my lovey dovey followers

Tuesday, 18 November 2014

Belajar.

Inche Google

Assalamualaikum wbt.



Emmm. Diam satu minit.


Apa khabar? Ni hao? Aku anggap semua orang baik-baik saja la. Kalau tak macam mana boleh scroll blog ni haaa. Kehkeh.

Nakal kan aku sekarang ni. Maya sahaja. Ini monolog dalaman. So, tak sama dengan realiti. Even aku nampak macam penipu. Tapi, tolonglah percaya. ><


Di saat lab report melambai-lambai, aku bertandang kat sini. Power tak? 

Actually susah hati. Sebabnya... aku percaya bukan aku sahaja yang gelisah memikirkan benda ni. Aku percaya seorang pelajar yang berharap masa depannya nanti cerah melahang akan susah hati memikirkan hal mustahak ni.



Prestasi akademik.


Well, nampak macam small matter. Tapi...... bila kamu dah niatkan kerana Allah, dan kamu rasa prestasi kamu teruk, ni boleh buat kamu rasa serba salah ohhhh. 


Kita nak berjaya. Tapi, usaha kita sedikit. Adil tak? Patut ke kita terus mintak dekat Allah yang kita nak berjaya? Kita sendiri boleh agak sebenarnya setakat mana yag kita boleh dapat berdasarkan usaha yang kita buat.



Got it?


Sekadar cakap 'Aku nak dapat dekan sem ni', tanpa usaha..tanpa doa..tanpa tawakal, jangan mimpi di siang hari. Malam pun jangan mimpi jugak. Buat penat roh saja. Wahaha.

Selalunya penghalang kepada kejayaan adalah alasan. Manusia dan alasan berpisah tiada.

Bila result jatuh merudum. Kenapa? Sibuk dengan projek. Sibuk buat kerja part time sebab nak tambah income. Tiada masa study kerana banyak assignment. Wallaweyy. Betul lah awak! Manusia dan alasan berpisah tiada.

Satu nasihat yang mungkin berguna.

'Jangan terlalu mengejar akademik sehingga tarbiyah diri kecundang di belakang.'


Sebabnya, kita manusia yang sememangnya di cipta tak sempurna. Terkadang kita tak boleh buat dua kerja dalam satu masa. Terkadang juga, bila kita dah start taksub mengejar kejayaan akademik, perkara lain dah macam 'makan kacang'. Mula lah nak pandang remeh.


Hal syurga neraka dosa pahala pun kita pandang remeh. Haaa ni berat. Layak masukkan diri dalam wad ICU. Kerana iman betul-betul dah nazak.


Remember this. Sebagai muslim, bila dah berada di jalan tarbiyah mahu pun dakwah, sepatutnya pasal study ni dah jadi small matter dah untuk kita. Kerana ketika itu mungkin kita sedang risaukan ummah lebih daripada diri kita sendiri.


Belajar kerana Allah adalah suatu jihad. Belajarlah dengan gembira. Kerana kita sedang melaksanakan suruhan Allah. Kita di jalan yang benar. Maka, teruskan perjuangan! Maju!

Sekian.


Saturday, 15 November 2014

Do you see that?

Assalamualaikum wbt.

Salam sejahtera. Dan salam perpaduan. Dan salam ukhuwah fillah.

Do you see that?

Do you see that??

Do you see that???

Iam landing on bed. Dreaming. Macam tak ada hape kerja yang perlu di buat. Sedangkan list kerja assignment segala kalau boleh sampai tahun depan pun tak habis buat list.

Do you see that? Aku mengeluh............ Boleh faham tak betapa aku ni mengadu tentang kerja yang Allah aturkan untuk aku. T.T

Baru disibukkan dengan hal dunia, aku dah meroyan entah apa-apa.

Bila lab report stuck in the moment.

Bila proposal turun bagai air terjun yang mencurah-curah.

Bila segala benda nak kena present.

Bila ada exam dan tak reti nak study sebab aku tak ada nota sebab aku malas salin nota.

Bila berangan nak jadi atlet dan tiap-tiap petang kena turun court.

Bila kena lead manusia-manusia dan manusia-manusia tersebut semedang busy tahap dewa.

Dan...

Bila tiba hari raya~~~~~~~~

Do you see that? Aku merungut lagi........... 

Susah nak kuat bila susah macam ni. Bukan susah sebab kerja tu susah. Tapi susah sebab diri ini pemalas.

Aku tahu bukan aku seorang yang disibukkan dengan perkara begini. Aku tahu ada orang yang lebih sibuk, sibuk, dan sesibuk-sibuknya. Aku tahu aku kena bersyukur. Jadinya, kawan-kawan.. pleaselah, jangan jadi macam saya. T.T



'Ada kerja tu buat saja lah. Yang hang dok lepak tang sini buat hapa!' -marah diri sendiri.



Do you see that? 

Awak dah buang masa kerana membaca entry kali ni.



K bye. Wassalam.

Saturday, 8 November 2014

Tumblr.

Assalamualaikum wbt.

First, selaku blogger yang agak caring.. sahabat semua sihat?

Alhamdulillah masih lagi di beri kesempatan menulis. Walaupun otak tak ada lah lapang mana. Kerana.. sekarang dalam mood exam. Kenapa saya berada di sini?

Well.. demi pembaca yang setia. *tarik senyum*



Ada ke?



Krik krik.

...

Nampak tajuk? Yup. Tumblr.!

Aku tak tahu pun sebenarnya tumblr ni untuk apa. Tetiba tadi terdetik nak buat account untuk tumblr. Fikir lama jugaklah. Dan akhirnya selepas di tambah tolak darab dan bahagi. Maka terbitlah satu lagi account keluaran IsmatulNisak Idrus.


Here. Kanta Hati. .


Actually, buntu saat memilih tajuk. Macam-macam nama dah try. At last letak Kanta Hati. Dan.. tak tahu la ada sama dengan mana-mana pihak ke. Kalau ada mohon contact direct. Nak buat saringan. Siapa menang dia dapat tajuk tu. Eheh. Canda aja.



Ada cadangan tajuk? Tak ada tak apa. 


Boleh la jenguk-jenguk ke situ. Kalau saya tak ada kat sini. Maybe dekat tumblr.. Hee

...

Byeeee.

Saturday, 1 November 2014

Apa Awak Rasa?

Assalamualaikum wbt.

Eh, muncul pulak budak freshie ni kat sini. 

Eheh. Aku pun tak tahu kenapa aku kat sini. Minta hadam ja lah apa yang di tulis ni. Nak muntahkan balik pun boleh. Tak kesah.

Nak buat luahan perasaan. Please baca. T.T Pleaseeeeee. And lend me your hujung lengan baju. Nak lap air(bahasa sopan).


....

Amaran: entry ini penuh dengan kiasan. Jadi, pengisiannya dah macam rojak.

....



Pernah tak kamu rasa hati kamu lemah sangat. Masa tu tiada siapa yang kamu nampak selain minta pertolongan Allah. 

Dan tanpa sedar, Allah hantarkan seseorang untuk bantu kamu. Tapi kamu tak sedar dia hadir untuk bantu kamu. Dan bila dia menjauh. Hati kamu kembali lemah. Bukan lemah yang biasa. Tapi lemah selemah-lemahnya.

....
*mata pandang dua rangkap tulisan di atas*

This is we call, muqadimah yang agak panjang.

Okey abaikan perkara di atas. Kerana ia di tulis entah abad ke berapa. Check draft, baru perasan ada entry yang di tulis separuh jalan. Dan rasa malas nak sambung apa sebenarnya yang aku nak tulis tu. 



Dan sekarang meh kita bincangkan JDT vs Pahang. Eh.


krik krik.

Dan Pahang juara Piala Malaysia. *julang piala*

Yeay!


Aku penchenta Kedah Darul Aman. K bye.

...

Manusia yang kalah adalah manusia yang gagal seimbangkan naik turun imannya. Jadi, kalah menang dalam perlawanan, tak ada apa lah sangat nak di bandingkan dengan kalah menang dalam menjaga iman.


Kang ada pulak yang menghentam aku kerana membanding antara iman dan perlawanan(refer to bola). Haha. Lek bro. Lek sis. 


Perasaan tak puas hati memang akan wujud sekiranya apa yang kita harapkan, tak dapat. Nak pulak bila sedang kita tak puas hati tu, kita nampak orang lain bersuka-ria, bersorak tak hengat dunia, muka penuh dengan senyuman lebar. Timbul rasa dengki di hati. 

Mohon istighfar ketika itu.

Sebab, andai anda kalah mengawal perasaan anda maka timbullah persengketaan. Riak wajah pun suram dan masam. Nak buat apa pun rasa tak best. Rasa macam jantung hati paru-paru limpa buah pinggang segala nak meletup. Haaa.

Dan tak syok la kalau masam muka dengan buddyz and familyz. Kan.

Eh, ini nasihat secara general ya. Bukan berpihak kepada mana-mana. Bukan kerana JDT tak menang aku dedicate special untuk penyokong JDT. Tak.. *muka serba salah* This is for all something yang ada adat kalah dan menang.

*the point is, what iam talking about* *dengan grammar, susun ayatnya terabur* kihkih. 

Berakhir sudah muqadimah yang panjang berjela. *senyum sikit*




Inche Google
....

Aku meroyan di sini bersebab. Sebab nak mengadu. Boleh tak macam ni?

Okey aku teruskan dengan suatu bayangan.

Awak tak pernah memasak. Nak pegang senduk pun tak reti. Kuali dengan periuk pun tak tahu beza. Nak potong bawang pun tak tahu nak kupas kulit luar ke kulit dalam. Garam dan gula dedua rasa macam rasanya sama ja. Pisau pun orang pegang guna tangan awak pulak pegang guna kaki. Heh.

Tapi, tetiba mak mentua awak suruh awak masak untuk makan malam. Yang mana satu family mentua ada. Dan awak perlu memasak untuk mereka semua. Dan ketika itu husband awak ada. Kalau hasil yang awak masak tu terlebih masin/manis, mentah, kelat, payau semua ada.. mesti malu kannnn.

Jadi, awak pun minta tolong saudara2 yang ada. Tapi, seorang pun tak bagi respon. Masing-masing be like... 'Ahhh tu keja kau buat apa nak libatkan kami'. Sedangkan makanan tu nanti mereka jugak nak makan. Dan end up awak masak seorang diri dengan ilmu memasak langsung tiada. T_T



Apa awak rasa?



Perkara di atas hanya suatu bayangan. Perkara yang realnya...rahsia.

Cuma, lebih kurang keadaan di atas la. 

Dah kita tak tahu memasak, saudara2 kena lah ajar dan bimbing. Buat apa nak harap kita saja yang masak. Nanti masakannya terlebih gula kau jugak yang nak kutuk. Kau pun tahu kita tak reti masak, first impression pun kau dah 'tak boleh harap langsung budak ni'. Dah tu, tolong la. Kita minta tunjuk ajar, bagi la kerjasama.


Aku boleh nampak manusia-manusia yang pentingkan diri sendiri. Jenis yang sesuka hati lepaskan tanggungjawab pada ketua(contohnya), dia fikir ni semua kerja ketua seorang. Dan mungkin juga dia fikir yang ketua dia tak ada kerja goyang kaki duduk saja.


Bila mana kita perlukan kerjasama orang. Dan tiada kerjasama yang diberikan. Ibarat kau minta nak kahwin tapi takdak siapa yang nak kahwin dengan kau. Hahah.


Bukankah kita perlu mendengar cakap ayah dan ibu?

Bukankah kita perlu mentaati suami?

Bukankah kita perlu mentaati Allah?

Bukankah kita perlu mentaati boyfriend? Eh. *tambahan sebagai gurauan.jadi, abaikan*


I wonder... kenapa kita selalu mencipta alasan untuk tidak mentaati apa yang sepatutnya kita taati.



And of course you wonder... kenapa tak faham satu habuk pun apa yang dia tulis ni. Bahaha.

Sesiapa yang tidak faham.. meh contact direct. Boleh buat sesi luahan perasaan. Huhu. Gurau sahaja okey. Biarlah segala benda ni jadi pengajaran untuk masa yang mendatang.


...

Sekian. Dadaliiiii. 

Wednesday, 22 October 2014

Move on.

Assalamualaikum wbt.

Hari ni marathon dekat twitter dari pagi sampai ke pagi. Heh. Almost 24 hr la kan. Ni namanya cuti malas nak buat assignment jadi saya marathon dekat twitter. Dan sekarang blogging. 

Eh. Dah pagi la.

Ada pesanan. Buat yang terbaca entry 'Berubah', untuk pengetahuan entry tersebut lahir daripada monolog dalaman saya. Jadinya, bahasa tu agak kureng sesuai untuk umum. Mungkin. Entry tersebut juga saya tuju khas untuk diri saya sendiri. Dan anda.




'Kalau nak orang terkesan dengan penulisan kita, biarlah penulisan tu lahirnya dari hati. Supaya nanti apa yang nak disampaikan tu turun ke hati dia yang membaca.'. -Someone





Inche Google

Kadang-kadang sesuatu yang kita rasa susah untuk kita, sebenarnya sangat senang pada orang lain. Trust me.
..

Lantak la orang nak kata kita men-susah-kan diri sendiri ka apa. Janji diri kita senang dengan apa yang kita buat. 
..

Sampai bila kita nak peduli apa orang lain fikir pasal kita? Kalau macam tu sampai bila-bila pun kita tak boleh nak move on.
..

Yes. Aku sedang berusaha keras nak move on. Aku tekad nak kembali ke bumi perjuangan dengan jiwa yang baru. dengan semangat yang waja. dengan hati yang kental. dengan otak yang bukan lagi hanya ada DIA!




Buat diri yang tahu. Mungkin mereka pandang perkara ni remeh. Tapi jika ia melibatkan perasaan dan jiwa..ini bukan benda mudah! 

Dia hadap situasi yang sama. Bahkan kami memang dalam situasi yang sama. Jika dia boleh berada di atas. Tak selamanya aku perlu berada di bawah. Kenapa tidak kami sama-sama di atas? Apa beza antara aku dan dia?


Aku. Dia. Kedua-duanya manusia biasa.



Duhai diri, campakkan rasa yang menghalangmu untuk ke hadapan! Tiada yang rugi melainkan ia sangat menguntungkan.

Apa yang nak diragukan lagi? Masa? 

Sayang, masa tak akan selamanya milik kita. Sesekali kita kena lepaskan. Biarkan masa yang menentukan siapa diri kita yang seterusnya.
..





Allah ada bersama kita. Jika kita perlukan kekuatan. Minta pada Dia dengan rendah hati. Allah sentiasa perhatikan kita. Buat apa kita nak takut untuk maju ke hadapan? Andai kata ketika itu kita hendak rebah, Allah pasti ada untuk bantu kita. Pasti. Yakinlah.


-Wassalam.

Monday, 20 October 2014

Berubah

Assalamualaikum wbt.

Sahabat semua sihat? Moga berada dalam rahmat Allah. Saya alhamdulillah dapat lagi merasa nikmat sihat.

Apasal macam formal sangat. kekok nak keluarkan idea. sebab aku ni blur. Eheh.


...

"Aku tak cari hidayah. Tapi Allah tetap tunjukkan aku hidayahNya. Betapa jahilnya aku dulu. Tapi Allah tetap pandang aku.. bagi aku hidayah." Nada sebak.

"Jangan pandang siapa diri kau yang dulu. Pandang diri kau yang sekarang depan aku ni." 

Peluk dia.

...

Awak pernah berubah? Berubah di sini maksudnya hijrah. Hijrah di sini maksudnya update diri jadi lebih baik.

Senang nak berubah. Tapi nak istiqomah tu...seriously, kalau kau tak cari tongkat, kau akan jatuh. Kalau kau tak berpaut pada tali yang kuat, kau tak akan selamat. Kalau kau dalam kegelapan dan kau tak usaha cari cahaya, kau akan sentiasa dalam kegelapan tu.

Awak... awak faham tak maksud saya?

Siapa yang berjaya berubah. Wa salute sama lu! Istiqomahlah. Kalau dah berubah tapi jambatan iman masih bergoyang, tak apa. Sekurangnya awak sedang berusaha untuk berubah. Percayalah..ada yang mahu berubah. Tapi ia hanya meniti di bibir. Tak terkesan pun di hati.

...

"Apa yang awak kenal tentang diri awak?"

Seorang yang mempunyai tanggungjawab. Tanggungjawab sebagai hamba Allah, anak dan pelajar.

"Sebenarnya, cukuplah kita tahu yang diri kita ni ialah Muslim."

Ohhh.

Bila mana kita sedar bahawa kita ialah Muslim, maknanya kita mempunyai tanggungjawab yang besar. Iaitu abid dan khalifah. Tiada manusia yang terlepas daripada dua ni.

Abid- berserah diri kepada Allah.
Khalifah- mengajak orang lain berserah diri kepada Allah.

Sahabat, sedar tak yang selama ni kita ialah seorang muslim? 

Tengok balik hati kita. Double check iman kita. Triple check amalan kita. Double, triple check hidup kita selama ni. Solat kita macam mana? Sekadar solat nak sedapkan hati bahawa 'aku dah solat, laksanakan tanggungjawab sebagai muslim'. Atau kita benar-benar khusyuk menyembah Yang Esa?

Bila kita kenal diri kita sebagai Muslim.. Kitaran hidup kita mesti yang melambangkan kita ni berada dalam landasan yang benar.

Maksud landasan yang benar tu.. bukan sekadar solat lima waktu, berpuasa dalam bulan ramadhan, buat baik sesama manusia. Tapi dari segala aspek. Sikap. Amalan. Belajar. Makan. Tidur. Bercakap. Berjalan. Dan seterusnya.

Kau Islam. Islam ada cara. Islam ada hukum hakam. Darah Islam dah memang mengalir dalam diri kau. Takkan kau nak ikut gaya hidup barat lagi?

Kalau asyik nak ikut gaya hidup orang barat..kau hidup selama ni atas tujuan apa? Kau sedar tak mati tu bila-bila masa. Kau tak rasa ke Allah bagi kau hidup di dunia untuk kau mantapkan iman kau supaya dekat akhirat nanti kau tak merana?

Tarik nafas..hembus. Dada aku sesak sambil menaip ni. 

Diri kita yang selama ni gagah berdiri..jalan tak jatuh..lari tak tersungkur..ketawa bak orang bahagia..rupanya iman tak kuat mana.

Para sahabat rasulullah dulu iman mereka naik dan turun. naik dan turun. naik dan turun.

Kita? Naik dan turun. turun dan turun. turun dan turun. turun dan turun. naik sikit.

Angkat kening.

...

Bila nak berubah, jiwa kena kental. Hati kena sado. Sebabnya, syaitan tak akan pernah berhenti untuk pengaruh minda kita. Bila iman anak cucu Adam jatuh, seronoknya mereka bak seronoknya kita bila dapat 10a's spm.

Aku yakin. Bila niat kau betul-betul nak berubah, Allah akan hantar kepada kau sesuatu yang buat kau sendiri set kan dalam otak kau yang 'Aku nak berubah'. Maksudnya, banyak cara yang kau akan dapat.

Contoh. Allah hantar sahabat kepada kau. Sahabat yang sedia menegur kau kalau kau futur. Sahabat yang sedia memberi sepenuh khidmatnya pada kau. 

Contoh lain. Allah permudahkan untuk kau sertai majlis ilmu. Allah dekatkan kau dengan environment yang boleh buat kau sentiasa terfikir untuk berubah.

Kita di datangkan dengan pelbagai cara. Allah nak ingatkan kita untuk kembali beriman kepada Dia dalam pelbagai cara. Cuma kita saja yang sedar atau tak. Sebab tu otak kena sentiasa berfikir. Jangan terlampau taksub dengan sesuatu yang boleh menutup mata hati kita.

Masyarakat sekarang...lebih pentingkan dunia daripada risaukan keadaan diri sendiri dan ummah apabila di akhirat kelak.

Kau tak percaya? Nilai la diri kau sendiri.

...
Wassalam.

Saturday, 11 October 2014

Selamat Berjuang!

Assalamualaikum wbt.

Sembang santai. Again. Hah blog saya takda nya nak formal-formal keluar tajuk-tajuk panas dan sekian sekian. Apa yang saya nak tulis saya tulis. Oleh itu, anggap saja kita sedang bersembang. Deal?

Senyap.

Nampak sangat perasan ada reader. Haha. Biarkan.


.............


Inche Google

Biarkan gambar blur. Style dia.

Jom berfikir.

Kita membesar dengan suasana yang sangat selesa. Aman. Tenang. Tiada perang. Tiada sengketa yang besar-besaran. Kalau ada perang pun. Kita dekat sini masih lagi mampu makan tidur tengok tv macam takda apa yang berlaku.

Terdetik dekat fikiran aku. Mungkin sebab terlalu selesa dengan negara yang aman lah yang buatkan ramai anak muda terjatuh. Terlampau manja dengan keamanan negara. Terlampau manja dengan kemewahan dunia.

Bila kecoh #VictoryForGaza. Alhamdulillah. Kemenangan mesti akan berpihak kepada Islam. Bersoraklah kanak-kanak keriangan. Gembira kan bila dapat tahu kita bebas daripada perang. 

Namun, aku tak dapat rasa 'keselesaan' tu. Tak dapat rasa 'kegembiraan' yang real. Bila dapat tahu kemenangan berpihak kepada mereka. Aku terbayangkan negara sendiri. 

Kita dah lama hidup aman. Negara kita memang ada perang. Tapi perang tak sehebat perang zaman Nabi dulu. Perang yang masih kita boleh berselfie. *tetiba selfie diangkat masuk. haha*. 

Anak muda zaman sekarang. Sedih bila tengok waktu maghrib masih ada yang melepak tepi jalan. Terfikir jugak jika ditakdirkan Allah, kita kena berperang menegakkan agama di negara sendiri. Bukan perang biasa. Tapi perang versi real. Masa tu anak-anak muda mampu tak nak mempertahankan agama dan negara?

....

Nak kongsi satu situasi. Situasi yang sedih aku tengok. Betul-betul sedih. Ni cerita hari Jumaat.

Sementara nak tunggu abah dan adik selesai solat jumaat. Aku tunggu dekat sebuah pondok. Pondok dalam taman. Waktu tu dah pukul 1 lebih. Boleh la dengar kutbah jumaat. Sebab memang berdekatan masjid.

Hairan. Anak-anak muda sebaya adik aku. Sepatutnya waktu tu mereka dalam masjid. Tapi. Sekelompok lepak dekat taman. Sekelompok lagi bermegah dengan bunyi motosikal masing-masing.

Yang angkat tayar depan tu orang panggil apa? Willy? Yang aku tahu istilah yang sesuai untuk depa-depa ni. Mat rempit. 

Sakit hati. Sedih. Bila tengok remaja usia belasan dok merempit. Bermegah dengan motosikal masing-masing. Kalau waktu lain tak kisah sangat. Ni dah azan zohor dah pun. Solat Jumaat setahu saya. Wajib untuk lelaki.

Emotional aku bila masuk part ni. 

Manja sangat dengan kemewahan dunia. Manja sangat dengan keamanan negara! Sebab MANJA la jadi macam ni. 

Tak sedar musuh dah lama perhati kita. Kita mana tau. Kerja kita makan tanpa ada bunyi jet penyerang. Tidur tanpa dengar bunyi bom meletup. Melepak bergelak ketawa tanpa ada tumpahan darah di sekeliling.

Tak lagi mention yang ketagih internet. Pegang gadjet tak lepas lepas. Sibuk merindu-rindu dengan bf/gf. Sekarang ni dah muak nak sebut pakwe/awek. Rasa geli. Perasaan dah lain bila mula tersedar sesuatu.

Terlampau selesa sangat dengan keamanan!

....

Kadang-kadang sebab kita jatuh. Adalah. Malas berfikir. Malas membaca.

Jadi, saya menyeru kepada sahabat. Jomlah berfikir. Buka mata kita luas-luas. Sampai bila kita nak hidup selesa dengan bergantung kepada usaha orang lain. Tugas berjuang bukan sekadar tugas seorang polis mahupun tentera. Kita pun boleh berjuang apa!

Jatuhnya Muslim pada zaman ini kerana kita yang malas untuk membaca dan berfikir. Musuh kita curi peluang untuk jatuhkan kita melalui sikap kita yang malas membaca. Kita sedar?

Membaca apa yang paling utama?

Kalam Allah, sayang. Al-Quran.

...
Carilah mardhotillah. 



Cerpen: Payy&Nana.

Assalamualaikum wbt.

...

"Kau cuti berapa lama, Payy?" Elman mengambil tempat di sofa bertentangan.

"Dua minggu. Mula cuti minggu lepas lagi. Tapi lima hari burn dah. Ada program dekat Ipoh. Ni baru habis," 

"Nak berprogram pun kau kena ingat, Payy. Kau ada bini. Jangan sampai tak sempat langsung nak luangkan masa dengan dia," Pesan abang iparnya.

Payy senyum kelat. "Payy pun takut Nana rasa terabai, bang. Kebelakangan ni banyak sangat jemputan program. Banyak program under kolej. Susah nak tolak,".

"Nana tahu tak kau tengah cuti ni?"

Payy geleng. 

"Kau ni contact lagi tak dengan bini kau?"

"Contact je. Tapi yang cuti ni tak sempat lagi nak beritahu. Baru hari ni free," Payy sendiri kesal dengan kesibukannya. Nasib ada abang ipar yang mengingatkan.

"Kau kena ingat. Tugas kau bukan je sebagai pendidik ummah semata-mata. Nana pun berhak dapat bimbingan daripada kau walaupun jauh. Malah bimbingan yang lebih lagi. Dia bukan sekadar bini kau. Dia juga sebahagian daripada ummah yang siang malam kau kena risaukan,"

Payy terpukul dengan kata-kata abang iparnya. Rasa macam nak jerit sepuasnya. Dia mengaku sejak sebulan ni asyik sibuk berprogram. Sehingga terlupa isteri yang jauh di sana. Waktu pagi saja mereka dapat berhubung. Tu pun sekali cakap hanya dua tiga minit.

...

"Untung jadi kau, Nana. Ada orang sayang. Kekasih halal pulak tu," Fatimah mengusik.

"Alhamdulillah. Kau pun boleh je nak ada orang sayang. Kahwinlah cepat," Nana membalas lalu senyum mengusik.

"Takde orang nak aku lah. Lagipun, family aku bukan macam family kau. Family aku jenis yang pentingkan kerjaya baru fikir pasal kahwin. Bosan. Aku nak juga kahwin awal," 

Nana hanya membalas dengan senyuman. Dulu, terima perkahwinan adalah paksaan baginya. Arahan nak berkahwin bukan dia yang minta. Ayong yang beria. 

Setelah di-tazkirah-kan oleh Payy sepanjang sebulan itu. Hati dia makin lama makin pulih. Tanggungjawab sebagai isteri walaupun tak laksanakan sepenuhnya lagi tapi dah dapat rasa bebannya. Dah boleh hadam 'syurga isteri terletak di bawah tapak kaki suami'.

Namun, ada suatu ujian membuatkan dia senyum dalam keterpaksaan. Mampukah untuk dia bertahan? Terus tersenyum atau bertegas minta untuk didekatkan? 

...

Payy&Nana. Cerita rekaan saya. Namun, keindahan hidup mereka amat saya cintai.
Ada dalam koleksi 'dunia fantasi' saya. 

Sunday, 14 September 2014

Different

Assalamualaikum wbt. 

Cer teka ni siapa?

Krik krik.

Okey. Sengaja buat cara macam ada kebodohan sikit dalam diri. Kalau pandai sangat pun tak guna jugak kan. Wahaha. I dont know apa yang i tengah tulis ni.

Different. Beza. Lain. Apakah?

Dulunya menaip bersandar di dinding. Duduk beralaskan lantai yang keras tersangat sangat keras.

Sekarang. Dah ada katil sendiri. Meja sendiri. Almari sendiri. Kerusi sendiri. Extension sendiri. Lampu meja sendiri. Bilik sendiri. Cuba teka dimanakah saya? Di mana tempat yang super selesa ni? Di mana?

Mohon jeles.

Saya berada di hotel 5 - 1 bintang. Jadinya hotel 4 bintang. Biarpun hanya 4 bintang tetapi super selesa. Kerana. Wifi laju ohhhh. Okey sekarang betul-betul kena jeles.

Tak warming up apa tetiba cooling down. Hahaha. Tetiba saja ada entry kan?

Mohon jangan berhenti membaca.


...........

Mama Google

Ku termenung sendirian. Mengenangkan kucing-kucing di rumah yang mesti kebosanan sebab tuan yang selalu main dengan depa ni dok jauh. Menyampah pulak tengok susunan ayat ni.

Tak apa. Nanti kemahiran menulis aku mungkin akan ditambah baikkan. Kerana dengan sukacitanya saya mengumumkan bahawa. Aku ambil kursus kemahiran menulis. Menulis apa? Apa-apa sahaja.

Dalam beberapa hari ni banyak sangat perkara yang berlaku. Daya ingatan aku lemah sikit. Jadinya apabila bercerita pasti tak akan cerita sampai habis.

By the way, aku masih perlu biasakan diri dengan keadaan sekeliling dulu. Nak bercakap dengan loghat sendiri pun susah. Tercari-cari di mana sahabat kedahan ni.

Jangan benarkan aku merungut di sini. Bahawasanya, nasib seperti aku ni tak ada apa lah sangat jika nak di bandingkan dengan mereka yang sudah selamat mendarat di negara orang. Bukan negeri orang tapi negara orang. Lagi dahsyat dan mencabar.

...

Pernah suatu ketika pada zaman Rasulullah saw. Sedang Rasulullah dan sahabat-sahabat duduk lepak-lepak(maaf bahasa kurang sopan. lepak zaman Rasulullah dan zaman sekarang berbeza okey)...tiba-tiba ada seorang wanita cantik berjalan berhampiran mereka.

Salah seorang sahabat Rasulullah saw pandang wanita tersebut tak berkedip. Tak dialihkan langsung pandangannya daripada wanita tersebut.

Kemudian, Rasulullah menutup mata sahabat tersebut. Dan berkata, "Jagalah hatimu..," (lebih kurang macam ni la).

Persoalannya di sini. Kenapa Rasulullah tak cakap 'jagalah penglihatanmu'?

Ikut logik. Semuanya bermula dari hati. Kalau kita melihat perempuan cantik tersebut tapi, seolah-olah kita sedang melihat sebatang penyapu. Kita melihat tapi tiada perasaan. Maksudnya, hati kita masih terjaga. Alhamdulillah.

Tapi kan...betul ke kamu tengok perempuan cantik/lelaki kacak, tapi takda apa-apa perasaan?

...
Wassalam. 

Friday, 29 August 2014

Transform!

Assalamualaikum wbt.

Yarghhhh. *keluar gaya sumo*

Wahaha. Feeling baru ni. Sebab. Tengok atas. Apa ada di atas? Tengok saja la.

Ohh. Bumbung rumah aku.

Tak!

Habis? Dah suruh tengok atas. Apa lagi selain bumbung. =,=

'.....' *garu kepala*

Apa?

Header baru. -__-

Ohh.

Je?

Habis tu kau nak suruh aku bagi kau award?

Kalau sudi. *muka takda perasaan*

Eeuww. -__-

-Conversation ended-

............

Inche Google

Dah tiba masanya. Kita. Transform. 

Semangat!!! Mesti qowiy!

Ada orang tu kan. Blur. Dah kenapa blogger ni? Dok buat syok sendiri. Transform. Apa benda transform? Tak faham.

Baling dengan sepatu tinggi.

Dulunya kurang baik. Sekarang. Niat dalam hati nak jadi lebih baik. Haa kan transform namanya ni. Salahkah? Tak.....kan? Menjadi lebih baik menuju ke jalan yang Allah redha. 

Header blog kena tukar. Tuan punya blog pun kena bertukar la. Kan? Logik. Logik. Logik.

Tak logik. 

Heh?

....

Sebenarnya kan. Nak buat statement official dekat sini. 

Malam ni mungkin entry terakhir saya. Sebagai. Bakal mahasiswi. Sebab lepas ni. Saya official menjadi mahasiswi. Terkejut tak? Haha. 

Okey. Hambar. 

Bila menyedari diri ini bakal menjadi mahasiswi yang official. Beban di bahu berat kedua-duanya. Satu. Sebab hutang ptptn. Nak buat macam mana. Result tak cukup bagus nak apply biasiswa. Tapi. Mungkin ada peluang. Cuma kena tunggu masa. Doakan.

Kedua. Status pelajar ni bukan main-main tahu tak? Ini satu tanggungjawab! Dan satu amanah! Mak ayah amanahkan kepada kita supaya belajar rajin-rajin. Amanah yang diberi kalau kita tak ikut....haaa tak tau la. Aiyokkk.

Kita juga ada tanggungjawab kepada negara! Kita belajar supaya kita boleh jadi tulang belakang negara kita. Kalau bukan kita, siapa lagi? Bukan kau seorang. Pelajar merujuk kepada semua yang bergelar pelajar.

Membebel ja kan aku ni. 

Jom sama-sama kita berdoa. Mudah-mudahan kita akan menjadi pelajar yang di redhai Allah. Ingat, setiap ilmu yang kita tuntut tu datangnya daripada Allah. Rugilah kita kalau kita belajar main-main.

...............

Tak dapat nak feel lama-lama dekat sini. Sebab. Tak packing barang lagi. T_T Barang pun entah cukup entak tidak. Kerja last minute tak bagus ya anak-anak. Kelam-kabut! Jadinya, jangan contohi sahabatmu ini. T_T

Tugas sebagai pelajar tak selalunya senang ya sahabat sahabat. Sebab kita bukan belajar ilmu dunia sahaja. Tapi ilmu akhirat pun wajib belajar. Jangan asyik tumpu kepada bidang yang kita belajar saja.

Luaskan fikiranmu! Luaskan mindamu! Luaskan kuasamu!

Contoh, aktif dalam persatuan. Dan sosial.

...

Apabila saya tak sibuk nanti, muncullah entry saya di sini. 

Salam. Bye.

Tuesday, 26 August 2014

Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (iii)

Assalamualaikum wbt.

hak milik sendiri


Entry Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (ii) dah janji nak cerita pasal pembelajaran dan exam di KMPP. Dont worry be happy. Memang saya akan cerita. Memandangkan hal ni yang student selalu ragu-ragu untuk masuk mana-mana tempat belajar.

Dengar ja tempat tu susah nak belajar. Reject.

Dengar ja lecturer dekat tempat tu tak bagus. Reject.

Dengar ja dekat tempat tu tak ramai yang graduate dengan kos yang hebat-hebat. Reject.

Tak bagus. Nak pilih tempat study ni memang la kadang-kadang jadi susah. Tambah pulak kalau dapat offer dari banyak tempat. Pening nak pilih mana satu. Lagi pening bila nak pilih. 

Matrik. Atau. Universiti. 

Nak cerita ni. Saya dulu tak pening-pening dah. Sebab sebelum dapat result spm lagi saya dah buat pilihan.

Lepas tawaran matrikulasi keluar. Alhamdulillah. Tak pening fikir. Terus reject university. Seingat saya dulu saya dapat tawaran diploma sains-uitm perlis. Tapi buat dont know ja. Sebab hati memang dah niat nak masuk matrikulasi. Start all over again.

Alhamdulillah. Dengan makanan 'orang cakap matrik ni susah' saya dapat ja survive dan tamat matrikulasi dengan jayanya. Be one of matriculation graduated? Good choice.

Bukannya nak paksa ikut ajaran saya. Setiap pilihan dan keputusan di tangan awak. Saya cuma tunjuk separuh jalan saja. Yang nak tujunya awak. Yang nak buat pilihan untuk teruskan perjalanannya. Awak sendiri.

......

Saya nak kongsi macam mana boleh saya ni senang sangat nak buat pilihan. Senang sangat reject uitm tu.

Firstly, saya dah cadang nak sambung dalam bidang sains. Matrikulasi pun memang terang-terang saya ambil sains sebab dekat sekolah dulu saya belajar sains. Akaun pun saya belajar jugak! Tapi oleh kerana tak berminat. 28 November 2012 hari terakhir saya berperang dengan Prinsip Perakaunan.

Senang cerita. Plan dari awal. Duduk dekat sekolah tengah rehat dekat kantin tu, plan siap-siap. Fikir. 'Nanti aku nak sambung dalam bidang apa?'.

Memandangkan saya dapat diploma sains. Yang memakan masa selama 3 tahun. Dan kena score sebanyak 6 kali. Kerana ada 6 semester. Fuhhh lamanya! Penat ahh nak belajar lama-lama. Dah lah kecundang time spm! Sebab bosan nak belajar!

At the same time, dapat matrikulasi dalam bidang sains. Hanya setahun. Hanya 2 semester. Kena score 2 exam penting. PSPM 1 dan PSPM 2. Singkat! Padat! 

Bagi saya. Masuk matrik ni macam mula balik zaman spm. Sebab spm dulu serius saya main-main sebab dah bosan nak belajar! Mood bosan waktu form 5...teruk sangat! So, akhirnya kecundang. Orang lain ambil result atas pentas. Saya senyap-senyap ambil result dekat cikgu dekat belakang dewan. Hahaha

Conclusion. I hate belajar benda yang sama lama-lama! Jadi, saya pilih matrikulasi. Walaupun hampir kecundang. Tapi, alhamdulillah. Lebih baik daripada result spm! Haha

.....

Macam dah lari topik. Tapi tak apa. Untuk awak jugak! Sharing pengalaman. Mana tau pengalaman saya bakal jadi pengalaman awak! 

Matrikulasi ni ada dua pecahan tau. Ada matrikulasi teknikal. Yang ni saya taktau sangat.

Mostly, PST(Program Satu Tahun) untuk result spm yang bermula daripada 4A dan ke atas. Tapi ada jugak yang 5A dapat PDT(Program Dua Tahun). Depends subjek lain. Kalau addmaths atau subjek yang berkaitan dapat C/D/E anda mungkin akan dapat PDT.

Jurusan Sains terbahagi kepada 3 Modul:
  1. Modul 1 (Mathematics, Biology, Physics, Chemistry, English)
  2. Modul 2 (Mathematics, Sains Komputer, Physics, Chemistry, English)
  3. Modul 3 (Mathematics, Sains Komputer, Biology, Chemistry, English)
Dan Modul tersebut akan di pecahkan pula kepada beberapa kelas. 

Jurusan Perakaunan pula tiada modul apa-apa. Just terbahagi kepada beberapa kelas. Subjeknya saya kurang jelas.

Dalam setahun ada 2 semester. Bagi PDT 4 semester sebab 2 tahun. Untuk satu semester ada UPS(Ujian Pertengahan Semester) dan PSPM(Peperiksaan Semester Program Matrikulasi).

...

UPS(Ujian Pertengahan Semester)

Ujian biasanya hanya 3 hari. Dan selalunya ups ni agak killer la. Biasanya soalan-soalan yang keluar time ups ni adalah soalan yang lecturer sendiri tak jangka. Kertas soalan kita lecturer matrik kita sendiri yang semak.

PSPM(Peperiksaan Semester Program Matrikulasi)

Ambil masa dalam dua minggu. Satu hari dua paper. Pagi dan petang. Soalan-soalan yang keluar biasanya lecturer dah target. Dan biasanya. Betullah apa yang lecturer target keluar tu. Kertas soalan akan dihantar ke bahagian matrikulasi. Lecturer matrik lain yang semak.

Apa-apa pun. Jangan buat tak biasa dengan exam. Sekolah rendah, menengah dulu dah banyak kali exam. Sama lah jugak dekat matrik ni. Make sure sebelum exam lagi dah bersedia.

Time study week boleh relaks sambil tengok-tengok balik apa yang dah study. Boleh pergi jumpa lecturer untuk minta tunjuk ajar yang terakhir.

...

Lecturer kmpp semuanya terbaik!!! Percayalah. Tak payah segan silu nak bertanya. Tanya saja apa yang musykil. 

Dekat-dekat exam students akan nampak betapa lecturer sanggup bersusah payah arrange jadual untuk buat kelas. Buat revision terakhir dengan student. Terbaeekkk.

hak milik sendiri

Sebarang kemusykilan boleh direct tanya. Entry membosankan maybe tak baca habis pun kan. Haha.

Idea tak keluar banyak. Sebab minggu ni boleh dikatakan fikiran saya agak busy. Hehe. So, ada yang tak puas hati. Boleh comment. 

...
Adios.

Sunday, 24 August 2014

Harapan

Assalamualaikum wbt.

Blur. Apa aku buat kat sini hah?

Takda kerja. Maklum lerrr cuti hanya berbaki seminggu saja lagi. Setelah hampir empat bulan berkampung di rumah. Setelah hampir empat bulan asyik mengadap netbook ni saja. 

Nanti nak hadap blog kena ikut time dah. 

Hee. Bakal mahasiswi. InshaaAllah.

...

Semakin dewasa naluri keibuan makin terserlah. Hoho. Macam tak perjaya ja aku cakap macam ni.

Baby kecik-kecik yang baru berapa hari tu memang tak akan aku dukung la. Tak berani. Kalau anak sendiri boleh lah nak buat apa pun. Masalahnya anak sendiri pun tak tahu nak wujud bila. Hehe

Macam tak percaya ja aku update entry pasal baby. @_@

Ini cerita semalam.

Aku di kira cucu tok dan tokwan yang ke 5 mungkin. Cousin yang lain mostly golongan adik-adik. Bila anak menantu cucu semua berkumpul. Penuh rumah tokwan sampai ke dapur. Kalau dah adik-beradik sebelah abah sampai 12 orang. Apa yang nak dihairankan?

Hampir kesemuanya dah berkahwin dan ber-anak. Anggaran aku..cucu tok dan tokwan mungkin dalam 50 ++++. Dan bakal bertambah. Murah rezeki. Alhamdulillah.

Tak lama nanti tok dan tokwan dapat cicit pulak! Cucu sulung dah 24 tahun! Cucu kedua dah 22 tahun! Cucu yang paling kecik baru 8 hari! Dan yang paling paling kecik menanti hari! Fuhhh

Ehh, macam mana boleh terbuka hikayat tok dan tokwan di sini.

...

Kisah kisah di atas tidak terhenti di situ.

Tengah syok aku duduk bersila santai. Tetiba seorang budak kecik yang baru bertatih. Berdiri masih tak teguh. Nak bangun masih bersentuh. Berjalan kejap-kejap terjatuh. 

Dengan lajunya dia berjalan sambil mata tepat merenung aku. Akhirnya jatuh di riba aku. 

Heyy, Iam not your mother.

Baby minat akak ye? Hehe

Tapi. Rasa macam dia anak aku pulak! >___<

...

Adik-beradik yang kahwin muda tiada untuk di jadikan contoh. Mak pun bila dibuka hikayat kahwin katanya 'belajar bagi habis, kerja dulu'.

Okey.

...

Pabila Imam Muda Azhar depan mata. Golongan pendakwah muda bersepah merata-rata. 

Mak pun dengan penuh berharap, berkata-kata..

"Nanti cari orang macam ni la nak buat laki".



Ya, mak. Memang ini yang anakmu juga mengharap. Bukan niat nak menggatal. 

Golongan muslimah mana yang tak minta pasangan yang soleh? 

..............

Inche Google
Kualiti imej kurang

Apabila hati mengharapkan sesuatu. Gundah memikirkan takdir yang tak menentu. Kerana hanya Allah saja yang tahu. Sama ada apa yang diharapkan benar-benar baik untukku. Atau bukan yang terbaik untuk di restu.

Gelap betul ni. Hujan nak turun. *tetiba*

Okey hujan dah turun dengan lebatnya. *tetiba lagi*

Mengharaplah sesuatu dengan sederhana. Jangan berharap dengan melampau. Sebab bukan kita yang berkuasa dengan ayat 'Kun faaya kun'. 

...

Terabur semacam entry kali ni. 

Hati dah nun jauh ke sempadan kegelisahan. Apa yang dicari tak dapat dapat lagi. Dan masih kurang jelas. Sigh.

...
Sekian. 

Friday, 22 August 2014

Kuatlah!

Inche Google

Assalamualaikum wbt.

Saat jari laju menaip ni. Hati nun jauh ke sana. Ke sana yang tiada senyuman. Sana yang hiba. Sana yang pilu. Sana yang suram dek awan yang mendung. 

Hati ini hiba dan pedih. Tak dapat membayangkan tuan badan yang menanggungnya. Mungkin hati mereka lebih hiba daripada aku.

Bukan mungkin. Pasti!

Kepada seluruh keluarga mangsa tragedi MH17. Salam takziah daripada saya. Terimalah kehilangan ini sebagai ketentuan. Ketentuan daripada Allah yang Maha Berkuasa ke atas kejadian kita.

Kematian itu pasti. Cuma cara dan masanya yang berbeza. 

Setiap perjalanan. Mesti ada perhentiannya. Setiap permulaan. Pasti ada pengakhiran. Setiap yang bernyawa. Pasti akan mati.

..............

Kita tiada kuasa. Kerana kita hanya hamba.

Tapi kita ada senjata. Senjata kita adalah doa.

Saat mendengar khabar yang duka. Doa menjadi titik mula.

Bermohon kepada Yang Esa. Agar dikuatkan hati yang lara.

Kehilangan ahli keluarga bukan satu perkara yang biasa.

Kita rakyat satu Malaysia. Mustahil kau berduka aku gembira.

Terimalah dugaan ini dengan hati yang redha.

Kerana aku yakin Allah tidak akan menduga orang yang lemah hatinya.

.................

Sumber: Facebook Berita Harian

Sumber: Facebook Harian Metro
-anak tunggal kepada co-pilot, arwah Ahmad Hakimi Hanafi, Abderrahman, 9 bulan-

Wajah anak kecil ni yang paling aku sebak melihatnya. Andai dia dapat berkata-kata. Teringin sangat nak dengar apa yang dia sedang rasai. Tahukah dia kenapa dia di kelilingi orang ramai. Tahukah dia majlis apa yang dia sedang hadiri.

Tiada lagi ayah yang selalu meluangkan masa dengannya. Tiada lagi ayah yang selalu mendukungnya ke sana sini. 

Anak kecil. Membesarlah menjadi anak yang soleh. Jagalah ibumu.

Otak membeku. Fikiran ibarat terhenti. Hati sedih. Tekak pedih menahan sebak. Air mata bertakung menanti bentengnya pecah. Ini ketentuan Ilahi. Dugaan kepada mereka yang Dia kehendaki. Sabarlah hati.

Allah..kuatkanlah mereka. Tabahkanlah mereka untuk menghadapi hari-hari seterusnya tanpa orang yang tersayang di sisi. 

.............

Mereka yang di duga. Kita pula yang terasa. Kerana kita bersaudara. Meski bukan saudara kandung. Tapi kita saudara se-Islam. Kita saudara satu negara. 

Kau berduka. Mustahil aku gembira!

.............

Wassalam.