my lovey dovey followers

Monday, 19 December 2016

Bebel.

Assalamualaikum.

Laaama sangat rasa tak update. Cer check balik tahun bila last update. Hahahahaha! Bukan taknak hidupkan blog ni. Tapi entahlah. Jiwa menulis tu kejap ada kejap hilang. Selalu saja aku ni buka sini tapi bila tekan new post... Taip.. Delete... Taip... Delete. Lol. What happened? Jiwa tak ada. Kot.

Kalau boleh kan... Nak je aku coret semua benda dalam ni. Kalau boleh. Memang aku jenis yang benda kecik pun aku nak cerita. Kawan yang rapat dengan aku tu faham lah aku macam mana. Tiap hari kalau lepak sekali aku akan cerita balik apa yang jadi semalam. Dari aku bangun tidur sampailah aku mimpi apa semua benda aku cerita. Haha! Suatu kepuasan okay kalau dapat membebel panjang lebar. Ada orang yang dia tak boleh cerita pada orang lain. Kena tulis. And yes mesti kena ada buku diari satu. Aku ni kalau ada pun buat perkasam ja kot! Bukan yang jenis suka menulis atas kertas. 

Download wattpad dalam fon pun ingatkan nak rajinkan diri coret segala benda. Tapi wattpad pun tak jalan! lol. Apa yang kau mahu wahai manusia? 

Telinga manusia. Indeed. 

I must have someone yang boleh aku buat jadi diari aku. Dalam banyak-banyak kawan mesti ada seorang yang aku tarik jadi diari aku. She will hear everything..... tapi itu dulu. Waktu senang dapat kawan. Biladah makin hari makin tua ni rasa macam method tu dah ketinggalan zaman. Lepas seorang, seorang pergi dari hidup aku. Choii ayat macam hapooo jahh. Not pergi. Tapi menjauh. Pergi tu macam dah innalillah. Semua still hidup lagi. Hahaha. Tapi itu lah... kekangan demi kekangan. Pastu masing-masing menjauh.

Tinggallah aku sendiri. Hari-hari yang dilalui itu aku telan je sorang-sorang. No more cerita pungpangpungpang dekat orang lain. Kalau ada pun..random people. Ikutlah siapa yang aku jumpa. Orang tu lah yang akan jadi mangsa. Hehe. Sorry chingu.

Rugi sangat kan setiap apa yang kita lalui tu kalau kita tak coretkan. Benda yang paling happy pun patutnya kita tulis di mana-mana. So that, we will remember that moment sampai bila-bila. Kadang memang kita akan ingat suatu moment tu. Dalam banyak-banyak moment best mesti akan ada moment yang paaaling kita tak lupa. Tapi sayangnya. Ia akan kekal sebagai momen paling bahagia hanya dalam ingatan. Ingatan kita tak tahan lama. Boleh jadi selepas dua tiga tahun, mesti dah lupa. Di ganti pulak dengan momen-momen happy yang lain.

Tak sepatutnya macam tu. 

Sekecil-kecil benda, kalau kita hargainya dengan buat sikit efort iaitu dengan tulis di mana-mana sesuatu tu akan jadi besar suatu masa nanti. Jadi rujukan untuk kita masa depan nanti. Aku salute orang yang boleh ada diari sampai berlori-lori. Kalau pergi rumah dia sure ada satu rak tu penuh dengan diari. I love read diary. It shows how your life actually. You dont realize how much you have going through until you recall back what things have you did actually. Entahhh apa aku cakap. Hahaha

Aku rasa bangga dapat update post ni. Ketahuilah ketika ni aku sedang menghadapi hujung semester. And, inshaaAllah second last semester. Baki lagi satu semester. Omaigadd. Rasa macam tak percaya i made it! Rasa macam tak percaya aku dah bentang proposal final year project! Rasa macam tak percaya aku akan menghadapi saat-saat final year project ni! Tak percaya! Dulu aku ragu-ragu betul ke aku dah sampai tahap ni? Betul kahhhhh? Bangunlah dari mimpi. You already made it. Tinggal 1/4 lagi dah nak habis. Sedarlah! 

K tu ja nak membebel. 

Adios.

Tuesday, 2 August 2016

About past.

Assalamualaikum. 


Sihat?



*Tarik meja jepun. Hidang teh tarik panas. Biskut Hup Seng. Ada lah beberapa balang kuih raya yang baki je tinggal.*



Masing-masing sila lah ambil tempat duduk. Relax-relax je kita. Borak-borak kosong tapi berisi. Kena lah bagi input sikit. Biar nanti output nya pun jadi long term punya. 


Semua mesti was like "Dah kenapa perempuan ni hidang teh tarik bagai". Hahaha nak borak berisi kann mesti lah ada makanan. Kang yang tukang dengar tidur. Eh macam mana pulak yang membaca ni? hmmm jangan tidur k? Forbidden. Aku rotan nanti. Walaupun ilusi semata.


Here we go.


Since SPM pun dah dekat kan. Let me calm you all okay. Hakak dah lalui dah apa yang awak lalui. Perasaan malas nak study walaupun exam dah dekat. Biasa. Rasa nak tengok drama setiap masa. Biasa. Asyik fikir pasal crush jeeee. Biasa. Solat pun tak lekat sedangkan pada Tuhan lah nak minta permudahkan jawab exam. Biasa. Huhuhu. Apa lagi? Biasa tu semua tuu. 


Rasa tak yakin nak jawab exam sebab percubaan pun ke laut. Tak mampu sebab tak pernah faham pun selama 2 tahun belajar. Lambat catch up bila cikgu ajar. Tak cukup masa nak belajar. Pergi sekolah awal pagi buta balik sekolah dah malam. Kerja sekolah banyak. Tugasan itu. Tugasan ini. Bilanya nak study?

Hmmm ni mesti bila waktu p&p budak asrama asyik tersengguk dalam kelas.Tak terkecuali the outsider jugak ye. Bila cikgu takde pergi meeting atau mc mesti dok bergosip je ni. Si lelaki mesti dok melepak dekat tangga tunggu awek lalu. Waktu rehat lagi lah. Kalau boleh nak round satu sekolah. Kan? Itu tak cakap lagi pegi lepak kelas kawan. Ponteng duduk belakang kelas-kelas. Sembunyi dalam bilik kelab. Kalau sekolah ada gym lagi lah. 

Tapi akak.... tak sekolah lah tak buat semua tu. Kenangan kott. Zaman sekolah lah nak acah-acah lompat pagar, jadi taiko, ketua geng, kepala batch, kutuk cikgu, ngorat cikgu hensem cikgu lawa, bercinta dengan budak sekolah sebelah, gaduh senior junior, buli junior, dating dengan pakwe makwe, past surat dekat crush, bla bla bla bla...


Buat lah apa yang kalian suka. Benda tu semua akak dah khatam pun. HAHAHHATIPUJETAKSEMUAPUN.


Dah form 5 kan... Dah puas jadi taiko. Dah puas honeymoon. Dah puas enjoy. Mari lah focus spm. Say goodbye perlahan-lahan pada semua kerja jahat tu okay. Biarlah hati tak rela. Bila dah tiba masa belajar, awak belajar. 


"Kalau tak pulun betul-betul nanti bila dah lepas, menyesal haaaa. Kawan-kawan syok je A berderet-deret dalam slip. Awak? Taknak?"

Akak dah menyesal pun awak. Kalau boleh ambil spm lagi sekali pun akak sanggup tapi tipu je. Malas pulak nak repeat. Dulu punya lah nak cepat habis sekolah. Alih-alih bila dah habis, nak repeat pulak. Cakap keling beteyyy.


Nasihat ni bunyi macam cliche tau. Tapi sungguh. Siapa tak seronok dapat result yang cemerlang kan? Nak apply belajar mana-mana pun senang je. Walaupun sebenarnya orang cakap result tu tak penting pun. Yang penting usaha nak belajar tu. TAPI TIPU LAHHHHHHH. Sape taknak tunjuk result yang cemerlang dekat orang? Go for it! Fight!


Nak berjaya tu susah. Tapi dah kalau peluang depan mata. Takkan nak biar dia pergi macam tu saja?


Siapa diri kita sekarang menggambarkan siapa diri kita akan datang. Kalau sekarang awak malas belajar, dapat result soso je, macam tu jugak lah awak nanti. Malas. Nak kerja pun malas.


....

Tak hairan sebenarnya education tak tinggi ni. Dah ramai orang akak jumpa stop belajar, pastu kerja. Kerja pulak part time. Tukar-tukar. Tak tetap. Yang best nya, apa persamaan antara golongan ni? 

"Kalau boleh memang nak sangat belajar. Tapi tu lah dulu tak belajar betul-betul. Bila dah tua ni baru rasa teringin nak belajar."

"Takpe, sambung je lah belajar. Belajar ni tak kira umur. Tak kira lah ada anak cucu ke, belajar je."

"Memang nak sangat. Tapi saya malu dengan kawan-kawan yang lain. Kita baru nak start belajar sedangkan diorang dah habis pun."

 Antara dialog yang pernah dibualkan dengan golongan-golongan ni.


....

Akak dulu kan, masa form 1 result teruk sangat. Kejutan budaya kot kan. Kedudukan dalam kelas pun memang yang nak last-last tu. Tapi tak pernah lagi la dapat tempat last. Ada lagi yang teruk. Kihkihkih. Dulu memang subjek gred D, E berlambak je. Tapi lama-lama tu okay dah. Kena rajin sikit lah tapi. Disebabkan sedih result asyik teruk je, masa form 2 akak pulun habis. Pernah sekali math dapat 100 markah. Hehehe nak jugak di mention nya.

Tiada usaha yang tiada hasil. Ingat tu.

Kalau tak usaha, memang jangan mimpi la nak dapat hasil.

Masa ada lagi. Sebelum menyesal sepenuhnya. Baik think wisely bila nak enjoy tu. Kalau boleh cinta-cinta ni letaklah tepi kejap. Tahun depan sambung balik. Haaa. Ni dah di saat-saat terakhir. SPM sekali je kot seumur hidup. 5 tahun sekolah menengah takkan taknak cipta sejarah dapat result best? Last struggle untuk zaman sekolah. LAST. TERAKHIR. Nanti dah tak jumpa. Masuk universiti nanti life dah tak macam tu.



Lain lah cerita kalau awak sambung form 6. Ini akak tak mampu nak cakap apa.


Akak bukan nak pressure. Study memang wajib. Tapi smart. Jangan hard. Takut blank bila dah exam. Smart tu macam mana? Revise semula notes. Soalan-soalan lepas. Buat past year. Try target soalan berdasarkan soalan past year. Matematik atau addmath buat semua past year kalau boleh. Then cari soalan tambahan. Solat jaga. Stop kutuk cikgu. 


Enjoy je okay baki hari yang tinggal ni. Jangan stress. Kalau stress, stop study, pergilah jalan-jalan, exercise.


Ingat, lepas spm tu cuti lama. 4 bulan tak silap. so, lepaskan lah kejap apa yang menghalang awak untuk study tu. Lepaskan kejap je. Ni exam 3 minggu je pun. Nanti cuti punya lah lama. 4 bulan haaa. Time tu nak buat apa pun, buatlah. Masa tu, baru nikmat uollss. 


Best of luck! Enjoy!

Monday, 16 May 2016

R&R

Assalamualaikum.

Tak jawab salam, dosa. Aiyokkkk

Tahu tak bila aku akan muncul sini? Tak tahu diam. Aku gigit nanti. haha


Tetiba tengok pic upload gerun pulak rasa. Ada maksud tersirat tu. Tapi aku tak bermaksud yang itu. Tak sedia lagi. Huhuhuhu. Aku takmau rehat daripada kerja yang sia-sia. Aku nak bila suatu saat aku betul-betul perlu rehat tu, saat tu aku dah sedia. Aku dah puas sebarkan yang haq. 

Tapi kita siapa nak tentukan kita nak 'pergi' bila. huhuhuhuhuhuhuhu

Okay. Cukup satu perenggan je aku ingatkan readers dengan kematian. Wakaka. Sesekali kena insaf juga tau. Buat jahat jangan selalu. Nak nakal-nakal sikit boleh. Tapi jangan sampai manusia murka. Jangan sampai Allah murka. Pedih wooo.

...............

"Bila kau dah penat, jangan give up. Kau relax. Kau tenang. Kau tarik nafas dalam-dalam. Refresh your mind. Ingat Allah. Selawat."

Nak belajar memang banyak dugaannya. Tak kira lah belajar ke apa. Semua ada dugaan. Allah tak bias okay. Kalau Dia rasa ketika itu kau mampu untuk di uji, Allah akan uji. At that time lah, peluang untuk kau asah balik iman kau yang tumpul tu. Bukan  nak memandai. Tapi sekali iman kau jatuh, Allah takkan biar ia bergolek macam tuu je. Allah akan give something untuk kau get back dengan iman kau. Tak caya, muhasabah lah.

...............

"Akak.... susahnya belajar."

Sesiapa yang tanya macam ni, akak pulas telinga tu. ahahaha. Akak pun belajar dik. Akak pun merasa susahnya belajar. Tapi, takkan lah susah sampai nak berhenti belajar. Nonsense lah you all. Please reset your mind back if you almost sampai tahap give up namateyy tu. 

Memang. Belajar tu kadang melelahkan. Tapi sekurangnya ada hasil. 

"Penat tapi ada hasil tak apa. Layannn je."

Dan sampai satu tahap tu, kau memang perlu berhenti sekejap. Ya lah. Mana ada orang masuk highway 300 km tapi tak stop dekat R&R kan? eheh

Meh kami nak bagi precaution jugak. Bila layan penat tu tak bermakna awak boleh layan sewenang-wenangnya. Ada orang layan penat dia dengan tengok movie. Okay tak menjadi masalah. Yang jadi masalah, bila dia addicted pulak nak cure penat dia tu dengan tengok movie. Sampai..... melalaikan. Ini masalah.

Nak bagi tips bila penat, tapi nak bertenaga rohani dan jasmani secara halus?

  1. Berwudhuk. (cara yang betul. ikut tertib. bukan main basuh je segala anggota.)
  2. Duduk diam sebentar. Tenangkan fikiran. Waktu ni kalau nak baca Al-Quran, silalah baca. Or better gantikan lagu dengan recitation of Al-Quran. Lagi manisss.
  3. Bersukan. Amatlah digalakkan. Bila kita dah keluarkan peluh segala toksik tu ringan je rasa kepala. 
  4. Buat baik dengan manusia. Pergi tolong mak masak ke. Tolong mak cik cleaner buat kerja kee. hehe
  5. Senyum depan cermin. Cakap "Cantiknya ciptaan Allah ni.." 
  6. Main kucing. Or do something yang you suka. Kalau suka shopping pergi lah shopping. Kalau suka hiking pergi hiking. Hang out ke pantai. Awesome nya!
  7. etc.
Lepas dah berpenat lelah belajar dan berkhidmat tu, jangan lupa reward diri sendiri tau! Aku nak reward diri sendiri macam tak berbaloi. Sebab struggle nya tak nampak. Yang nampaknya, asal nak buat assignment je main fon lah, main kuku lah, scroll segala media sosial yang ada lah, what ever lah. Stress makk.

So, buat yang baru nak tahu erti penatnya belajar ni, WELCOME TO OUR WORLD!

Kau nampak ada orang tengah belajar pun sempat lagi pergi travel merata tu menipu je tu. Senyuman di wajah mampu menutupi segalanya. Nak puas bila travel ke apa, make it as your reward. Kau struggle betul-betul, then make it real. Haaa baru puas!

Adiosss.

Tuesday, 15 March 2016

Heart2Heart

Assalamualaikum wbt.



Aku rasa setahun sekali baru aku muncul sini. Sibuk sangat dengan kehidupan realiti. Sampaikan lesap terus dari maya. Jangan hukum aku. Nak update entry baru ni pun hati aku berbelah bahagi. Hati kata tak mahu. Tapi jari ni degil pulak nak tekan keyboard. 


acik google punya

Disebabkan dah lama tak membebel dekat sini. aku nak bebel panjang-panjang. but not really la. Sebab nak menulis ni pun aku rasa macam dah nak migrain stage 4 dah. Aku bukan seperti dulu lagi. Yes. Kalau dulu aku menaip guna jari yang lembut. Sekarang aku menaip guna jari yang liat + keras. Hehe 


Okay okay. Jom jadi serius 5 minit.


"Kalau nak mengubah Ummah, jangan jadi seperti semalam."

Hanya kau saja yang tahu seperti mana diri mu semalam. Apa yang perlu kau ubah. Apa yang perlu kau ada untuk terus berlayar di dunia ini tanpa cela. 

...

"Pernahkan kau berada dalam situasi yang buntu, semua terasa begitu sulit, begitu tidak menyenangkan, hambar, kosong, bahkan menakutkan?

Itu adalah saat Allah mengizinkan kau untuk diuji. Dan Allah ingin mendengar rintihan serta doamu agar kau menyedari akan keberadaan-Nya. 

Kerana Dia tahu kau sudah mulai melupakanNya dalam kesenangan."
- Ustazah Fatimah Syarha-

Speechless actually. Aku hanya mampu sediakan kata-kata yang seseorang telah pun katakan. Direct. Tak ada kiasan pun. Kalian boleh faham.