my lovey dovey followers

Sunday, 12 April 2015

a Decision.

Assalamualaikum wbt.



Lapangnya saya rasa bila dapat menaip di sini. Kakaka. Dan ingatlah ketika jari ini mampu meng-update entry baru, ini bermakna ilham baru muncul setelah berbulan lamanya. Erk!


This is for you, 'kanak-kanak riang' yang bakal membuat pilihan ke matrikulasi atau asasi atau diploma atau form 6 atau apa lagi? Saya bukanlah luas pengetahuan tentang ni. Lebih kepada nak memberi nasihat. Dan guide kamu supaya buat pilihan guna mata hati. Bukan fikiran yang dah di set kan dengan niat yang tak betul. Okay?


Saya dulu buat pilihan ni adalah something yang too easy. Petik jari pun dah boleh buat keputusan. If dengar kawan-kawan cerita pasal macam mana peningnya diorang nak buat pilihan nak masuk ke situ atau ke sini, saya be like 'How come you all boleh confuse sampai macam tu sekali. Bersyukurnya saya bila saya tak macam tu.' Hehe.


Lets start.


Untuk asasi basically 7a3b dan ke atas baru dapat. Matrikulasi pulak 3a dan ke atas. And subjek addmath at least got C. Mungkin la. Diploma inshaaAllah if your result is not too bad dapat ja. 


Let say tak ada rezeki untuk ke semua yang di atas. Jangan risau. Banyak lagi pilihan yang ada. Peluang untuk belajar masih cerah. Dont stop. Belajar dan belajar dan belajar. Jangan berhenti.


Eg, pra-diploma, politeknik, kolej komuniti and......entah. ><


Bila nak buat pilihan tu, jangan lupa.. Allah lah yang akan beri kita petunjuk nak ke mana. Jadi, jangan pernah sesekali jauh dari Allah. Setiap apa yang kita nak buat, Allah lah yang menggerakkan kita. So, approaches Allah. And chill.


Tahu bila nak buat pilihan tu susah if dapat tawaran antara diploma dan matrik/asasi. Tapi, bila kita muhasabah balik hati. Sucikan balik niat. Allah akan gerakkan hati kita untuk buat pilihan tu.


This is my story. Rasanya kalau pernah baca entry yang sebelum ni, dah tahu kot benda ni.


That time bila harus buat pilihan. Antara Kolej Matrikulasi P.Pinang atau Diploma sains, uitm perlis. But actually sejak di sekolah lagi dah niat. Kalau result tak berapa nak cun sangat, masuk matrik. 


Dan ditakdirkan result spm saya memang kurang cun sikit. Cun. Tapi....kurang. Herher


Dapat ja slip spm tu. Okay aku nak masuk matrik! Isi UPU pun ala kadar saja. Dapat diploma sains, redha. Sebab bukan nak pergi pun.


At the same time, abah saya pun cakap 'Masuk matrik la'. Saya, 'Okay. That is my decision too.' Nampaknya possibility untuk masuk ke matrik sangat tinggi. Dan Alhamdulillah. Di sebalik pilihan yang dibuat tu, ada sesuatu yang sangat indah. Cantik Allah aturkan perjalanan hidup saya.


Walaupun orang cakap matrik susah and bla bla bla. I dont care. Saya tak suka belajar lelama. Belajar kejap cukup lah. Saya masuk matrik untuk cover balik result spm yang entah apa-apa.


Jangan fikir masuk sini nampak hebat, so, masuk sini ja lah. Dont! Clearkan hati. Bersihkan niat. Apa yang kita nak cari? Ilmu. Ilmu kerana siapa? Allah. Please jangan membezakan itu lebih hebat atau ini nampak macam tempat orang yang.....errr. Dont!


Kita nak banggakan ilmu yang kita dapat. Bukan tempat kita belajar. Buktikan kita boleh berjaya tak kira dekat mana pun kita.


Jadi, buat pilihan tu, dengan bersangka baik kepada Allah dan orang lain.


Saya masuk matrik tanpa saya tahu pun ke mana saya lepas ni. Just follow the flow. Bila orang tanya lepas matrik nak sambung apa? 

Errr..Krik krik.


Yes. Kita tak tahu pun ke mana kita selepas tu. Jangan panik! Belajar dulu. Perlahan-lahan kamu akan tahu dengan sendirinya. 


Dan. Sad to say. Saya buat pilihan dengan keadaan yang kucar-kacir. Dan terpaksa menerima apa jua keputusan. Dan alhamdulillah. Ada something special yang Allah aturkan untuk kita di sebalik kucar-kacir tu. Jadi, sentiasalah bersangka baik kepada Allah.


Allah tak jadikan sesuatu itu sia-sia. Pasti ada sebab. Pasti ada hikmah.


Dan memang special betul la apa yang saya dapat tu. Sangat special. Double triple special. -feeling loved-



Jangan pernah ragu dengan keputusan yang kita buat. Allah jualah yang menggerakkan hati kita. Sebab hati kita Allah yang pegang. 



Bersihkan niat ya adik-adik. Tugas kita belajar. Belajar ilmu yang datangnya daripada Allah. Kita bukan tuntut saham dunia saja. Saham akhirat kena cari lebih! Kalau tak nak 'lapar' di akhirat nanti, bersusah lah di dunia. Cari Allah.



Cari ilmu tu biarlah secara merangkak pun. Asalkan ilmu itu kita dapat dan memanfaatkan untuk orang lain.



Okay?


Ingat. Jagalah Allah. Allah pasti akan jaga kita. Yakin!



Moga Allah permudahkan kamu.  

Friday, 27 March 2015

Penat.

Assalamualaikum wbt.

Tak tahu apa yang aku nak sebenarnya. Duduk di meja. Nak hadap lab report. Otak blur. Rasa macam tawar hati nak siapkan report. Try cari assignment yang ada. Pun sama. Blur lagi. What happen to me haa?!

Buka laptop. Buka blog. Buka new post. Menaip. Inilah yang aku taip. Ahhh what is this??!!

.
.
.
.
Naaaa. Membebel ja lah kat sini. 

Kerja banyak. Sangat. Nak update dekat sini pun curi-curi masa. Okay abaikan. Budak ni saja buat teruk. Tak sedar diri ka hapaa. Ingat dia seorang busy all the times. Cehhh. 

....

Kadang akal mempersoal. 'Tak penat kah dia?'

Kadang hati pula bertanya. 'Tak inginkah jadi seperti dia?'


Sibuk dengan hal dunia. Tapi lebih sibuk dengan hal akhirat. This.


Bila mana kehidupan kita sibuk sokmo. Maksud, sibuk dengan benda yang tak sia-sia. Benda yang ada kebaikan. Benda yang boleh dapat keuntungan di akhirat. Dah sesuai dah tu jadi ahli syurga. Wahhhhh. 

Dan bila masa banyak lapang. Di isi dengan tengok movie, scroll timeline berjam lamanya. Maka, kita perlu risau. Ada something wrong somewhere. Aiyokkk. Check balik. Ada la tu assignment, homework, report yang tak buat. Haaa. 

Kita merungut penat. Nak rehat. Dan ingatlah. Ada orang yang lebih beribu ganda penat dari kita. Penat yang rasa macam nak pengsan sekejap. Kemudian bangun semula. Life start from zero. Eheh. Hiperbola.

Jujurlah. Pernah rasa?

Penat sangat. Sampai satu masa.. 'Ya Allah..pengsankan lah aku walau seminit'. Wuuuu. 


Tak salah bila hidup kita selalu sibuk. Tapi make sure, kesibukan tu boleh membawa kepenatan yang membuahkan hasil yang lumayan di sana nanti. 

Penat sebagai robot dan penat sebagai hamba tak sama ye!

Robot - Setiap masa buat kerja. Tak henti. Ulang. Dan ulang. Tak ada masa dengan Tuhan.

Hamba - Setiap masa buat kerja. Dalam setiap kerja tu niat lillahi. Stop kejap benda duniawi. Focus dekat pada Allah. 


Waktu lapang yang ada baik gunakan molek-molek. Bila waktu dah singkat dan terhad nanti, menangis tak berlagu cari Tuhan. Nak mintak Allah bagi masa yang panjang untuk kita tagih cinta Dia. Janganlah.

Buatlah kerja apa pun. Bila kita sandarkan pada Allah. Kerja tu macam kita buat untuk Allah saja semata-mata. Bahagia! 

.....

'Tak penat ka?' 

Penat.

'Habis tu?'

Kalau penat ni boleh buat aku bahagia dekat sana nanti. Aku redha.

.....

'Sibuk kejar tuntutan iman. Assignment tunggang terbalik'. Haha!

Tak stabil. Jangan ikut.

Saturday, 7 February 2015

Kerana Cinta.

Assalamualaikum wbt.


Termenung kejap. #np Sebuah Pertemuan-UNIC

.....

Hati orang lain-lain. Perasaan pun lain-lain. Setiap manusia Allah jadikan tak sama. Walau perangai sama. Tapi tetap ada yang membezakan walaupun satu. Itu yang zahir.

Tapi ada satu perkara yang sama. Bila kita faham perkara ni. Kita sedar kita ada persamaan. Aku, kau, dia, mereka. Kita sama.

Kita milik Dia. Allah Taala. Kan?

.....

Balik cuti ni banyak benda yang aku fikir. Banyak sangat. Sampai tidur pun tak cukup. Padahal cuti. Cuti mesti kena tidur banyak. Tapi aku tak cukup tidur. Gara-gara otak tak habis-habis memikir.

Aku nak sahabat2 berfikir jap. Tolong aku fikirkan. Nanti aku upah senyuman sebaris. Heee.

Sepanjang kita hidup kan. Contoh aku sepanjang 19 tahun 7 bulan ni. Hal apa yang paling kerap kita fikir ya? Hal apa? Apa yang kita kejar? 


Aku nak jujur ni. Aku banyak fikir... Cinta. Kahwin. Crush err tak crush sangat la. Sahabat. Family. Makan. Angan-angan.

Huishh. Jujur sangat. Hahahahaha


Banyak yang aku perhati. Cinta menguasai almost semua orang terutama anak muda. Kan? Tak percaya? Pergilah buka tv. Tak pun search youtube ke google pun boleh. Berlambak-lambak cerita cinta. 

Hah nak cerita apa? Semua ada. Cakap ja nak plot cerita macam mana. 

Kahwin muda? 
Kahwin lari? 
Gaduh-gaduh pastu kahwin? 
Kahwin paksa? 
Couple islamic? 
Islamic punya cerita cinta? 
Pengorbanan dalam percintaan?
Cinta tiga segi?
Couple sweet-sweet pastu kahwin?

Kalau bukan cerita cinta pun. Cerita lawan-lawan? Tumbuk-tumbuk? Tapi percayalah ada jugak terselit sweet-sweet tu. Bila sembang borak-borak dengan kawan pun. Mesti akan terselit bab cinta dan kahwin. 

Kita ni dah macam 'Aku hidup dalam dunia cinta'. Bak kata Izreen Azminda dalam setiap episod Mahligai Cinta TV3, 'Hidup tanpa cinta ibarat taman yang tiada bunganya'. Haa gituuu.


Aku tak bash Cinta naaa.

Cinta itu fitrah. Dah tersedia mengalir dalam darah kita.

Cuma. Aku terfikir. Hidup untuk cinta? Hidup? Untuk? Cinta? Cinta siapa?


Macam mana kalau Tiada Cinta Dalam Hidup di dunia?


Maksudnya. Tak banyak fikir pasal cinta manusia. Sampai boleh terlupa tujuan kita hidup bukan untuk cinta semata. Banyak benda lain yang kita kena buat. 


Risau takut nanti tak kahwin? Aku pun risau. Tapi, chill. Jodoh tak sampai di dunia, pasti di syurga nanti bertemu juga. Chill. Okey?


Perkara yang kita kena risau sekarang ni, 

Redha Allah. Allah tak redha, tak cium bau syurga. 

Jihad. Sejauh mana kita sedang perjuangkan agama Allah. Dah berperang?

Ibadah. Banyak mana ibadah solat, puasa, taat, sedekah, amal yang kita dah buat? Cukup?

Maruah. Pasti kita sedang jaga maruah kita, ayah, mak, keluarga, kawan, masyarakat, pemimpin? Pasti? Jaga? Are you sure?

Al-Quran. Dah hafaz? Baca tiap-tiap hari? Dah faham makna-makna setiap ayat, surah? Dah amalkan? Dah sebarkan?

Islam. Agama kita. Syarat nak masuk syurga. Kita jaga sebaiknya? Kita jaga maruah agama kita?

Ibu bapa. Ibu. Kita dah jaga hati ibu kita betul-betul? Pasti? Kita tak pernah buat ibu nangis? Pasti? Bapa. Kita hormat? Anak perempuan, jaga aurat?

Banyak. Sangat banyak. Nak tolong list kan? Boleh. Sila comment. :)

Takutnya, umur tak sampai 20 tahun. Dan ditakdirkan umur tak panjang. Tapi asyik sibuk fikir pasal cinta. Perkara dunia. Sampai tak ada masa nak buat persiapan untuk ke sana. Tempat yang kekal. Tempat yang pergi tak kembali.

.....

Nak sibuk bercinta boleh. Tapi jangan lalai. Jangan leka. Pastikan cinta itu cinta halal bersaksikan wali.


Dan jangan pula kerana bercinta
Kita pun leka entah ke mana
Dan jangan pula kerana bercinta
Tergadai semua maruah agama.

Nak berborak dengan kawan pasal cinta, boleh. Tapi make sure cinta tu cinta yang boleh menambah iman. Cinta yang boleh menimbulkan ketaqwaan.

Nak berseronok pasal cinta pun boleh. Tapi make sure iman terjaga.


'Leceh laaa. Orang nak bercinta. Tapi ada tapi, tapi, tapi.'

Leceh?

Nak cinta yang tak leceh? Cinta Allah. Cinta Rasul. Cinta ibu bapa. Ini tak leceh. ^^

.....

Kawan, kalau aku tergelincir dari landasan, tarik aku. 
Betulkan jalan aku. 
Aku tak kuat mana. 
Aku boleh berjalan, tapi kadang aku rebah. 
Aku boleh bercakap, tapi kadang tak membawa manfaat.
Aku mampu mengejar mardhotillah. Tapi jalan hidup aku banyak simpang. Kadang aku tersalah pilih jalan.
Mata aku boleh melihat. Tapi tak semua yang aku lihat baik belaka.
Telinga aku mampu mendengar. Tapi banyaknya dengar perkara tak baik.
Aku mampu jaga hati. Tapi tak kuat mana. Selalu jatuh pada cinta yang sia-sia.

Wassalam.