecturer pun tak marah lah.

"Belajar senang tak? Ada orang cakap matrik ni susah."

Siapa yang cakap tu? Mohon tampar dia laju-laju. Mengikut apa yang saya dah lalui. First time belajar sesuatu topik, memang saya kata susah. Dah benda tu kita baru nampak, memanglah jadi susah. Lainlah kalau setiap masa kita dok belajar benda yang sama.

Time dalam kuliyah saja kita akan nampak susah. Lepas keluar dewan kuliyah, masuk bilik atau pergilah mana-mana pun pastu tengok balik renung balik notes..lepas tu baru "Ohhh...macam ni rupanya,".

"Masuk matrik kena struggle betul-betul. Yang luar biasa punya."

Habis tu, hang masuk university hang tak payah struggle lah? Tak payah dapat 4 flat lah? Dekat matrik ja hang kena pulun bagi dapat 4 flat. Gitu?

Bukannya nak marah. Tapi, orang boleh gerun nak masuk matrik kalau kita tak bercakap yang baik-baik. Apa salah matrik? Tempat belajar jugak. Susah? Belajar apa yang senang? Kita masuk university, pastu dok kata jugak "Ishh...susahlah subjek ni,". Dok pening lagu tu jugak la. Sama ja.

Di mana-mana tempat belajar pun. Sekolah. University. Tadika. Matrik. Kolej. Mesti kena struggle betul-betul. Okey? 

Bakal-bakal penghuni matrikulasi sekalian. Jadi student yang rajin. Boleh? Jangan jadikan matrik tempat untuk bersantai tak payah pegang buku. Nak bersantai lepak-lepak dekat tasik tak apa. Tapi. Make sure rajin study. Lepak-lepak sambil cakap pasal electrochemistry. Boleh? Buat apa nak lepak-lepak mengumpat pasal cikgu. Nanti dapat dosa. Masuk liang lahad dengan saham-saham mengumpat. Nauzubillah.

Ada lagi hal yang lebih serius. Memang benda ni kat mana-mana pun terjadi. Tapi saya nak highlight perkara ni di KMPP. Budaya couple. Menjadi-jadi. 

Culture shock kot. Tak pernah-pernah tengok awek-awek cun kelantan, johor, terengganu. Tak lupa juga jejaka-jejaka macho. Selama ni kan dok dalam negeri ja. Jarang nampak yang comel cantik hensem yang luar biasa. Masuk ja KMPP, sebut ja nak akhi ukhti dari mana. Semua ada.

Mula-mula rapat sebab study. Sama-sama nak kejar 4 flat. Nak tanya soalan yang tak faham. Lama-lama dapat mesej ayat bunga-bunga. 

"Alaa... setahun ja pun. Pastu break lah,".

"Kita rapat sebab nak study. Hang pandai, boleh ajar aku. Bagi semangat kalau aku down,".

Bla bla bla bla.

Pergi ke mana saja berdua. Dating ke sana. Dating ke situ. Macam belangkas. Orang puji "Couple paling sweet,". Bangga. Pastu ada la yang mendoakan "Semoga kekal sampai kahwin,". Geli pulak tangan aku nak menulis.

Adik-adik. Elakkan gejala couple. Boleh? Kalau tak boleh kena bagi boleh jugak. Kalau rasa diri tu tak mampu contohnya kalau si abang ajak couple dan kita rasa macam nak terima..janganlah dok buat gedik p rapat dengan lelaki. Elakkan. Usaha. Ini tidak. Syaitan bisik sikit dah goyah.



Perempuan dan lelaki bertepuk tampar sesuka hati. Macam tak ada agama. Dah Allah larang perempuan dan lelaki bukan mahram bersentuhan. Yang dok p tepuk tampar juga buat apa? Kaum perempuan punyalah ramai. Yang nak cari jugak ajnabi untuk di buat kawan buat apa? Kaum lelaki pulak tahu-tahulah limit kan gurauan anda. 

Nak berkawan. Kawan. Sekadar kawan atas sebab yang betul-betul mustahak. Nak study sekali tak kisah. Tapi. Study dalam group. Kalau hanya berdua. Bukan group. Itu cari bala namanya. Lelaki kan ada yang pandai tahap genius. So, nak jugak study dengan depa. Study lah. Ajak kawan-kawan 3 4 orang. Boleh?

Kita manusia. Remaja lagi. Hati tak boleh tahan bila tengok perempuan/lelaki yang cantik/hensem. Mesti nak suka dia. Dan angkat jadi crush. Kalau ini terjadi. Maka meranalah hidup anda di KMPP. Maka sia-sialah setahun/dua tahun di sini.

Kenapa merana? Kenapa sia-sia? Minat ja pun. 

To be continued...

No comments:

Post a Comment