my lovey dovey followers

Wednesday, 22 October 2014

Move on.

Assalamualaikum wbt.

Hari ni marathon dekat twitter dari pagi sampai ke pagi. Heh. Almost 24 hr la kan. Ni namanya cuti malas nak buat assignment jadi saya marathon dekat twitter. Dan sekarang blogging. 

Eh. Dah pagi la.

Ada pesanan. Buat yang terbaca entry 'Berubah', untuk pengetahuan entry tersebut lahir daripada monolog dalaman saya. Jadinya, bahasa tu agak kureng sesuai untuk umum. Mungkin. Entry tersebut juga saya tuju khas untuk diri saya sendiri. Dan anda.




'Kalau nak orang terkesan dengan penulisan kita, biarlah penulisan tu lahirnya dari hati. Supaya nanti apa yang nak disampaikan tu turun ke hati dia yang membaca.'. -Someone





Inche Google

Kadang-kadang sesuatu yang kita rasa susah untuk kita, sebenarnya sangat senang pada orang lain. Trust me.
..

Lantak la orang nak kata kita men-susah-kan diri sendiri ka apa. Janji diri kita senang dengan apa yang kita buat. 
..

Sampai bila kita nak peduli apa orang lain fikir pasal kita? Kalau macam tu sampai bila-bila pun kita tak boleh nak move on.
..

Yes. Aku sedang berusaha keras nak move on. Aku tekad nak kembali ke bumi perjuangan dengan jiwa yang baru. dengan semangat yang waja. dengan hati yang kental. dengan otak yang bukan lagi hanya ada DIA!




Buat diri yang tahu. Mungkin mereka pandang perkara ni remeh. Tapi jika ia melibatkan perasaan dan jiwa..ini bukan benda mudah! 

Dia hadap situasi yang sama. Bahkan kami memang dalam situasi yang sama. Jika dia boleh berada di atas. Tak selamanya aku perlu berada di bawah. Kenapa tidak kami sama-sama di atas? Apa beza antara aku dan dia?


Aku. Dia. Kedua-duanya manusia biasa.



Duhai diri, campakkan rasa yang menghalangmu untuk ke hadapan! Tiada yang rugi melainkan ia sangat menguntungkan.

Apa yang nak diragukan lagi? Masa? 

Sayang, masa tak akan selamanya milik kita. Sesekali kita kena lepaskan. Biarkan masa yang menentukan siapa diri kita yang seterusnya.
..





Allah ada bersama kita. Jika kita perlukan kekuatan. Minta pada Dia dengan rendah hati. Allah sentiasa perhatikan kita. Buat apa kita nak takut untuk maju ke hadapan? Andai kata ketika itu kita hendak rebah, Allah pasti ada untuk bantu kita. Pasti. Yakinlah.


-Wassalam.

Monday, 20 October 2014

Berubah

Assalamualaikum wbt.

Sahabat semua sihat? Moga berada dalam rahmat Allah. Saya alhamdulillah dapat lagi merasa nikmat sihat.

Apasal macam formal sangat. kekok nak keluarkan idea. sebab aku ni blur. Eheh.


...

"Aku tak cari hidayah. Tapi Allah tetap tunjukkan aku hidayahNya. Betapa jahilnya aku dulu. Tapi Allah tetap pandang aku.. bagi aku hidayah." Nada sebak.

"Jangan pandang siapa diri kau yang dulu. Pandang diri kau yang sekarang depan aku ni." 

Peluk dia.

...

Awak pernah berubah? Berubah di sini maksudnya hijrah. Hijrah di sini maksudnya update diri jadi lebih baik.

Senang nak berubah. Tapi nak istiqomah tu...seriously, kalau kau tak cari tongkat, kau akan jatuh. Kalau kau tak berpaut pada tali yang kuat, kau tak akan selamat. Kalau kau dalam kegelapan dan kau tak usaha cari cahaya, kau akan sentiasa dalam kegelapan tu.

Awak... awak faham tak maksud saya?

Siapa yang berjaya berubah. Wa salute sama lu! Istiqomahlah. Kalau dah berubah tapi jambatan iman masih bergoyang, tak apa. Sekurangnya awak sedang berusaha untuk berubah. Percayalah..ada yang mahu berubah. Tapi ia hanya meniti di bibir. Tak terkesan pun di hati.

...

"Apa yang awak kenal tentang diri awak?"

Seorang yang mempunyai tanggungjawab. Tanggungjawab sebagai hamba Allah, anak dan pelajar.

"Sebenarnya, cukuplah kita tahu yang diri kita ni ialah Muslim."

Ohhh.

Bila mana kita sedar bahawa kita ialah Muslim, maknanya kita mempunyai tanggungjawab yang besar. Iaitu abid dan khalifah. Tiada manusia yang terlepas daripada dua ni.

Abid- berserah diri kepada Allah.
Khalifah- mengajak orang lain berserah diri kepada Allah.

Sahabat, sedar tak yang selama ni kita ialah seorang muslim? 

Tengok balik hati kita. Double check iman kita. Triple check amalan kita. Double, triple check hidup kita selama ni. Solat kita macam mana? Sekadar solat nak sedapkan hati bahawa 'aku dah solat, laksanakan tanggungjawab sebagai muslim'. Atau kita benar-benar khusyuk menyembah Yang Esa?

Bila kita kenal diri kita sebagai Muslim.. Kitaran hidup kita mesti yang melambangkan kita ni berada dalam landasan yang benar.

Maksud landasan yang benar tu.. bukan sekadar solat lima waktu, berpuasa dalam bulan ramadhan, buat baik sesama manusia. Tapi dari segala aspek. Sikap. Amalan. Belajar. Makan. Tidur. Bercakap. Berjalan. Dan seterusnya.

Kau Islam. Islam ada cara. Islam ada hukum hakam. Darah Islam dah memang mengalir dalam diri kau. Takkan kau nak ikut gaya hidup barat lagi?

Kalau asyik nak ikut gaya hidup orang barat..kau hidup selama ni atas tujuan apa? Kau sedar tak mati tu bila-bila masa. Kau tak rasa ke Allah bagi kau hidup di dunia untuk kau mantapkan iman kau supaya dekat akhirat nanti kau tak merana?

Tarik nafas..hembus. Dada aku sesak sambil menaip ni. 

Diri kita yang selama ni gagah berdiri..jalan tak jatuh..lari tak tersungkur..ketawa bak orang bahagia..rupanya iman tak kuat mana.

Para sahabat rasulullah dulu iman mereka naik dan turun. naik dan turun. naik dan turun.

Kita? Naik dan turun. turun dan turun. turun dan turun. turun dan turun. naik sikit.

Angkat kening.

...

Bila nak berubah, jiwa kena kental. Hati kena sado. Sebabnya, syaitan tak akan pernah berhenti untuk pengaruh minda kita. Bila iman anak cucu Adam jatuh, seronoknya mereka bak seronoknya kita bila dapat 10a's spm.

Aku yakin. Bila niat kau betul-betul nak berubah, Allah akan hantar kepada kau sesuatu yang buat kau sendiri set kan dalam otak kau yang 'Aku nak berubah'. Maksudnya, banyak cara yang kau akan dapat.

Contoh. Allah hantar sahabat kepada kau. Sahabat yang sedia menegur kau kalau kau futur. Sahabat yang sedia memberi sepenuh khidmatnya pada kau. 

Contoh lain. Allah permudahkan untuk kau sertai majlis ilmu. Allah dekatkan kau dengan environment yang boleh buat kau sentiasa terfikir untuk berubah.

Kita di datangkan dengan pelbagai cara. Allah nak ingatkan kita untuk kembali beriman kepada Dia dalam pelbagai cara. Cuma kita saja yang sedar atau tak. Sebab tu otak kena sentiasa berfikir. Jangan terlampau taksub dengan sesuatu yang boleh menutup mata hati kita.

Masyarakat sekarang...lebih pentingkan dunia daripada risaukan keadaan diri sendiri dan ummah apabila di akhirat kelak.

Kau tak percaya? Nilai la diri kau sendiri.

...
Wassalam.

Saturday, 11 October 2014

Selamat Berjuang!

Assalamualaikum wbt.

Sembang santai. Again. Hah blog saya takda nya nak formal-formal keluar tajuk-tajuk panas dan sekian sekian. Apa yang saya nak tulis saya tulis. Oleh itu, anggap saja kita sedang bersembang. Deal?

Senyap.

Nampak sangat perasan ada reader. Haha. Biarkan.


.............


Inche Google

Biarkan gambar blur. Style dia.

Jom berfikir.

Kita membesar dengan suasana yang sangat selesa. Aman. Tenang. Tiada perang. Tiada sengketa yang besar-besaran. Kalau ada perang pun. Kita dekat sini masih lagi mampu makan tidur tengok tv macam takda apa yang berlaku.

Terdetik dekat fikiran aku. Mungkin sebab terlalu selesa dengan negara yang aman lah yang buatkan ramai anak muda terjatuh. Terlampau manja dengan keamanan negara. Terlampau manja dengan kemewahan dunia.

Bila kecoh #VictoryForGaza. Alhamdulillah. Kemenangan mesti akan berpihak kepada Islam. Bersoraklah kanak-kanak keriangan. Gembira kan bila dapat tahu kita bebas daripada perang. 

Namun, aku tak dapat rasa 'keselesaan' tu. Tak dapat rasa 'kegembiraan' yang real. Bila dapat tahu kemenangan berpihak kepada mereka. Aku terbayangkan negara sendiri. 

Kita dah lama hidup aman. Negara kita memang ada perang. Tapi perang tak sehebat perang zaman Nabi dulu. Perang yang masih kita boleh berselfie. *tetiba selfie diangkat masuk. haha*. 

Anak muda zaman sekarang. Sedih bila tengok waktu maghrib masih ada yang melepak tepi jalan. Terfikir jugak jika ditakdirkan Allah, kita kena berperang menegakkan agama di negara sendiri. Bukan perang biasa. Tapi perang versi real. Masa tu anak-anak muda mampu tak nak mempertahankan agama dan negara?

....

Nak kongsi satu situasi. Situasi yang sedih aku tengok. Betul-betul sedih. Ni cerita hari Jumaat.

Sementara nak tunggu abah dan adik selesai solat jumaat. Aku tunggu dekat sebuah pondok. Pondok dalam taman. Waktu tu dah pukul 1 lebih. Boleh la dengar kutbah jumaat. Sebab memang berdekatan masjid.

Hairan. Anak-anak muda sebaya adik aku. Sepatutnya waktu tu mereka dalam masjid. Tapi. Sekelompok lepak dekat taman. Sekelompok lagi bermegah dengan bunyi motosikal masing-masing.

Yang angkat tayar depan tu orang panggil apa? Willy? Yang aku tahu istilah yang sesuai untuk depa-depa ni. Mat rempit. 

Sakit hati. Sedih. Bila tengok remaja usia belasan dok merempit. Bermegah dengan motosikal masing-masing. Kalau waktu lain tak kisah sangat. Ni dah azan zohor dah pun. Solat Jumaat setahu saya. Wajib untuk lelaki.

Emotional aku bila masuk part ni. 

Manja sangat dengan kemewahan dunia. Manja sangat dengan keamanan negara! Sebab MANJA la jadi macam ni. 

Tak sedar musuh dah lama perhati kita. Kita mana tau. Kerja kita makan tanpa ada bunyi jet penyerang. Tidur tanpa dengar bunyi bom meletup. Melepak bergelak ketawa tanpa ada tumpahan darah di sekeliling.

Tak lagi mention yang ketagih internet. Pegang gadjet tak lepas lepas. Sibuk merindu-rindu dengan bf/gf. Sekarang ni dah muak nak sebut pakwe/awek. Rasa geli. Perasaan dah lain bila mula tersedar sesuatu.

Terlampau selesa sangat dengan keamanan!

....

Kadang-kadang sebab kita jatuh. Adalah. Malas berfikir. Malas membaca.

Jadi, saya menyeru kepada sahabat. Jomlah berfikir. Buka mata kita luas-luas. Sampai bila kita nak hidup selesa dengan bergantung kepada usaha orang lain. Tugas berjuang bukan sekadar tugas seorang polis mahupun tentera. Kita pun boleh berjuang apa!

Jatuhnya Muslim pada zaman ini kerana kita yang malas untuk membaca dan berfikir. Musuh kita curi peluang untuk jatuhkan kita melalui sikap kita yang malas membaca. Kita sedar?

Membaca apa yang paling utama?

Kalam Allah, sayang. Al-Quran.

...
Carilah mardhotillah. 



Cerpen: Payy&Nana.

Assalamualaikum wbt.

...

"Kau cuti berapa lama, Payy?" Elman mengambil tempat di sofa bertentangan.

"Dua minggu. Mula cuti minggu lepas lagi. Tapi lima hari burn dah. Ada program dekat Ipoh. Ni baru habis," 

"Nak berprogram pun kau kena ingat, Payy. Kau ada bini. Jangan sampai tak sempat langsung nak luangkan masa dengan dia," Pesan abang iparnya.

Payy senyum kelat. "Payy pun takut Nana rasa terabai, bang. Kebelakangan ni banyak sangat jemputan program. Banyak program under kolej. Susah nak tolak,".

"Nana tahu tak kau tengah cuti ni?"

Payy geleng. 

"Kau ni contact lagi tak dengan bini kau?"

"Contact je. Tapi yang cuti ni tak sempat lagi nak beritahu. Baru hari ni free," Payy sendiri kesal dengan kesibukannya. Nasib ada abang ipar yang mengingatkan.

"Kau kena ingat. Tugas kau bukan je sebagai pendidik ummah semata-mata. Nana pun berhak dapat bimbingan daripada kau walaupun jauh. Malah bimbingan yang lebih lagi. Dia bukan sekadar bini kau. Dia juga sebahagian daripada ummah yang siang malam kau kena risaukan,"

Payy terpukul dengan kata-kata abang iparnya. Rasa macam nak jerit sepuasnya. Dia mengaku sejak sebulan ni asyik sibuk berprogram. Sehingga terlupa isteri yang jauh di sana. Waktu pagi saja mereka dapat berhubung. Tu pun sekali cakap hanya dua tiga minit.

...

"Untung jadi kau, Nana. Ada orang sayang. Kekasih halal pulak tu," Fatimah mengusik.

"Alhamdulillah. Kau pun boleh je nak ada orang sayang. Kahwinlah cepat," Nana membalas lalu senyum mengusik.

"Takde orang nak aku lah. Lagipun, family aku bukan macam family kau. Family aku jenis yang pentingkan kerjaya baru fikir pasal kahwin. Bosan. Aku nak juga kahwin awal," 

Nana hanya membalas dengan senyuman. Dulu, terima perkahwinan adalah paksaan baginya. Arahan nak berkahwin bukan dia yang minta. Ayong yang beria. 

Setelah di-tazkirah-kan oleh Payy sepanjang sebulan itu. Hati dia makin lama makin pulih. Tanggungjawab sebagai isteri walaupun tak laksanakan sepenuhnya lagi tapi dah dapat rasa bebannya. Dah boleh hadam 'syurga isteri terletak di bawah tapak kaki suami'.

Namun, ada suatu ujian membuatkan dia senyum dalam keterpaksaan. Mampukah untuk dia bertahan? Terus tersenyum atau bertegas minta untuk didekatkan? 

...

Payy&Nana. Cerita rekaan saya. Namun, keindahan hidup mereka amat saya cintai.
Ada dalam koleksi 'dunia fantasi' saya.