my lovey dovey followers

Thursday, 6 February 2014

Kehidupan di Matrikulasi....best!!

Sediakan mata anda untuk baca entry yang tersangat panjang ni ya. ;) Baca sampai habis tau. Semuanya pasal life dekat matrik.

Assalamualaikum. takmau cakap tapi nak tulis.*blog ada apps untuk bercakap ke?* haha. just kidding okey. *otak masuk air*. dari petang tadi sy asyik mengadap skrin ntbook ni ja. macam biasa...melawat kehidupan masyarakat sekalian. baik ke? ada accident kat mana? bencana alam ke? peperangan? racist? macam2 isu dah keluar sekarang ni. apa nak jadi dengan Tanah Airku 10 tahun akan datang pun tak tahu lah.Drop the subject. nanti keluar habis isu politik. tak pasal2 blog ni pulak yang famous. -_-

We are here because....petang tadi time sy syok stalk facebook teman2, sy terbuka satu group ni. Halatuju Selepas SPM. tertarik pulak sy nak buat post pasal life in matriculation. sebab ramai adik2 yang tertanya-tanya pasal kehidupan dekat matrik ni. 

sy tahu. adik2 nak sangat tahu kan macam mana kehidupan matrik? tak sabar nak masuk dunia baru la tuuu. sy pun pernah alami perasaan macam kalian.*kenyit mata*. sy dulu excited sampai kenalan pun sy dapat sebelum masuk matrik lagi.*facebook*. haha. bila ingat2 balik, macam tak matured pun ada.*termalu sendiri*

Lupa nak mention. saya pun student matrik. one of KMPP big family. :D PST(program satu tahun). budak modul 2(physics, chemistry, sains komputer, mathematics). a.k.a physical student. perempuan jadi physical student? what? perempuan jadi physical student? soalan yang seringkali menjadi persoalan kepada orang2 yang tak berapa faham. ingat perempuan ni lembik sangat ke. be strong dengan reaksi orang2 macam tu kalau adik2 dapat jurusan physical ye.

It's begin with..."ismatul..hampa dapat Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. jurusan sains,". okey. time ni internet kat rumah sy slow. so, kawan sy yang baik hati yang tolong check kan. and my reaction time tu...."hah???!!". tak expect sebenarnya. sy target dapat Kolej Matrikulasi Kedah. alih2 dapat P.Pinang. terkejut tu, kononnya jauh la kan. *dengar nama negeri lain mesti la macam jauh je*. rupa-rupanya around 30 minutes ja dari rumah sy.*excited*.

So, buat adik2, takdir Allah kita mana tahu kan. rezeki kita pun manalah kita tahu dulu. semua tu Allah yang atur. bersyukur and redha dapat tempat belajar dekat mana pun. dekat dengan rumah ke jauh ke....jangan peduli dah. letak niat satu ja...'aku pergi sebab nak belajar...'. In shaa Allah..niat kita baik..yang baiklah yang akan kita dapat nanti. 

sy tahu, ada yang dah pasang niat or berangan nak jumpa mamat2 hensem lah, gadis2 cute lahh. abaikan dik. masuk matrik dah tak sempat dah nak fikir pasal pakwe/makwe ni. siapa yang couple time matrik, memang tough la rutin hariannya.(berdasarkan yang sy nampak dekat matrik sy). 

if terjadi jugak couple tu dekat korang...kena pandai manage your time. jangan asyik nak dating ja. couple olok2 cukup la. sekadar nak jadikan teman study ke. 

jangan belanja banyak sangat duit untuk pakwe/makwe. elaun rm250 yang dapat tu belum tentu cukup untuk seorang. kesian dekat mak ayah kalau mintak duit selalu. yang rumah jauh tuu, nak beli tiket bas lagi(kosnya antara rm40-rm150 pergi dan balik). better jangan terjebaklah dalam couple2 ni. [saya cakap ni sebab sy tau memang akan terjadi jugak couple. walaupun bernanah mulut orang larang couple]

Orientasi untuk students baru.

Selama seminggu. time orientasi ni sangatlah best! time ni la adik2 berpeluang kenal2 dengan kawan baru. akak2 and abang2 fasilitator. akak2 and abang2 yang sanggup datang time cuti diaorang semata-mata untuk menguruskan adik2 matrik yang baru daftar masuk. 
Adik2 akan dapat briefing pasal kolej, jurusan yang ada, peraturan. 

Perasaan awkward tu biasalah. kan baru nak biasa dengan life baru. time orientasi ni, adik2 akan dapat tahu kelas masing2(macam sy..kelas f3p1, modul 2). 

time orientasi ni jugak adik2 akan diberi peluang untuk tukar modul(cnth: dapat modul 2, then nak tukar ke modul 3...anda diberi peluang). dekat kmpp macam ni la. matriks lain tak sure macam mana. 

Yang pastinya siapa yang dapat jurusan akaun then nak tukar ke sains...memang TAK boleh. if dari sains nak ke akaun, BOLEH.

MODUL 1(biology, chemistry, physics, mathematics) 

Budak hayat. engineering boleh. medical boleh. and banyak lagi course yang boleh pilih. students modul ni memang pure science laa. otak pun mesti kena pure. sebab belajar ketiga-tiga subject sains. 

mostly sy nampak kawan2 sy yang modul ni...stress banyak. adik2 jangan takut pulak. belajar apa yang tak susah? tell me. semuanya ada kesusahan dan kesenangan masing2. 

Nampak budak hayat stress sebab subjectnya tu boleh tahan beratnya. biology yang kena banyak hafal. physics yang kena ingat formula yang banyak. chemistry yang ada hafalan + formulaan. 

Tapi, time exam, budak2 modul lain semua jealous kat budak modul 1. sebab depa habis exam awal. haha. jadual kelas pulak..modul 1 yang agak tough laa. balik kelas pukul 4 or 5 petang. kelas start pukul 8 pagi ye. bangun macam korang bangun nak g sekolah dulu. haha.

MODUL 2(physics, chemistry, sains komputer, mathematics) 

Budak physics. more kepada engineering/computer/ict. tak bermakna tak boleh sambung ke bahagian perubatan. boleh je. asalkan adik2 ada belajar biologi time sekolah dulu. 

Tapi, disarankan kalau korang nak sambung medic untuk degree, mintak tukar pergi modul 1/modul3 time orientasi ya. 

physical students, of course ratio untuk lelaki : perempuan is... 7:3. yes. lelaki lebih ramai daripada perempuan. lelaki lebih ramai yang ambil modul ni. at first, memang perempuan ramai ja. sebab perempuan ramai dariapada lelaki di setiap tempat belajar kan. tapi, bab2 physics ni perempuan tak ramai yang suka. perempuan ramai dekat modul 3/modul 1.

Pengalaman sy sebagai budak physics...satu cabaran untuk sy because sy akui perempuan memang lembab sikit nak faham. tambahan benda yang nak difahamkan tu berkaitan dengan something man's do. 

Terngiang-ngiang lagi suara cikgu sains komputer sy. "Perempuan ni otak depa lembab!".."Tak macam lelaki. kalau orang lelaki senang ajar depa. walaupun tak rajin datang kelas. tapi, kalau saya bagi soalan depa boleh jawab."..."perempuan ni rajin datang kelas ka, tak ponteng kelas ka, rajin study ka, tetap lembab bila nak jawab soalan.". 

Amacam kaum hawa sekalian? tercabar tak? cikgu sendiri cakap macam tu. di hadapan lelaki2 yang baginya tak menyusahkan. my feeling at that time...hati ni bagai tersiat-siat! malu! macam takda maruah! diperkatakan macam tu di hadapan kaum adam.(kelas sy 5 perempuan, 11 lelaki). 

Malu sangat dengan kaum adam waktu tu. okey...wahai adik2 perempuan sekalian yang dapat modul 2, jangan give up time belajar physics n sains komputer. minat subjek tu betul2. cuba fahamkan betul2. prove that korang pun boleh. lelaki boleh belajar biologi kenapa pulak kita tak boleh belajar physics?

MODUL 3(biology, chemistry, sains komputer, mathematics) 

Budak bio. mostly untuk medic and seangkatan dengannya. perempuan lebih ramai. budak bio ni biasalah.kerjanya menghafal saja. istilah2 sains yang pelik2. 

selalu dengar roommate sy menghafal. blur terus dengar istilah2 sainsnya. hanya budak bio n modul 1 yang faham. haha. tak banyak yang sy tahu tentang modul ni.(niat di hati sejak dapat modul 2, dah taknak ambil tahu pasal biology).

Perakaunan(perakaunan, math, ekonomi, bisnes...err, lain-lain tak tahu. google ya!)

Sebelum tu maaf. Pengetahuan saya untuk jurusan ni agak low. Base on apa yang saya dengar daripada budak-budak akaun, macam biasa. Akaun. kamu dah belajar di sekolah kan? Macam tu juga di matrik. 

Tapi faham-faham lah. Belajar lebih detail. Math untuk perakaunan lain. Tak sama dengan math jurusan sains. Math perakaunan lagi mendalam. Biasa. Perakaunan mostly otak kira-kira.

Budak akaun banyak aktif dalam aktiviti. (bergantung kepada matrik masing2)

...

Jadual students matrik takda la pack sangat. pergi kelas 8 pagi and habis kelas paling lewat 5 petang. penat tu semestinya. tapi dah korang nak ambil jalan singkat dalam study korang, kena la lalui semua ni. set dalam minda, belajar jangan stress...enjoy! 

Jangan terlampau stress time study. amalan ini sangatlah tidak baik untuk anda. try buat something supaya korang tak stress. study sambil dengar lagu. its work for me. and lagu yang didengar tu yang bersesuaian la. nasyid and zikir lebih baik. tenang ja time study.*tak tipu*.

Waktu malam biasanya buat kerja masing2. siapkan homework/assignment. ada jugak lecturer yang rajin nak buat kelas malam. pergilah ye. lecturer tu sanggup berkorban masa bersama keluarga semata-mata nak nak tambahkan ilmu korang. 

Biasanya dekat2 exam barulah students sibuk nak study. *amalan yang tak bagus*. satu semester ada 2 kali exam. ujian pertengahan semester(UPS). PSPM(i dont know it stand for what. googlelah ye). Kita setahun ada 4 kali exam.

Usually, latihan yang lecturer bagi tu sebenarnya dah cukup untuk latihan kita. macam sy, sy tak pernah beli buku rujukan pun. sebab semua bahan yang lecturer bagi sebenarnya dah cukup. 

Life dekat matriks lebih senang daripada life dekat asasi(nanti ada pulak budak asasi nak bash aku. haha). Tapi kenyataan tau. Student matrik ni lecturer biasa akan treat kita macam budak sekolah.

Aktiviti yang dianjurkan pun banyak. cari peluang untuk korang join the activity. jangan malas! its very fun okey dapat join aktiviti. disamping dapat menambah markah kokurikulum(10% diperlukan). so, join la aktiviti sebanyak yang mungkin.

Weekends...iam pretty sure that you all suka 'weekend' kan? tahu dah...mesti dalam fikiran korang, 'boleh bangun lambat!'. haha. itu yang sy selalu buat. 

Tapi janganlah layan sangat tidur tu. Nak tidur lama tunggu mati nanti. Boleh? Agak2 pukul 6.45 gitu ajaklah kawan keluar joging. Tak pun jalan-jalan. 

Best sebenarnya dapat keluar pagi2 buta. tenang ja. sebab suasana tak ramai orang. mereka yang lain masih buat kuak lentang dengan selimut masing2. sila amalkan. lepas solat subuh, jangan tidur. keluar joging sambil hayati keindahan alam milikNya.

Outing...adik2 boleh keluar weekends saja. hari lain, kalau nak keluar kena buat surat. time outing ni jangan fikir nak dating ja. save sama duit tu. jangan berbelanja lebih. kalau tak.. hujung bulan, korang tahu lah macam mana nanti. makan nasi lauk telur je! tak pun, makan maggi yang tak berapa sihat tu. sangatlah menyeksakan kalau duit tak cukup. amaran keras dari sy! jangan berbelanja besar! pandai2 bajet.

Buat yang berasal dari family yang ada masalah kewangan...jangan harapkan elaun ja. elaun tu belum tentu cukup untuk tanggung makan korang. duit yang mak ayah bagi jangan guna ikut suka hati. 

Selain makan, banyak lagi benda yang korang kena guna duit. awal2 semester selalunya duit akan digunakan untuk bayar duit buku(bajet rm70-rm120). bajet untuk makan bagi sy paling kurang boleh bajet dalam rm3. sy hanya makan nasi sehari sekali iaitu lepas habis kelas. time rehat selalunya guna rm1. untuk malam, kalau lapar makan maggi or apa2 ja stok makanan yang ada.

Hormati lecturer anda. setiap manusia lain perangainya. jangan ingat lecturer takda perasaan. lecturer pun boleh merajuk tau!.so, jagalah hati lecturer anda. kalau dia suruh siapkan homework, siapkan! 

Jangan tidur dalam kuliyah. kalau tak tahan sangat pesan dekat kawan sebelah, tolong kejutkan kalau tertidur. spare gula2 dalam beg. seeloknya gula2 yang berangin(hakcs, kiss, hudson, double mint). 

setiap apa yang lecturer sampaikan, take notes. jangan buat lecturer tu marah atau terasa hati. kalau terjadi, pergi minta maaf and pujuklah lecturer tu. bagi cadbury ke, aiskrim ke, buat muka comel ke. janji lecturer tu senyum balik dekat korang.

Ada banyak lagi yang nak cerita sebenarnya. hehe. maaflah panjang sangat. sy ceritakan based on experience sy sepanjang hampir setahun sy merasai life as students matrik ni. 

Lepas masuk matrik nanti, adik2 akan terbayang balik apa yang sy pernah ceritakan ni. ni lah kehidupan students matrik yang sebenar. abaikan kalau orang cakap masuk matrik ni susah. yang penting niat kita nak belajar untuk jadi insan yang berguna. 

Kawan sy yang resultnya hanya 2.36 time PSPM 1...even dia tahu yang kedudukan dia sekarang ni tak selamat sebab perlu fight dengan budak yang hebat2 untuk sambung degree, dia tetap move on. teruskan usaha dia yang sebelum ni. no turning back. rezeki Allah ada di mana2. asalkan kita usaha. Allah akan bagi.

Okey ya adik2...matrik jadualnya tak pack pun. time sekolah dulu pernah kan pergi sekolah pagi then balik petang. lebih kurang dengan kehidupan sekolah je. korang dah praktikkan dekat sekolah, selama 5 tahun, even sekolah rendah dulu pun. dekat matrik takkan lah tak boleh? so..pasal pointer nanti tengok post yang lain ya. dah cukup panjang dah ni. haha. sy pun tak larat baca.

Boleh juga baca kat sini Get The Best Result in Matriculation Program

Hope adik2 dapat apa yang dicari. :)

p/s: sebelum ni sy belajar di matrik penang. So, sebarang perbezaan matlumat dengan matrik lain, harap maaf. Thanks baca! Heee

194 comments:

  1. Salam akak. Fizik susah tak? Senang tak nak score fizik kat matrik? Formula mmg banyak gila ke kena hafal? :( sorry kak banyak tanya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam. in shaa Allah senang ja. ingat ayat ni, "nak belajar fizik susah, tapi, nak score best marks utk fizik senang.". formula equation bagai tu of course la banyak and kena hafal smua tu. if banyak buat latihan, syahirah akan biasa dgan frmula2 tu. :)

      Delete
    2. Assalammualaikum kak,nk tanya,room mate boleh pilih x kat matriks?and then kalau kita dpt modul 2 boleh x kita nk tukar kpd modul 1?

      Delete
    3. Assalammualaikum kak,nk tanya,room mate boleh pilih x kat matriks?and then kalau kita dpt modul 2 boleh x kita nk tukar kpd modul 1?

      Delete
  2. assalamualaikum kak ...sains komputer tu bljr ap????

    ReplyDelete
  3. wkslam. sem 1: overview of information technology and computer, system concept, komponen dlm komputer, network. sem 2: multimedia, database, programming.
    utk sem 1 in shaa Allah tak pening kepala nak score a. sebab banyak kena hafal and ada sikit kira2. utk sem 2, maybe akan tersangkut dekat programming lah. programming yg students ramai yg susah hati.
    antara subjek2 yg lain, sn comp la yg relaks sikit bila belajar. clear tak? kalau ada yg tak faham bleh tanya lg. :) in shaa Allah akn menjawab base on apa yg akak tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouhh...terima kasih banyak-banyak...saya dh nmpk la sikit bygn dia cena ..tp kak last sekali lagi,laptop diperlukan ke x??

      Delete
    2. sama2. :) emm, tak guna sangat pun. tp kalau ada, nak bawa, bawa jaa. senang sikit nak jawab kuiz online. kalau takda laptop takpa, boleh ja hidup.haha. dulu akak bawa laptop, tapi laptop tu senyap ja dalam laci meja, tak terusik pun. just, kalau stress or rasa hujung minggu nak enjoy, akak buka tengok movie or main game.hehe.

      Delete
  4. assalamualaikum kak . agak-agaknya kalau belajar kat matriks , kaedah dan strategi belajar kena tukar ke ... memang sepanjang masa kat matriks kena belajar je ke ?

    kimia susah tak ? saya Kimia dan Fizik SPM pun dapat C

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam. kalau dah terbiasa study dengan cara awk, go on. just, kalau masuk matrik ni kena rajin sikit. sebab masa belajar dekat matrik ni singkat. tapi, takde la sampai sepanjang masa kena belajar. sape sanggup,haha. rutinnya macam ni je, pukul 8 pergi kelas and balek kelas pukul 3 or 4 or 5 petang. antara kelas tu akan ada rehat 1 or 2 jam. after habis kelas, korang nak tidur ke nak main ke ikut suka la. malam tu, rajin2 la buat homework/revision. hujung minggu pulak, kalau rumah dekat, balek rumah. kalau tak pun, outing ke rehat2 dekat bilik, lepak2 kejap ngan kawan2. tapi, kalau homework banyak, haaa..bersengkang mata lah siapkan homework tu.
      kimia lebih kurang je macam belajar dekat sekolah dulu. tapi ade la something different. kalau awk focus time lecture, tutorial, amali, buat tutorial sendiri, in shaa Allah senang je nak score a. tapi, untuk focus betul2 akak tahu, agak susah sikit la sebab kadang2 time lecturer mengajar, rasa mengantuklah..beranganlah and so on. takpe, dekat bilik tu duduk la study ramai2 dengan kawan. ramai je yang time spm dulu dapat c tapi dekat matrik dia boleh dapat lebih baik dari tu. semangat nak belajar tu penting. ada usaha, ada la rezekinya.

      Delete
  5. assalamualaikum kak . nak tanya lah . bila kita boleh tahu dapat modul apa ? time orientasi ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam..dekat matrik penang biasanya macam tu la. time orientasi dah diberitahu, first day lagi. tapi kalau matrik lain wallahualam. mungkin sama je.

      Delete
  6. salam kak, saya tgh confuse nak ambik modul 1 atau 3. saya takut kalau modul terlalu tough bagi saya. tapi kalau modul lain, saya perlu belajar computer sc yg saya tiada basic. macam mana ya kak? harap akak boleh beri pencerahan. terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam. in case kalau awk dapat modul 1, yg mana subjeknya adalah chemistry, biology, physics, math, n bi. memang betullah modul 1 ni agak tough sikit sebab perlu belajar ketiga-tiga subjek sains, awk kena rajin sikit la. dulu time form4 n 5 belajar ketiga-tiga subjek tu kan, so, tanya pada diri sendiri, boleh ke tak lagi nak belajar smua subjek tu dalam masa setahun nanti. jangan rasa takut untuk ambik modul 3 hanya sebab sn comp. akak dulu pun takde basic, last belajar IT masa form 2, tu pun faham2 je la form 2 nak belajar ape je. tapi alhamdulillah boleh je akak score sn comp dekat matrik. in shaa Allah tak susah pun sebenarnya sn comp ni.
      jangan ikut kawan pulak untuk pilih modul ni, tengok pada kemampuan diri awk. :)

      Delete
    2. Assalamualaikum akak, Saya nak tanya kalau ambil modul 3 mash boleh mohon degree bidang medic atau farmasi x?? Terima kasih

      Delete
  7. Assalamualaikum. Sy akan masuk matriks penang 26 hb ni. Amik course acc. Boleh tak cakap serba sedikit ttg course acc kat sana? Or ada tak sesiapa yg boleh sy contact pasal yg amik acc kat kmpp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam. welcome to kmpp. :) akak minta maaf sangat akak tak berapa tahu. tapi sebelum tu, dah join group KMPP Students 14/15? kalau belum join la. banyak info yg boleh dapat. senior pun ramai yg boleh bantu. tp kalau dah join and still tak dapat info lagi, bagi tahu akak, kawan akak ramai dari acc.

      Delete
  8. Assalamualaikum kak, saya dapat matrik di negeri9, saya nak tanya kalau saya ambik modul 2 tu, course ape yg saya boleh sambung untuk degree nanti ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam. modul 2 ni more to engineering. banyak sangat course under engineering ni. chemical eng, mechanical, electric n electronic, aeronautik, pharmacist pun boleh, kejuruteraan perisian, sains komputer, senibina n so on. awk boleh tengok dekat link ni,
      http://halatuju.com/main/wp-content/uploads/2012/10/SENARAI-PROGRAM-IJAZAH-SARJANA-MUDA-MENGIKUT-KATEGORI-ALIRAN-KEMASUKAN.pdf

      Delete
  9. Assalamualaikum akak . Sy akan ke kmj 26hb ni . Sy nk tnye akak biasenye students yg amik modul 1 n 3 ni dieorg stdy mcm mne utk dpt 4flat ? Exam tu mcm mne? Lecturer bg hint tk? Sorry kalau soalan ni mnyusahkan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam. nak belajar ni senang je kalau kita rajin. rajin buat homework, rajin buat assignment, kuiz. tapi, bukan rajin meniru ye. kalau meniru tp otak masih berfikir takpe, ini kalau meniru sebulat-bulatnya. maklum la matrik ni berapa hari je. tak siap buat homework semalam, hari ni dah dapat homework lain. budak modul 1 ni biasanya memang pandai2, students akan automatik struggle sebab saingan ramai yg power2. rajin tanya lecturer, kawan2, tak pun ajar kawan2 yg tak faham. modul 3, banyak kena faham dan menghafal, biology kan. untuk mathematics, jangan pernah berhenti buat soalan. setiap hari wajib buat soalan maths.
      biasanya, lecturer pun tak tahu exam masuk soalan apa. sebab kementerian yg buat soalan. of course la lecturer akan beritahu topic yg mungkin masuk. soalan yg naik biasanya senang ja, tapi depends on kita la, kalau kita rajin senang la nak jawab. akak tak tahu sama ada akak menjawab ke tak soalan awk. if tak clear jugak, roger lagi ok.

      Delete
  10. Slm, saya juga akan join program matrikulasi ni di johor. Nak tanye ni,, agak2 ade bape subtopik per semester utk subjek bio, kim, and fiz? (modul 1). tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam. ni untuk PST tau, PDT akak tak tahulah pulak.
      Semester 1: physics- 15 chapter, chemistry- 7 chapter, biology- lebih kurang 10 chapter kot, akak tak sure, nanti cek balek eh.
      Semester 2: physics- 13 chapter, chemistry- 14 chapter, biology- 12 chapter.

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  12. As salam. Saya dapat KMNS, PST. 25/5 ni daftar. Saya ada buat research jugak pasal matriks nih. Instead of saya tk minat bio, kalau saya ambik modul 2, peluang saya untuk jadi nurse tu cerah tk? Pada pendapat akak macam mana? Harap akak reply :) Thanks ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam. tak minat bio? genglah kita ;) in shaa Allah boleh. ramai je students modul 2 yg apply nursing and sekarang dah berjaya jadi nurse dah pun. ni kenyataan daripada salah seorang students modul 2 yg ambik nursing. dont worry okey.

      Delete
    2. Eh yaka? Saya pun tk tahu kenapa saya tk suka bio huhu. Akak dulu ambil modul 2 jugak ka? Students yg akak cakap ambil modul 2 tu sekarang ni dia study kt mana? Nanti kalau nk apply nursing tu macam isi upu time spm dulu hah? Sorry akak banyak tanya, tk tahu nk tanya sapa dah. Huhu ^^

      Delete
    3. yup. akak modul 2. :) oh, dia tu dah kerja rasanya. tak sure pulak dia dulu study mana. dulu dia pernah datang kmpp, masa orientasi dulu, tak ingat dah,huhu. nursing ni luas, sekarang ni pun kolej kejururawatan banyak, SPA.. banyak cara untuk ambil bahagian ni. boleh jugak apply dlm upu nanti. akak takut jugak la kalau university tu demand, macam nak kelulusan bio sekali. tapi, in shaa Allah boleh, kalau yang apply medic pun boleh dapat takkan nursing tak boleh kan. btw, if betul2 nak g matrik, good luck! result bagi maintain 4 flat, baru senang hati nak apply apa2 nanti. :)

      Delete
    4. Ohhh. Haaa. Saya ada apply SPA jugak, tapi parents saya tk bagi, diaorang suruh stay kt matriks jugak. Sbb result SPA maybe keluar lambat sikit. Hmm. Saya risau jugak tk boleh ambik kalau tk dk bio. Time spm jaa ada bio. Huhu. Nak tanya, akak dulu ambil modul 2, skrg akak study kos apa n kt mana? Thanks sgt2 sbb akak sanggup jawab persoalan saya :)

      Delete
    5. Takpa...kos untuk degree nanti jangan fikir lagi. Belajar ja dulu. Usaha betul2. Mana tau nanti terminat bidang lain yang lebih lumayan. :) akak matrik batch 13/14,huhu. result pspm pun tak keluar lagi. doakan akak and kawan2 dapat pointer yang baik tau. :)

      Delete
    6. Yaaaa baiklah :) Oh belum keluar lagi? Yalaa sbb akak baru habis kn. In Shaa Allah akak :) Tawakal setelah berusaha :)

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum

    Stress tak belajar di matrikulasi ni ? Sebab ibu saya kata ramai anak kawan dia menangis nak balik sebab tak tahan stress . Pastu jadual waktu memang "packed" giler ke ? Memang tak ada masa untuk bersenang langsung ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam. kenyataan biasa yang akak juga dengar sebelum masuk matrik dulu. Kita tak tahu kalau kita tak cuba. Asyik dengar cakap orang je yang entah betul atau tak. After akak masuk matrik..takde apa pun. Biasa je. Okey je. Tipu sangat lah kan kalau akak cakap tak stress. Belajar dekat mana yang tak stress? Sama je. Stress sebab lecturer ajar tak faham, ajar cepat sangat. Stress sebab homework tak siap, assignment/kuiz banyak. Stress sebab kena belajar sedangkan hakikatnya kita malas belajar. Semua tu biasa je. Dekat mana2 tempat alami perkara yang sama.
      Akak pun selalu stress tapi, alhamdulillah boleh je belajar dekat matrik. boleh je happy2 dengan kawan2. Boleh je lepak2, main game, tengok movie, hujung minggu tengok wayang, shopping. Jangan mudah lemah semangat.
      Kalau niat nak masuk matrik tu ada, teruskan. Yakin dengan keputusan sendiri. Masuk matrik niat untuk belajar, bukan mencari cinta atau bersuka-suka. Kalau dari awal niat tu betul in shaa Allah, akan dipermudahkan segalanya.

      Delete
  15. Saya akan masok matrik 25/5 itu esok.. Nak tanya kalau saya ambek modul2 boleh ker saya sambong ke farmasi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh saja. tapi result kena gempak. usaha bagi dapat pointer yang tinggi. Good luck. :)

      Delete
  16. Salam akak. Saya budak matrik selangor. This week saya nak balik tp kawan saya kata this week takboleh balik sbb ada program. Kalau saya nk balik juga, apa yg saya kena buat eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak balik sebab apa tu? kalau penting, balik la. tapi kalau nak balik sebab homesick, better awk join program tu je. sementara sedang merasa life baru dekat matrik, hargai. minggu ni tak boleh balik, balik la minggu depan. masa berlalu kejap je dik. :)

      Delete
  17. salam kak,boleh tumpang. jika saya mengambil model 2,sya masih boleh ambil jurusan kejuruteraan di uni nanti ke tak klau result kimia saya kurang elok?adakah dia memberi impak yg besar apabila saya ke u kelak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam. bergantung kepada syarat kelayakan bagi setiap universiti. kurang elok tu jangan la sampai dapat e. at least c pun dh okey. inshaaAllah boleh lg sambung dlm kejuruteraan. yakinkan diri utk skor subj kimia dan lain2.

      Delete
  18. salam, urm boleh ke yg dpt pst nak tukar pdt? dan lg satu matrik n diploma mana satu lebih baik?

    ReplyDelete
  19. wkslam. inshaaAllah boleh je. kalau nk tukar nanti kena berhubung dengan bahagian hal ehwal pelajar dekat matrik tu.

    akak tak boleh nak bandingkan. sebab matrik dan diplma masing2 ada kelebihan dan kekurangan. bagi akak, bergantung kepada keinginan sendiri. macam akak, akak pilih matrik sebab tak suka belajar lama2.huhu

    nanti minta lagi pandangan drpd org2 yg lebih berpengalaman utk memudahkan. ^^

    ReplyDelete
  20. akak.,sye nk tnye pendapat akak..better sye ambik matrik or diploma.,sye tkot result xgempak jek last2 kene lelong course yg tk minat..tpi sye nk jln pintas ke matrik..heheh lgi satu.,btol ke orng ckp modul 2 senang nk skore...harap akak dpt bgi pendapat ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak boleh nak tentukan kamu pergi mana. Btw, kalau akak, memang akak pilih matrik. first, singkat. terus pergi degree. 2nd, life dekat matrik best gile. akak modul 2, alhamdulillah smooth je. akak yg belajar main2 pun boleh lepas 3 pointer ke atas.hehe.

      tp ikut orang jugak. kena rajin. niat mesti betul. inshaaAllah Allah permudahkan. good luck buat keputusan. tak kira pilih jalan mana pun, asalkan niat belajar lillahi taala. ^^

      Delete
  21. salam. akak saya nak tanya, ada tak kawan2 akak yang spm dia bio dapat C then dapat modul1. dorang boleh bawa tak modul 1 tu? and boleh tak kalau saya ambik modul 1or 3 even bio saya masa spm tkdpt A? mohon pencerahan 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. ada je. in case kalau dapat modul 2, boleh mintak tukar ke modul 1 or 3. boleh je bawa. tapi kena ingat, bila masuk matrik ni usaha kena dari mula. result spm campak luar. boleh bawa ke tak depends pada usaha dalam diri waktu di matrik tu. good luck!

      Delete
  22. Assalamualaikum Kak IsmatulNisak . kalaulah dpat reslt matrik 4flat . bila nk smbung dgree nanti , u akan tengok tak result spm ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. yup diorang akan tengok jugak result spm. nak ambik medic ke? cuma nk pesan la, dont expect too high on something. buat backup lain juga. Good luck! ^^

      Delete
  23. Assalamualaikum,akak.. Saya dapat matrik penang... Saya mint bio,so sya bleh pilih modul 1ngn 2 la kan...tapi,sains komputer belajar pasal apa???sebab saua mmg xmint fizik... Then, tmpat tinggal kat matrik mcm dorm hostel ka???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Kalau bio modul 1 n 3. Modul 3 tak ada fizik. Sn komp belajar pasal komputer la.huhu. Utk sem 1 sn komp kena banyak hafal je. Sem 2 tough sikit sbb ada programming.

      Biliknya besar jangan risau. Hehe. Satu bilik 4 org

      Delete
  24. Asalamualaikum ,sye minat utk jdi doktor..tpi klau dpt modul2 brpluang ke sye utk jdi doktor lgi???atau kena tkar ke modul 1/3 dlu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Better ambik modul 1 or 3 la. Kalau tak belajar bio macam mna nak belajar medik nanti. Good luck. Usaha lebih kena lebih ye.

      Delete
  25. salam akak , saya ingin pendapat akak mengenai subjek fizik dengan sains komputer . mana lagi susah ? saya lebih minat bio . jadi saya agak gusar ingin mengambil modul 1 ataupun 3 . sama ada fizik ataupun sains komputer . jadi apa pendapat akak ? terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Tak tahu la dik mana lagi susah. Haha. Bagi akak dedua tu ada susah n senang masing2. Dan, fizik dekat matrik senang, hafal formula je. Yg susahnya bila tak ingat formula.haha. sn komp sem 1 menghafal, sem 2 otak kena fikir lebih sikit. So, kalau dapat antara 1 atau 3 redha ja lah. Haha

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. nk masuk exam..tulis formula kt blakang kalkulator,,kat lengan,,kat atas pemadam,,atas meja,,atas kaki tutup stokin,,atas tapak kasut..tp xgne rsenya sbb dlm exam formula basic dia bg cme kne derive sndri kalo dia ade extension

      Delete
  26. Assalamualaikum. untuk memudahkan, kalau perlukan bantuan apa-apa boleh direct ke wechat sy. id- muslimphysicist

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak, sy dh x larat dh nk amek course sains :)

      Delete
    2. Welcome. ^^ sekolah dulu pernah ambik akaun ke? Kalau dah ada basic takpe la.

      Delete
    3. x pernah. tp skrg tgh bljr skit2 ttg akaun

      Delete
    4. Kena study hard sikit la. All the best. :)

      Delete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berapa byk awk delete comment ni. Haha. InshaaAllah boleh sangat. ;) yg dapat akaun je tak boleh tukar ke sains.

      Delete
  30. Salam. Saya xdak basic bio time spm. Tapi klau saya ambik modul 1 boleh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. akak tak pasti la. sebab pihak matrikulasi tengok result spm utk tentukan kita masuk modul mna satu. kalau awk tak ambik bio, rasanya dah confirm awk dapat modul 2.

      Delete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amik je hayat..tp bg aku modul x main peranan pnting sgt pon..as long ko dpt perform sng je nk apply degree yg ko nak..ade je bdk hayat g degree engine..dh amik master dh pon dia.in chemical engine

      Delete
  33. seriously amik physics n pstu amik degree engineering..blaja pecah kepala tapi dh kerja nnti senang je..gaji pon bleh tahan..cme kne tahan maki sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. engine belajar susah, bila dh kerja untung.

      Delete
  34. Kak . Pakain outing mcm mana ? X blh bawak sluar jeans ?

    ReplyDelete
  35. Maseh kak . Kalau x beli kasut pvc xpe kan ? Sbb sy dah ada kasut bertutup warna itam tapi jenis kain . Bukan kulit . Kalau blh nk bawak yg ni jer . Xpe ke kak ?

    ReplyDelete
  36. For sci Blajar guna bhasa inggeris sepenuhnya ke akak? or dwibahasa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. notes semua dalam bi. tapi time cikgu mengajar tu kadang2 terkeluar juga bm sebab nak bagi student faham. exam dalam bi.

      Delete
  37. Akak, saya tak amek bio time spm tapi dapat modul 1. And lagi satu, patut ke saya amek matrik sedangkan saya pun tatau cita2 saya apa? Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh korang dah boleh tahu eh dapat modul apa. Advance sistem sekarang ni.haha. akak dulu pun tak tahu cita2 apa. Tak nampak langsung. Tapi, once akak fikir, after masuk matrik, nk mulakan yg baru, belajar je sehabis baik. Kita tahu kemampuan kita tahap mana. Lama2 kita tahu la ke mana hala tuju kita selepas ni.

      Delete
  38. assalam kak...modul ni kita pilih or pihak matriks dah tentukan?

    ReplyDelete
  39. saya dapat sini la kak, kmpp...saya dpt tawaran untuk ke upu tp course yg saya xnk dpt..so keputusan yg saya ade skarng cuma matriks jer...risau jgk saya sebenarnya sbb saya takut saya xleh "study smart,not study hard"...tp lps saya baca blog yg menceritakan pasal kehidupan matriks ni termasuk blog kak ,saya rasa yakin sngt..tq kak...any advice untk "study smart,not study hard"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. modul pihak matrik yg tentukan. akak nasihat ni based on pengalaman je la eh. Dalam kuliah fokus, kalau tak fokus 100% pun sekurangnya kita faham apa yg kita belajar tu. Then, siapkan tutorial, soalan past years, assignment. melalui semua ni confirm awak akan senang dalam study. Biar la kita nampak macam belajar main2 pun, asalkan bila exam kita boleh score sbb kita faham apa yg kita belajar tu. cikgu akak selalu pesan 'Buat tutorial. Baca balik tutorial tu.'

      Delete
    2. lagi, please jangan tangguh kerja. Setiap kali habis kuliah, buat terus tutorial. setiap kali habis eksperiment, buat terus lab report. Jangan tangguh. Kalau tak, memang kena study hard lah nanti. dengan nak study nya, nak submit report nya, nk study utk kuiz lagi. manage masa betul2 okay.

      Delete
  40. assalamulaikum akak..alhamdulillah saya dapt matrik kat pahang tapi dye tulis jurusan sains jer dye x tulis m001,2or 3...saya dapt PDT..jadi masa orentasi nnty maksudnye saya kene pilih la modul yng saya nak sbb dye tak tulis modul ape yng dye nak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. tahniahh. masa orientasi tu mungkin dorg akan bagi tahu. biasanya pihak matrik yg tentukan modul ni. berdasarkan result spm.

      Delete
  41. akak, tumpang tanya eh, extension boleh bawak tak?

    ReplyDelete
  42. Salam kak. Saya nak jadi doktor. Kalau masuk matriks, memang kena skor 4.0 flat ke? Kalau tak dapat 4.0 flat tak boleh jadi doktor eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. kalau dapat 4 flat pun, belum tentu ada rezeki ke situ. utk medic dorg tengok juga result spm. bukan result matrik semata-mata. kalau result spm okay, inshaaAllah boleh. awk try cari sesape yg tgh belajar medic. maybe byk lagi info yg awk boleh dapat. akak tak pandai nk cerita lebih pasal medic ni.huhu

      Delete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. maaf, tak boleh bagi jawapan yg tepat. dedua inshaaAllah senang kalau minat. senang nak score ke tidak depends pada diri awk.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. kenapa nak pening fikir? redha je lah dapat modul berapa pun. hehe. semua benda kita boleh usaha dari mula. tak mustahil kita boleh berjaya. mindset awk yg buat awk keliru macam tu. jangan anggap semua benda tu susah walaupun sebenarnya ia memang susah. kalau awk usaha, tak mustahil awk boleh score even kedua-duanya sekali.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. assalamualaikum. dokumen seperti salinan ic, salinan slip keputusan spm, salinan ic ibu bapa dan apa lagi yang diperlukan? terima kasih atas info yang dikongsikan dalam blog ni :) sangat bermanfaat

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa akak dah tak ingat dik. ada panduan pendaftaran kan? mesti ada sekali senarai borang yg diperlukan. cuba cek semula.

      Delete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  47. Assalam kak, klau ambil modul 2 ,apa kerjaya yg boleh diceburi selain engineering ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. pure sains(physics/math/chemistry), human science, tu je antara yg akak tahu. huhu, banyak lagi actually. kalau awak rajin awak google search course yg ada di universiti2, dekat situ dia akan senarai kos dan syarat2. then, awk boleh tahu course apa yg awk boleh ceburi.

      Delete
  48. Salam..thanks sb byk bg info..i'm looking this for my sister..agt berguna..btw sy budak lepasan àsasi UIA,, asasi mmg agk la tough sb kne cpai min requirement pihak uni utk.smbung dgree..jgn cpat give up bla rse matrik tu susah..sbenarnye tu melatih diri kita kt dgree nnt..goodluck adik2..

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum, saya student KMPP jugak, haha, dtg la KMPP 31 julai ni kot? kita buat majlis silang budaya hehe

    ReplyDelete
  50. assalamualaikum akak :) syukran atas smua entri akak ne.. memang ossem gile.. sy suka! sy pun ada tedetik kat hati nak matriks tpi dngar crita x elok.. Tapi lpas bca kak punya etri sy rsa ada new spirit.. thanks akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. masuk belajar mana2 pun, please be prepared mentally n physically. tempat belajar tu elok ke tak elok, it depends on yourself actually. depends on how you manage your life. all the best! :)

      Delete
  51. Assalamualikum , saya nak tanya kalau modul3 boleh jadi pharmacist / psychiatrist tak ? sebab masih tersangkut antara dua kerjaya ni . thank youu

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa macam dh reply tapi takpe lah i repeat again kat sini. >< waalaikumussalam. inshaaAllah boleh aje. Asalkan score result tu betul2. and be prepared untuk interview. semoga Allah permudah urusan kamu. :)

      Delete
  52. assalamualaikum akak..

    saya batch spm98 n skrg tgh tggu result. exam taon ni boleh tahan susah n tak jugak susah sangat.. katakan kalau result saya biasa2 je tapi masih mengharapkan matrik modul 1..

    1.adakah saya mampu mengikuti semua sbjk sainsnya?.. 2. mcm mana cara akak bljr dulu?.. 3.boleh tak PDT tukar PST?.. dan 4.akak skrg course apa?..

    2 je soalan saya.. saya amat mengharapkan maklum balas dari akak.. terima kasih byk2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. sebenarnya depends on minat awak dekat subjek sains tu macam mana. kadang kita tak boleh paksa kalau sesuatu tu di luar kemampuan diri kita. dan sesuatu tu akan jadi mudah kalau betul kita minat ia. sebab tak kira lah susah mana pun, kita akan cuba juga untuk score.

      akak sekarang course pure physics. cara belajar sama je macam orang lain. cumanya akak banyak belajar sendiri which is dalam lecture akak jenis yg tak focus sangat, so alternatif lain, belajar sendiri bila free iaitu waktu malam. and focus dalam kelas tutorial. pdt ke pst, akak tak pasti. ikut pihak matrik itu sendiri.

      hope you have your own ambition, supaya senang after keluar result nanti nak buat pilihan focus dalam bidang apa. orang yang mempunyai masa depan itu ialah orang yg berfikir. :)

      Delete
    2. minat saya dlm bidang sn ni amat mendalam akak... jujur saya x la struggle sgt utk spm nie.. that's why saya amat mengharapkan dpt matrikulasi ni.. nilah medium utk sy tebus semula...

      akak? bi sya biasa2 je tapi mcm mana carA nk catch up lecture ajar yg laju 2 dlm bi? akak dulu mcm mana?

      ohh.. pure physics.. wow excellent la akak.. saya doakan akak n ur batch cemerlang.. amin!!!

      Delete
  53. Akak , saya amik sc time spm . Tp klu nk amik acc kat matrix , agk2 susah tak kak ? Ke nk kena revise subj acc spm dulu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekurang2 nya kena ada basic. Kena tahu sikit2 pasal subjek tu. So, kena study hard sikit la. Takde la nanti blank bila belajar. :) tak susah kalau kamu betul2 sungguh2 nak belajar.

      Delete
  54. akak , klu matrik dgn diploma , mne lagi senang nk dpt degree ? and dkt mne yg lgi bnyk pesaing ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tak boleh nak banding2 macam tu la dik.huhu. masing2 ada pro n contr. Kalau ikutkan student matrik mostly berjaya masuk ipta/ipts. Diploma pulak, kalau ikut pengalaman saudara akak, susah nak dapat degree kalau result tak maintain 3.0 above

      Tak bermaksud tak sama dengan matrik. Sama je. Asalkan score pointer tu kasi tinggi sikit. And,pilih course yang bersesuaian dengan result.

      Delete
    2. Akak tak boleh nak banding2 macam tu la dik.huhu. masing2 ada pro n contr. Kalau ikutkan student matrik mostly berjaya masuk ipta/ipts. Diploma pulak, kalau ikut pengalaman saudara akak, susah nak dapat degree kalau result tak maintain 3.0 above

      Tak bermaksud tak sama dengan matrik. Sama je. Asalkan score pointer tu kasi tinggi sikit. And,pilih course yang bersesuaian dengan result.

      Delete
    3. Akak tak boleh nak banding2 macam tu la dik.huhu. masing2 ada pro n contr. Kalau ikutkan student matrik mostly berjaya masuk ipta/ipts. Diploma pulak, kalau ikut pengalaman saudara akak, susah nak dapat degree kalau result tak maintain 3.0 above

      Tak bermaksud tak sama dengan matrik. Sama je. Asalkan score pointer tu kasi tinggi sikit. And,pilih course yang bersesuaian dengan result.

      Delete
  55. kak blh x saya jadi ckgu sej selepas msk matrik ? saya x ada basic sain blh ke kalu saya bljar sain kom?

    ReplyDelete
  56. Replies
    1. Boleh. Apply kos pendidikan nanti. Takde basic takpe. Belajar. Zaman sekarang mmg tak boleh nk elak dik pasal komputer ni. Masuk mana2 pun sama je. Kena belajar jugak.

      Delete
  57. wah,thanks akak,nak tanya sn komp mcm mana belajar tanpa guna laptop?and budak matriks selalunya pakai baju apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcomeee. Ada makmal komputer. Ada hari akan ada computer lab. So, apa2 tugasan buat waktu tu. Ada juga topic yg tak perlu gunakan komp. Waktu kelas pakaian formal. Perempuan baju kurung, lelaki kemeja bertali leher. :)

      Delete
  58. kat matrik setiap isnin hingga jumaat pakaian formal eh ? biasanya sabtu ahad akak buat apa ?

    ReplyDelete
  59. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  60. Replies
    1. Kalau program setahun. Ada 2 sem. Campur pointer 2 sem bahagi 2. Untuk program 2 tahun rasanya pengiraan sama je. Campur pointer 4 sem bahagi 4. Tapi tak berapa sure sebab baru ni terjah satu blog, author tu kata pointer budak dua tahun diambil kira pada tahun kedua. Maksudnya pointer sem 1 dan sem 2 tak diambil kira. Hmm tak pasti pasal 2 tahun tapi saya lepasan matrik setahun. Jadi cara kira pointer memang tambah 2 sem bahagi 2. Harap jawapan membantu 😊

      Delete
  61. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  62. Asalammualaikum kak...sye nak tnya kalau sye dapat 1A+ 4A 2B+ 1C+ 1C 1D...ada peluang nak dapat panggilan pertama matrik dan ada peluang tak nak dapat module 1??yng D tu fizik

    ReplyDelete
  63. Asalammualaikum kak...sye nak tnya kalau sye dapat 1A+ 4A 2B+ 1C+ 1C 1D...ada peluang nak dapat panggilan pertama matrik dan ada peluang tak nak dapat module 1??yng D tu fizik

    ReplyDelete
  64. Asalammualaikum kak...sye nak tnya kalau sye dapat 1A+ 4A 2B+ 1C+ 1C 1D...ada peluang nak dapat panggilan pertama matrik dan ada peluang tak nak dapat module 1??yng D tu fizik

    ReplyDelete
  65. Asalammualaikum kak...sye nak tnya kalau sye dapat 1A+ 4A 2B+ 1C+ 1C 1D...ada peluang nak dapat panggilan pertama matrik dan ada peluang tak nak dapat module 1??yng D tu fizik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm setahu akak nak ke matrik subjek sains at least semua kena kredit. Tapi peluang nak masuk memang ada. Setahun maybe boleh dapat lagi la tapi adik mungkin akan ditawarkan ke modul 3. Modul 1 ngan modul 2 mungkin susah sebab fizik tak kredit. Kalau tak dapat setahun, maybe dapat 2 tahun.

      Delete
    2. Hmm setahu akak nak ke matrik subjek sains at least semua kena kredit. Tapi peluang nak masuk memang ada. Setahun maybe boleh dapat lagi la tapi adik mungkin akan ditawarkan ke modul 3. Modul 1 ngan modul 2 mungkin susah sebab fizik tak kredit. Kalau tak dapat setahun, maybe dapat 2 tahun.

      Delete
  66. 1.kak kena daftar matrik bulan apa? tahun ni 7 jun
    2. kak dpt upu tak? tarikh upu bila? saya nk tunggu upu tapi takut tak dpt upu ..xboleh masuk matrik dah takut lepas tarikh daftar..

    ReplyDelete
  67. salam akak , kalau ambik Modul 2 masa matrik , nanti nak ambik course Radiography masa degree boleh ke tk ?

    ReplyDelete
  68. as salam kak. modul tu kita pilih sendiri ke atau ditawarkan kat kita? lagi satu, lepas habis matrik boleh terus sambung degree ke? takpayah buat diploma eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Modul dah ditetapkan. Tapi nak tukar boleh je. Tapi still depends on result. Boleh uruskan kat hep. Of course habis matrik terus sambung degree. Sebab matrik pra U. Memang tujuan masuk matrik sebagai persediaan ke peringkat ijazah. Tak payah buat diploma. Terus ijazah

      Delete
  69. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  70. Assalamualaikum kak, boleh lagi ke nak tanya soalan ni,,,,, 👉👈

    ReplyDelete
  71. Assalamualaikum kak, boleh tak saya nak mintak wechat id ker? Senang nak contact and betanya soalan kat kakak. Terima maseh

    ReplyDelete
  72. Kalau dapat tawaran modul 1 tapi tak minat bio boleh tukar modul 2 tak

    ReplyDelete
  73. Kalau dapat tawaran modul 1 tapi tak minat bio boleh tukar modul 2 tak

    ReplyDelete
  74. salam sis kalau sya ambik modul 3 bleh x smbung dentist?

    ReplyDelete
  75. Salam sis. sy nak tnya. kalau buat rayuan pertukaran jurusan dari akaun kepada sains agak-agak dapat tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tolong jawabkan. Akak lepasan matrik. Setahu akak akaun tak boleh tukar ke sains. Tapi sains boleh tukar akaun. Tapi kalau spm adik aliran sains, maybe boleh consider kalau nak tukar akaun ke sains. Hmm adik boleh direct tanya hep soal ni.

      Delete
    2. Akak tolong jawabkan. Akak lepasan matrik. Setahu akak akaun tak boleh tukar ke sains. Tapi sains boleh tukar akaun. Tapi kalau spm adik aliran sains, maybe boleh consider kalau nak tukar akaun ke sains. Hmm adik boleh direct tanya hep soal ni.

      Delete
  76. Assalamualaikum akak saya nak tanya boleh pakai jubah tak

    ReplyDelete
  77. Akak...selalunya boleh ke tukar modul 2 ke modul 1?? Pls help...and proses nak tukar tu ambil berapa minggu?

    ReplyDelete
  78. Akak...selalunya boleh ke tukar modul 2 ke modul 1?? Pls help...and proses nak tukar tu ambil berapa minggu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai akak bukan author blog ni tapi tolong jawab hihi.Boleh je. Bergantung pada result jugak kalau nak tukar modul.Urus kat hep. Kalau matrik akak, tak sampai seminggu pon proses pertukaran tu

      Delete
    2. Hai akak bukan author blog ni tapi tolong jawab hihi.Boleh je. Bergantung pada result jugak kalau nak tukar modul.Urus kat hep. Kalau matrik akak, tak sampai seminggu pon proses pertukaran tu

      Delete
  79. salam akak, kalau ambik modul 2 boleh ke degree nak ambik pengimejan perubatan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya tak boleh sebab kena ada subjek biologi.

      Delete
  80. akak nak tanya, if kita nak masuk maktrik ni. Untuk subjek sains kena score sekurang-kurangnya berapa eh untuk melayakkan kita dipilih memasuki matrikulasi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekurang2 nya D+. Itu pun mungkin akan dapat program dua tahun. Kalau c+ dan ke atas program satu tahun.

      Delete
  81. Sekurang2 nya D+. Itu pun mungkin akan dapat program dua tahun. Kalau c+ dan ke atas program satu tahun.

    ReplyDelete
  82. akk kalau dari modul 2 nk ke 3 tp mse at sklh xamik bio .bly kee

    ReplyDelete
  83. Assalam akak. Saya lepasan spm tahun 2016. Saya dapat B untuk Bio dengan Math and kredit untuk Fizik dgn Kimia. Akak rasa saya ada peluang ke dapat matriks? And boleh tak kalau saya nak ambil modul 1? Sbb saya lagi minat Bio daripada Fizik. Lagi satu, saya ni pun jenis yang study last minute so agak ragu-ragu jugak nak ambik matriks ni sebab suasana dia memang tough kan. Huhu. Harap akak balas :)

    ReplyDelete
  84. Assalam akak. Saya lepasan spm tahun 2016. Saya dapat B untuk Bio dengan Math and kredit untuk Fizik dgn Kimia. Akak rasa saya ada peluang ke dapat matriks? And boleh tak kalau saya nak ambil modul 1? Sbb saya lagi minat Bio daripada Fizik. Lagi satu, saya ni pun jenis yang study last minute so agak ragu-ragu jugak nak ambik matriks ni sebab suasana dia memang tough kan. Huhu. Harap akak balas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. macam mana keputusan matrik? kalau taknak belajar bio ambil modul 2. matrik tough kalau slow learner. akk pun slow learner tapi alhamdulillah survive. janji ada usaha.

      Delete
  85. Assalamualaikum. Kak, sya dpt twrn matrix. Saya minat fizik n kira2 n saya nk jdi Cgu fizik. Tepat ke Kalo pilih modul 2? Or any other suggestions?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. alhamdulillah tahniah. either modul 1@modul 2 mana-mana boleh. tapi kalau minat lebih menjurus kpd fizik better modul 2 sebab tak kena belajar bio. hihi

      Delete
  86. Assalamualaikum dik.. akk tanya bg pihak adik akk dia takut sgt nak ambik berkaitan ngan sains2 ni. Msa mula2 nak ambik aliran sains msa form4 pun dia confuse lg. Tp sbb terpaksa sbb sekolah sains dia teruskan jugak. Skrg dia dpt matrik pineng sains pst lg dia mcm takut sgt sbb setahun je belajar. Utk pengetahuan adik chemist dia c bio b+ n fizik b. +math c+ math a... apa pandangan adik ye?????

    ReplyDelete
  87. Assalamualaikum dik.. akk tanya bg pihak adik akk dia takut sgt nak ambik berkaitan ngan sains2 ni. Msa mula2 nak ambik aliran sains msa form4 pun dia confuse lg. Tp sbb terpaksa sbb sekolah sains dia teruskan jugak. Skrg dia dpt matrik pineng sains pst lg dia mcm takut sgt sbb setahun je belajar. Utk pengetahuan adik chemist dia c bio b+ n fizik b. +math c+ math a... apa pandangan adik ye?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. harap dia masih ada minat nak belajar sains walaupun agak takut nak belajar. sayang kalau tinggalkan. banyak lagi ilmu yang dia akan dapat nanti. sains di sekolah tu hanyalah permulaan. setahun belajar di matrik tu bukan laju sangat sampai tak boleh berseronok.hihi. jangan risau pensyarah di matrik penang semuanya baik2 dan sangat focus untuk membantu pelajaran pelajar. sama ada pelajar tu serius atau tidak je nak belajar.

      kalau tengok result spm dia saya yakin dia dapat sesuaikan diri dgn pembelajaran di matrik. Lebih kurang zaman sekolah saja cuma syllabus lebih mendalam. apa-apa pun nasihat saya, belajar jangan sebab terpaksa tapi minat.

      Delete
  88. Assalamualaikum akak, saya dpt kmpp & program 2 thn. Bio saya B+, Chem D(T. T), Fizik C+ & Addmath E(T.T) jujurnya saya tk minat math.. setakat modern math time sekolah tu saya okay tapi bukan addmath. Mak saya mcm nk saya pergi tapi saya tk yakin utk subjek Math di Matrikulasi. Saya agak risau. Apa pendapat akak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Program 2 tahun bagi akk sangat bagus dari segi pembelajaran. Sebab belajar tak laju sangat. Syllabus tak banyak dalam satu sem tak silap akk. Tp lebih banyak ilmu yg awk akan dapat. Pensyarah akan guide satu2. Ada kelas tambahan. Ada tutorial. Kalau focus dalam semua ni inshaaAllah mudah je. Jangan la fikir negatif. Kena yakinkan diri untuk buat yg terbaik. Apa2 pun pilihlah apa yg terbaik untuk diri. Dan tawakal.

      Delete
    2. Terima Kasih kak 😅 Saya akn cuba InShaaAllah 💪💪💪

      Delete
  89. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  90. Aslkum kak, kalau sy minat pharmacy tapi nak ambil module 2 boleh tak?

    ReplyDelete
  91. Aslkum kak, kalau sy minat pharmacy tapi nak ambil module 2 boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Akak lebih prefer elakkan modul 2. Untuk memudahkan awk di kemudian hari. Btw, utk pilihan course di universiti nanti, kalau ada karnival u better pergi tanya depan2 kelayakan macam mana yg diperlukan. Dan check jugak kelayakan utk course awk minat tu di web universiti untuk confirmkan.

      Delete
  92. Assalamuaalaikum kak. Saya dpt KMNS. Saya masih keliru nk ambil modul 2 atau 3. Saya sgt minat kira2. Jadi saya ada terfikir nk ambil modul 2. Tapi gred masa SPM saya bg subjek bio lagi bagus dr fizik. Bio: B+ fizik: B Kimia: B+ math:A+ addmath:B+. Ape pandangan akk? Saya ni x brape pndai bi jgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Kalau lebih minat fiz drpd bio boleh buat permohonan utk tukar modul. Tapi kalau dari segi belajar takde masalah dgn bio apa salahnya kalau dapat modul 1 belajar semua subj sains. Hihi. Bi tu boleh slow2 belajar. Subj yg memang tak boleh lari kalau pegi mana pun. Even masuk u pun still kena belajar juga.

      Delete
    2. Tq kak.. ^_^
      Btw cerita pengalaman akk mmg menarik sgt2

      Delete
  93. Asalammualaikum kak. Saya nak tanya. Saya xder basic akaun tapi saya nak tukar matrik sains ke perakaunan? Agak2 susah x? Mcm mana yer nak tukar tu? Sblm atau slps pendaftaran?

    ReplyDelete
  94. Assalamualaikum kak, saya punya chem(D), bio(B), phyics(c+),addmath(c),math(A).dari result spm saya ni akak rasa saya akan dimasukkan ke modul berapa?

    ReplyDelete
  95. Hi kak...saye dpt kolej matrikulasi johor...saye nk buat degree in engineering lepas matriks..so kak...sesuai tak saye ambl modul 2 dlm matriks utk belajar engineering ?

    ReplyDelete
  96. Assalammualaikum kak...saya dpt kmpp. saya nk tnya akk saya minat fizik and bio mcm 50-50 sbb saya lebih minat chemis so akk rase better saya ambk modul 2 or 3 and result bio saya lgy better than fizik

    ReplyDelete
  97. Salam kak. Harap sgt akak reply sbb saya tak tahu nak tanya siapa. Nak tnya senior tak ramai pula ambil matriks. Soalan saya : saya berhajat nak ambik degree forensik lepas matrikulasi. so saya nak ambik modul 3 dkt matriks sbb mmg tak boleh bawak physics dah (saya dapat C+ masa spm, bio B+, chem C). Agak agak boleh ke kak?

    ReplyDelete
  98. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  99. assalam kak. sy harap sngt kak reply ;) kalau sy nak amek modul sains 1 atau 3 tapi time sek dulu sy just amek kimia,fizik and prinsip perakaunan. agak2 boleh ke? sbb sy tak amek bio. nnti degree sy nk amek psikologi

    ReplyDelete
  100. Akak, saya dapat matrik 1 tahun. Tapi saya takut sgt tak dapat catch up. Lagi lagi subjek chemist. Spm subjek chemist saya D. Kalau masuk belajar balik ni, saya rasa saya zero chemist. Saya minat modul 2 sebab takde BIO. Saya tak minat bio sebab banyak kene baca. Takpe ke, masuk matrik ni saya pilih modul 2 and I start from zero lagi lagi subjek chemist? Do u really think i can catch up?

    ReplyDelete
  101. salam. akak rasa sy dpt tak tukar dari modul 3 ke modul 2 walaupun phy sy dpt C+, bio pulak dpt B? sbb sy x minat sngat menghafal ni. >.<

    ReplyDelete