my lovey dovey followers

Wednesday, 23 July 2014

Dugaan Sakit

Assalamualaikum wbt.

Akhir-akhir ni di uji dengan selesema. Jika dengan sakit ni Allah nak hapuskan dosa-dosa kecilku, Alhamdulillah. 

Sempat juga aku menggoogle nikmat sihat dan sakit. Sakit itu suatu nikmat. Dengan di uji sakit barulah kita akan sedar, betapa kita tak pernah menghargai nikmat sihat yang Allah beri dulu.

Waktu sihat. Tak guna sepenuhnya masa untuk menghambakan diri kepada Allah. Langsung tak peduli pasal iman yang semakin tenat. Lupa bahawa diri ini sentiasa ada yang memerhati.

Waktu sakit. Mengeluh yang paling utama.

"Isy, bencilah. Hidung ni kejap-kejap meleleh. Leceh betul,"

"Susahnyaa. Nak bergerak pun tak larat,"

"Kenapalah aku demam hari ni. Kalau tak, boleh buat macam-macam kerja dah," 

"Peningnya kepala. Meluatlah. Nak belajar pun susah,"

Dan macam-macam lagi rungutan. Yang keluar dari mulut kita. Tanpa kita sedar. 

Baru demam selesema. Pening kepala. Tak di uji lagi dengan sakit yang berat yang hanya menunggu mati. 

Bagaimanapula jika di uji dengan sakit berat yang selama-lamanya? Mampukah kita nak hadapi? Sedangkan di uji dengan sakit yang ringan pun kita dah mengeluh. 

Ya Rabb, kuatkanlah hati dan iman kami untuk kami menempuh apa saja dugaan yang Engkau beri.

Firman Allah s.w.t:
"Dan apa jua bencana, kesakitan yang menimpa kamu, maka ia adalah daripada tangan-tangan kamu sendiri(dari perbuatan salah dan dosa) dan (dalam pada masa yang sama dikenakan bencana dan sakit itu) Allah mengampunkan sebahagian besar dosa-dosa kamu" (Asy-Syura: 30)
Tak kisah Allah menduga kita dengan apa ujian sekali pun. Sabar. 

Dengan di beri ujian sakit, kita akan tahu. Iman kita sihat atau tidak. Kita ni hamba-Nya yang bersyukur atau tidak. Menilai sejauh mana kita mencintai Allah sebab. Allah datangkan penyakit kepada kita sebagai bukti Allah juga mencintai kita.

Ada satu kisah yang selalu dikaitkan apabila berbicara tentang sakit. Iaitu kisah Nabi Ayyub as.

InshaaAllah saya ceritakan sikit.

Nabi Ayyub as. telah di uji dengan suatu penyakit. Penyakit gatal-gatal yang sangat kritikal. Sehingga di garu dengan alat yang keras pun, tetap gatalnya tak hilang. Malah lebih teruk.  

Sehingga ada isteri yang disayang meninggalkannya kerana jijik dengan penyakit yang di tanggung. Hanya seorang isterinya yang sanggup bersamanya menghadapi ujian itu.

Nabi Ayyub as. juga di usir keluar negeri oleh jiran-jirannya. 

Tapi. Walaupun di uji seberat itu. Nabi Ayyub as.tetap bersabar. Tak mengeluh. Redha dengan ujian Allah. Doanya tidak putus kepada Sang Pencipta. 

Baca yang lebih detail kisah kesabaran Nabi Ayyub as dekat SINI.

"Ada hikmah di sebalik ujian yang Allah Taala beri." 

Ayat ni yang selalu kita dengar daripada mulut orang. Kadang-kadang kita rasa biasa. Tapi, jika di ambil kata-kata ni. Dan pahat di dalam hati. Sungguh. Allah tak pernah beri kekecewaan di sebalik dugaan.

...
Muhasabahlah diri. Tengok balik paras mana level iman kita. Cukup atau tak amalan baik sepanjang kita hidup di bumi pinjaman daripada Allah ni.

Moga kita sama-sama segan dan takut untuk melakukan dosa. Dan sentiasa menginsafi segala dosa yang pernah kita lakukan.

Setakat ni yang mampu di lakar. Saat hidung tak henti-henti minta tisu. Kalau tulis panjang lagi pun syok. Hehe. Tapi kudrat sekarang ni agak menghalang.


...
Sekian tinta kasih daripada saya. Wassalam

Tuesday, 22 July 2014

Hati

Assalamualaikum wbt.

Selagi cuti aku tak habis selagi tu lah aku addicted nak update blog. Haha. 

Ilmu kalau kita tak catat. Lama-lama boleh lupa. Lainlah kalau kita memang ada kelebihan ingat segala benda.

Lagipun, waktu ni ja betul-betul free. Nanti dah mula belajar. Dah mula sibuk. Nanti rindu pulak nak update blog. Terseksa oh kalau rindu. Jari rasa gatal ja nak tekan keyboard. Tak senang duduk jadinya. Hoho. Kritikal sangat aku ni.

Blogger saja memahami.

...


Destinasi cinta yang ku cari
Sebenarnya terlalu hampir
Hanya kabur kerana dosa
di dalam hati.
-Mestica: Destinasi Cinta-

Kadang-kadang kita tak payah buat luahan perasaan panjang-panjang. Cukup dengan lagu pun dah boleh faham. Keadaan jiwa kita.

Depends kepada hati dan jiwa masing-masing. Kalau saya. Memang lagu pengubat hati. Instrumental. Dah jadi makanan untuk mental.

Waktu study. Buka buku. Wajib lagu pun terbuka. Sampaikan nak menghafal pun tetap earphone di telinga. 

"Isma, kuatnya buka lagu. Study masuk ke?"

Hehe. 

Tika itu aku pakai earfon. Fuhh. Baru sedar sound kuat sangat. Sampai kawan pun boleh teka aku dengar lagu apa. 

Lain manusia lain jiwa. Lain hati lainlah taste dia.

Back to rangkap yang tersusun indah di atas. Destinasi Cinta nyanyian Mestica. Bukan cinta zaman moden. Tapi. Cinta Ilahi. Fahamkan tu. Tak dengar lagu ni tak boleh faham.

Namun ranjaunya tidak akan sunyi
Selagi denyut nadi belum berhenti
Durjana syaitan akan cuba menodai 
Segumpal darah bernama hati.

Hati kita kalau tak di didik dengan cara yang betul. Susah nak di kawal. Sebab tu orang sekeliling kita suka berpesan. 

Jaga diri.
Jaga Iman.
Jaga hati.

Nampak tak betapa pentingnya hati untuk kita jaga. Walaupun pada zahirnya. Hati ja pun. Hati. Organ badan. Spesis paru-paru, jantung.

Sumber wikipedia. Hati. Adalah.

Hati merupakan organ homeostasis yang memainkan peranan penting dalam proses metabolisma dalam manusia dan haiwan. Hati mempunyai pelbagai fungsi termasuk menyimpan glikogen, mensintesis protein plasma, dan menyahtoksik dadah. Ia menghasilkan hempedu yang penting bagi penghadaman

Fungsi hati:
  • Mengawal aras glukosa darah dengan menyimpan glikogen di dalam hati.
  • Menyimpan vitamin dan garam mineral tertentu.
  • Mengawalatur metabolisme karbohidrat, lipid dan asid amino.
  • Menghasilkan hempedu yang akan disimpan di dalam pundi hempedu.
  • Menghasilkan protein-protein plasma tertentu seperti albumin.
  • Menghasilkan faktor-faktor pembekuan darah I (fibrinogen), II (protrombin), V, VII, IX, X and XI
  • Menyahtoksik bahan-bahan beracun terutama dadah dan bahan-bahan bernitrogen seperti ammonia.
  • Sebagai tempat penghasilan sel-sel darah merah fetus.
  • Menguraikan molekul hemoglobin tua.
  • Menyingkirkan hormon-hormon berlebihan.

Ha. Ha. Ha. Clear aku bagi penerangan. Confirm malas nak baca kan? Sekian lama meninggalkan ilmu biologi. Baca ja laahh. Fakta. Kejadian Allah untuk kita. Hebat kuasa Allah. Subhanallah.

Namun, pada batinnya. Apa yang kita faham maksud tersirat kita mengenai hati?

Ini contoh hati yang di sebut dalam ayat Al-Quran:
"Sesungguhnya telah Kami sediakan untuk penghuni neraka dari golongan jin dan manusia; mereka mempunyai hati, tetapi tidak menggunakannya untuk memahami ayat-ayat Allah, mereka mempunyai mata, tetapi tidak dipergunakan untuk melihat, mereka mempunyai telinga tetapi tidak dipergunakan untuk mendengar. Mereka itu seperti binatang ternak , bahkan lebih sesat lagi. Mereka adalah orang-orang yang alpa (tidak berzikir)" (Al-A'raf: 17) 
Lagi.
"Tidak ada satu musibah pun yang menimpa(seseorang) dengan izin Allah; dan barangsiapa yang beriman kepada Allah nescaya Allah akan memberi petunjuk kepada hatinya. Allah mengetahui segala sesuatu." (Al-Taghabun: 11)
Dalam ayat suci Al-Quran hati di sebut. Qalb. 

Hati yang kita kaitkan dengan perasaan. Pada hati, terletaknya pelbagai sifat. Semuanya lahir dari hati.

Apabila kita nak menegur orang. Kita kena tegur guna hati. Nak terima teguran pun. Kita kena terima melalui hati. Sebab dari hati. lahirnya rasa ketakwaan kita kepada Allah. 

"Ohh. Kerana Allah, aku kena tegur kawan aku,".

"Kerana Allah, aku kena terima teguran kawan aku,".

...

Apabila bercakap soal hati. Keluar topik cinta. Cinta Ilahi. Harapnya topik ni lah yang selalu keluar dari mulut kita.

Dia yang mencipta kita. Kita hanya hamba. Jadi, kita siapa nak abaikan Dia? Allah Yang Maha Esa.


Destinasi cinta yang ku cari
Sebenarnya terlalu hampir
Hanya kabur kerana dosa
di dalam hati.

Allah dekat dengan kita. Tapi kita tak sedar. Kita leka. Dunia mendahului segala-galanya. Asyik mencari keseronokan.

Lepas solat cepat-cepat lipat telekung. Nak tengok handphone. Masa tengah solat tadi terdengar bunyi SMS masuk. Tak apa. Mungkin isi kandungan SMS itu lebih penting daripada isi kandungan dalam Al-Quran.

Tersimpan kemas di dalam almari. Langsung tak terusik. Sedangkan dia penolong kita di sana nanti. Al-Quran. Kalamullah.

Allah berfirman:
"Dan Kami turunkan dari al-Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan al-Quran itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian." (Al-Isra: 82) 
... 
Tuhan...layarkan ku ke arah cinta-Mu
Tuntuni ku menggapai redha-Mu
Rimbunan kasih-Mu ku berteduh
KepadaMu ya Tuhan..

Berikan secebis keinsafan
Bekalan sepanjang perjalanan
Mencari ketenangan.
-Mestica: Layar Keinsafan-

Ambillah iktibar daripada setiap musibah yang Allah turunkan. Dengan berfikir sejenak. 

Kematian yang silih berganti di sekeliling kita. Kemusnahan alam. Peperangan(buka hanya di Palestin, banyak lagi peperangan dan persengketaan yang berlaku yang kita tak tahu). Contoh, terjadinya tragedi pesawat MH17, baru kita tahu. Ada persengketaan di negara Ukraine dan Russia. Banyak kemusnahan yang berlaku.

Rajin-rajin lah tengok berita semasa. Bukan dalam negara. Berita Dunia. 

Dua tiga hari lepas. Tak ingat dah berita hari apa. Berita Tv3. Banyak bencana alam yang berlaku. Berlainan negara. Letusan gunung berapi. Banjir. Ribut taufan. Tu baru yang kita nampak. Yang kita tak nampak?

Allahu rabbi. Bergetar hati aku apabila tengok musibah yang ada di mana-mana. Dengan kuasa Allah Taala semua boleh jadi. Jangan sangka kita akan selalu dalam kesenangan.

Berikanlah ku hidayah
Agar dikuatkan iman yang lemah
Moga di berkati hidup ini
Menuju bahagia yang kekal abadi.
-Mestica: Layar Keinsafan-

Kita mohonlah kepada Allah. Supaya lembutkan hati kita. Dengan bermuhasabah diri sebentar kita akan berasa insaf. Biidznillah.

Bekalan untuk diri sendiri. Dan juga kawan-kawan.

Kalau ada apa-apa yang tak kena atau tak betul atau tak sahih. Jangan segan nak tegur saya. 

Wassalam.

Monday, 21 July 2014

Ukhuwah

Assalamualaikum wbt.

Tika kesunyian kau menjengah 
Dekati diriku yang hampir rebah 
Dibayangi dengan kedukaan 
Diselimuti dengan kekusutan 
Bukan datang sekadar bersinggah 
Yang nyata kau bawakan dirimu 
Merentasi duniaku

-Nasyeed Underground: Teman-

Nampak tajuk post ni apa? Ukhuwah. Buddy. Friendship. Persahabatan. Per-kawan-an. Per-rakan-an. Persaudaraan. Per-keluarga-an. 

Dah lama nak garap ukhuwah sebagai tajuk entry. Tapi tak terluah dalam otak. Sebab ikatan persahabatan saya dah kunci dalam hati. Letak pad lock sekali. Moga tak terkeluar terjatuh tercicir tergolek di mana-mana.

Jadi hari ni. 21/7/2014. Hari Isnin. Petang selepas Asar. Bulan Ramadan. 23 Ramadan 1435.
.
.
.
.
Saya isytiharkan bahawa anda semua ialah sahabat saya dulu, kini dan selamanya. 

Happy tak dapat confess daripada saya? Haha. Confess yang tak seberapa i know. Sepatutnya kena letak bunga ros sekali. Coklat seribu kotak. Tapi. 

Buat apa nak letak bunga dan coklat bagai? Sedangkan keikhlasan bersahabat terletak di hati. Bukan pada bunga. Ataupun coklat.

...
Ingin aku singkap kembali 
Kenangan lama agar bersemi
Inginku ulangi kisah manis
Agar terus bersemadi.
-Amar: Sahabat-

Sebut part sahabat memang aku lemah. Taktau kenapa. Cepat sangat nak sebak. Hati mudah sangat tersentuh. Mulut ringan saja nak ucap 'Aku rindu sahabat-sahabat aku'.

Mungkin hati di kaburi dengan perpisahan yang Allah aturkan untuk pertemuan yang akan datang. Tiada sahabat yang selalu ketawa bersama. Kerana saban hari sahabat berganti sahabat. 

Masa berlalu meninggalkan pesan. Kenanglah sahabatmu. Letaklah sahabatmu di hati. Dia. Sahabat. Yang tak ada pengganti. 

Ingatlah aku sebagai rakanmu
Kenanglah aku dalam doamu
Begitu indahnya kisah dahulu
Engkau sebagai temanku.

Sahabat yang sanggup berkorban. Sahabat yang selalu ada tika susah. Sahabat yang setia mendengar luahan hati kita. Sahabat yang turut bergembira dengan kejayaan kita. Sahabat yang turut berduka tika kita sedih.

Layarkanlah impian doamu
Sesungguhnya aku masih mengingatimu
Sebagai kawan, rakan dan teman
Semoga kita diberkati Allah.

Setiap hari ku pujuk hati ini. Agar berpijak di dunia yang nyata. Dia. Sahabat. Yang berlalu bersama masa. Selalu berperang dengan hati. Kenapa harus masa memisahkan kita?

Namun, ku pujuk juga hati ini.

Biarlah masa memisahkan kita.
Kerana.
Ingatan dan ikatan antara kita tak akan mungkin terpisah.

...
Pertemuan kita di suatu hari
Menitipkan ukhuwah yang sejati
Bersyukurku ke hadrat Ilahi
Di Atas jalinan yang suci.
-Brothers: Doa Perpisahan-

Kita tak sedar. Pertemuan kita dulu adalah satu ujian. Sejauh mana 'sejati' dapat duduk sebaris dengan 'persahabatan'. 

Sejauh mana kejujuran dalam persahabatan. Sejauh mana kita menilai persahabatan dengan hati yang sepenuhnya kerana Allah.

Pertemuan itu yang buat ukhuwah kita kekal sampai hari ini. Gembira bersama. Sedih bersama. Hari-hari tak berlalu dengan sepi. Ada saja usikan darimu, sahabat. 

Namun kini perpisahan yang terjadi
Dugaan yang menimpa diri
Bersabarlah di atas suratan
Ku tetap pergi jua.

Sekali lagi kita di uji. Dulu pertemuan. Sekarang kita di uji dengan perpisahan. Pujuklah hati. Agar redha dengan aturan Yang Esa.

Semakin hari kenangan lalu kuat mencengkam di hati. Ada saja hal yang buat detik bersama sahabat dulu kembali menjengah. *tetiba masuk part sahabat aku jadi minah sastera*

...
Selamat berjuang sahabatku
Semoga Allah berkatimu
Kenangan indah bersamamu
Takkan ku biar ia berlalu.
-Brothers: Selamat Berjuang-

*Izinkan saya bercakap secara tak formal. hehe*

Sahabat dunia dan akhirat, terima kasih! Terima kasih sebab sabar melayan saya yang perangainya sukar di jangka. Haha.

Mungkin dulu tak puas ucap selamat tinggal. Tak sempat nak sedia text yang panjang-panjang. Kali ni boleh ja. Walaupun nampak macam ke-boring-an. 

Walaupun susah, tapi inshaaAllah. Allah akan pertemukan juga kita suatu hari nanti. Walaupun setiap kali nak jumpa ada saja halangan. Planning Allah tak pernah tak cantik. Pasti ada keindahan di sebalik semua ni.

Sepanjang melayan feeling dekat blog ni. Wajah-wajah ni lah yang terbayang dalam minda.

Miss you, Friends!

Lagi 4 orang menghilang. Dont worry. Takda dalam gambar. tapi ada dalam hati saya. Hahah. Miss Asma.


5 kuntum bunga of F3P1. Miss all of you, F3P1. Stay Connected. Miss KMPP.

Gambar roommates tak ada langsung dalam netbook. Sedih betol! Huhu. Tak apa. Here they are :

Qyla. Aida. Farah. My beloved roommates ever!

Tak lupa juga kengkawan yang selalu menegur di tepi jalan, dekat pasar, dekat kedai, dekat mall, tandas awam, facebook, twitter...Nak sebut semua sampai tak tersebut.

Hanya Allah yang tahu dengan siapa saya bersahabat. May Allah Bless all of you.

Ukhuwah fillah abadan abada. InshaaAllah.

...
Wassalam.

Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (ii)

Assalamualaikum wbt.

Sebelum tu. Entry ni sambungan daripada entry yang lepas. Sila baca Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (i) dulu. 

"Kenapa merana? Kenapa sia-sia? Minat ja pun,".

Huh?!

Hati kita susah nak kawal kan? Orang tu baik dengan kita. Minat. Nampak orang tu hensem. Minat. Nampak orang tu cantik. Minat. And so on.

Sekali pandang saja. Dah terpegun. Dah mula nak berangan. Senyum sorang2. Usha dari jauh. Tulis dalam diari bagai nak rak. Puji itu dan ini. Syok sendiri.

Jujur saya tak pandai nasihat dalam hal ni. Sekadar melarang boleh la. So, ni ada penyelesaiannya. Wajib baca entry Boleh ke ada crush?. Harap sentaplah lepas baca. Haha. Make it clear. Okey?

Tak payah la ada crush bagai. Normallah tu hati kita tertarik dekat seseorang. Tapi jangan layan. Boleh? 

Buruk akibatnya kalau melayan. Jiwa tak tenang. Nak study pun terganggu. Terbawa-bawa dalam persahabatan. Menyusahkan diri dan kawan. 

"Gaya cakap macam ada pengalaman."

Ha. Ha. Sebab tu saya melarang anda. Please. Saya dah menyesal. Dan saya takmau adik-adik pulak hadap benda yang sama. Serius. If ada tertarik pada mana-mana lelaki/perempuan cepat-cepatlah istifghfar. Jangan layan.

Saya tegaskan dekat sini sebab. Matrikulasi. Masa yang singkat untuk belajar.

"Dah banyak kali crush dekat orang. Tapi result okey jaa. Takdak apa pun,".

Result saya pun okey waktu saya dok gila gedik pasal crush! Bahkan better daripada exam yang lain. 

Bukan sudut result ja dik kita kena pandang. Dosa dan pahala pun kena fikir juga. Masa dan tenaga. Hati dan perasaan. Boleh jadi kita okey. Tapi rakan yang asyik dok dengar kita cerita pasal crush? Tak fikir pasal diri sendiri, fikirlah pasal kawan.

Huuuu. Soal cintan-cintun ni. Takkan pernah habis nak tegur. Susah amat. Setiap entry aku dok cerita pasal ni apaa. Bosan dah. Tapi perlu. Wajib. Sebagai saudara Islam.

...

First day sampai KMPP. Iaitu hari pertama orientasi. Cari bilik dulu. Sebab masa jumpa bilik tu lah kita jumpa kawan yang akan bersama kita sepanjang setahun. Roommates.

Empat orang satu bilik. Bangunan kompel(asrama) paling tinggi pun tingkat 4. Tu pun jenuh nak panjat tangga. Letih ohhh. *buat teruk* Haha

Roommate yang kita dapat tu ikut nasib masa daftar. Tak boleh pilih-pilih kawan dah. Jumpa Mariam, Mariam lah yang akan bersama kita selama setahun. Mariam yang akan dengar kita membebel pasal homework banyak, lapar, penat and bla bla bla..

Dalam setahun tu macam-macam boleh jadi. Bergaduh. Berseronok. Luahan perasaan. Sharing masalah. Pergi sana bersama. Pergi situ bersama. Makan bersama. Lepak bersama. Merajuk.

Masuk matrikulasi ni maybe kamu akan celik sikit. 

"Dekat sekolah dulu tak pernah jumpa orang macam ni,"

Biasa. Dah nama pun lain negeri. Lainlah cara. Dalam berkawan kita kena buka minda. Kalau orang tu banyak cakap, memang dia tetap akan banyak cakap sampai bila-bila. Nak tak nak..hadapi dengan sabar dengan pelbagai kerenah.

Matrikulasi ni just persediaan untuk masuk university. Masuk uni nanti takda lah culture shock sangat. 

Nak pesan. Hati-hati apabila berkawan. Pelbagai orang pelbagai ragam. Sabar dalam bersahabat. 


...
Saya buat entry ni hanya untuk bersih dan mantapkan jiwa saja. Lebih kurang persediaan mental. Kalau nak tahu lebih-lebih. Pasal bangunan, kemudahan, tak payah la kot. Mai KMPP tengok sendiri.

Entry yang ke (iii) saya akan brainwash anda pasal exam. UPS 1. PSPM 1. UPS 2. PSPM 2. Lagi. Lecturer.

To be continued.

Sunday, 20 July 2014

Doaku

Assalamualaikum wbt.

Ada orang cakap aku addicted dengan blog. Yes! Memang pun. Blog buat aku nampak segala benda. Blog buat aku berfikir perkara yang sepatutnya aku fikir. Blog bagi aku ilmu yang best ever!

Lepas sahur tadi macam biasa. Jadi tugu depan tv. Haha. Best tengok tv bulan puasa. Banyak rancangan yang inputnya sangat ohsem! Bukan ohsem yang melalaikan. Tapi ohsem yang boleh clean n clear our heart.

Pengisian rohani banyak. Kan best kalau rancangan-rancangan tu kekal dan di tayangkan even bukan bulan ramadan.

Actually, nak related kan bebelan saya dengan tajuk bebelan saya tu. Doaku is a song for my soul. Dah lama cari lagu ni. Hari ni baru jumpa. Huhu. T_T

Berkenan lagu ni lama dah. Masa tengok cerekarama tv3-Kisah Hidup Jai this song menggetarkan jiwa aku. Fuhhh

"Lagu apa ni?" Keep ask this question dalam otak.

Sampailah Kisah Hidup Jai di ulang tayang hari Jumaat lepas. Tetap tertanya-tanya lagi. Menggetarkan jiwaku tahap maksima!

Search dekat google lagu latar Kisah Hidup Jai. Tetap tak jumpa. Sampai ketiduran aku dok cari. Lastly, biarlah. Nanti ada la tu lagu ni muncul kat mana-mana. Huhu. Pasrah ja bunyi.

Semalam hari Ahad. Tatap Geng Kampung Pisang dulu. Mulut dok nyanyi lagu Kalau Aku Kaya. Haha. Dengan adanya KALAU semua benda pun boleh jadi. Ye dok?

Macam tengah buat kronologi pulak. Panjang benar aku bercerita. So, skip Kiasan Ramadan.

Macam biasa. Layan Zikir Hati 2. Aku terfikir. Kenapa Zikir Hati 2? Maybe sebab last year dah ada Zikir Hati. Kot. Last year wa puasa dekat KMPP. So, agak kebutaan pasal rancangan tv.

Tajuknya 'Mungkir Janji'. Dengar Dr.Robiah dok bersoal-jawab dengan Raja Farah. Nak menyampuk sekali. Aku pun ada benda nak tanya gak! Ahaha. Mimpi ja lah. Karang aku cakap depan tv tu mak aku cakap aku wayar putus.

Pembukaan rancangan tu. Ada song for my soul! 

"Eh! Lagu ni," Bergetar lagi jiwaku. Sesak nafas pun ada. Time ni tak ada pulak inisiatif nak search dekat google. Tunggu sampai habis Zikir Hati 2. Jem! Depa ni tak letak la pulak lagu-lagu latar. Kecewa lagi.

Pagi tadi Zikir Hati 2 ulangan yang semalam. Dapat idea. Hafal lirik. Then, guna lirik tu untuk search dekat tok google. Bijak..bijak. Haha. Masuk dalam bas tutup pintu sendiri. 

Search punya search. Akhirnya! Ini resultnya. 
.
.
.
Hadad Alwi - Doaku.

Alhamdulillah. Allah permudahkan. 

Cuba dengar. Moga dapat tenangkan hati dan tenggelam dalam kekhilafan.

Download dekat stafa band. 

Wassalam.



Saturday, 19 July 2014

Transkrip Exam

Assalamualaikum wbt. 

Nampak tak? Nampak tak? Rasa macam nak kekal guna font jenis ni. Kecik-kecik. Macam comel lak. Then, mudah nak baca if satu perenggan letak 2 or 3 ayat. Kan? Daripada tulisan yang dulu. Aku simpulkan orang nak baca pun boleh juling terus mata.

If saya dah menjulingkan mata kalian. Maaf nohh. Aku selalu aci trial and error. Ikut suka hati aku ja. Tak apa. Kita belajar daripada benda yang dah lepas. 

Nak habaq. Transkrip exam sudah dapat lohhh. Rakan-rakan matrikulasi sekalian! Syok tak dapat transkrip ber-cop-kan usaha anda selama setahun? 

Awal pulak abang posmen on duty hari ni. Selalunya kalau ada apa-apa post ke rumah aku tengah hari or petang baru dapat. Ni pukul 10 pagi dah sengih depan rumah. Haha.

Maklumlah post ekspress gitu. Posmen pun kena lah ekspress. Walaupun dengan motor kapcai. Hahah. Marah dia aku panggil motor dia macam tu.

coffee yg aku suka beli dekat koperasi kmpp untuk stay up malam

Aku renung transkrip akademik. 2 3 kali jugak lah. Terbayang balik banyak mana usaha aku dulu. Then, compare usaha semester 1 and semester 2. 

Semester 1 : 
Usaha habis-habisan. Dek trauma dengan result UPS 1. Result yang bagi aku ala-ala hidup segan mati takmau. Dah di ceritakan result tu di post yang sebelum ni. Kalau rasa nak tau koreklah sendiri. Wa malu nak ulang cerita balik. Kui3

Semester 2 :
Semester angan-angan. Semester angau. Semester gatal. Semester berlagak sombong. Semester yang aku buat macam selepas semester 2 ada lagi semester 3. Huuu mintak jauh mintak jauh.
p/s: semester 3 yg dimaksudkan adalah repeat. The one and only budak2 PST mintak dijauhkan.

Study aku main-main. Dugaan hati banyak sungguh. Sampai ke akhirnya aku tersasar. Mujur result okey! 

Tak payah kot di ceritakan di sini. *tak sedia nak cerita. rasa macam 'teruknya aku dulu'*

Ku sangka result ku merudum jatuh. Ku sangka lepas ni dah tak sanggup nak tatap muka mak abah. Ku sangka nak sepi sampai bila-bila daripada kawan-kawan if betul-betul result teruk.

Banyak dah planning dan sangkaan aku. Ahaha. Dah bungkus dalam plastik hitam ikat ketat2 buang dalam lori majlis bandaraya dah pun. Takut dengan kesilapan lalu punya pasal. Jangan risau ya, kawan. Iam still your bestfriend for everrrrr.

Tapi. Tak apa. Allah Maha Adil. Di makbulkan juga doa aku setiap hari walaupun aku banyak buat salah. Alhamdulillah, ya Allah.

Kita belajar daripada kesilapan. Betul tak?

Macam dah serik. Tapi mampu ka? *eheh. betulkah dah serik?* Tu baru masuk matrikulasi. Belum masuk university. Masih banyak dugaan dan cabaran menanti. Allah...kirimkanlah kepadaku kawan yang baik-baik.

Susah benor nak jaga hati. Agak-agak kalau cabut hati. Cuci dengan clorox(peluntur). Gilap segilap gilapnya. Pastu bungkus elok-elok dengan kain. Pastu letak balik tempat asal. Ikat ketat-ketat. Boleh bersih ka hati tu? Boleh terjaga ka?

"Banyak ingat Allah. Dekatkan diri kepada-Nya."

"Al-Quran jangan dibiar tidak terusik. Dekatkan diri kepada Al-Quran."

"Zikrullah biar di bibir. Ringankan bibir untuk berzikir."

O...key.

"Jika sekadar 'okey' tak menunjukkan sungguh-sungguh nak buat. Lebih elok 'inshaaAllah'."

Erk!. Err. InshaaAllah. *senyum kelat* 

Mana yang baik, ambillah. Mana yang buruk, tempek dekat blog ni pun takpa. Hehe

Wassalam.

Friday, 18 July 2014

Ujian

Assalamualaikum. Hati dan iman sihat? 

Lately ni aku suka over think lah. Terpengaruh dengan apa. Fikir pasal apa. Serius. Takmau tulis kat sini. Kasi privacy lebihhh. Bajet macam ada orang nak baca. 

17.7.2014. Malaysia gempar dengan tragedi yang menimpa pesawat MAS MH17. Tak mampu nak ulas or komen lebih-lebih. Sebab aku tak layak. Apa yang mampu kita buat. Doa. Allah Maha Mendengar. Kita siapa nak mengkritik kerja Allah.
Allah Pencipta langit dan bumi dan apabila Dia berkehendakan untuk mencipta sesuatu, maka cukuplah Dia hanya mengata kepadanya 'jadilah' lalu jadilah ia. (Al-Baqarah:117)
Tabahlah keluarga mangsa. Tabah. Kuatkan hati. Terima dugaan yang Allah beri dengan sabar dan redha. Allah tak akan beri kita dugaan jika kita tak mampu. 

Allah beri kita ujian kehilangan untuk kita sedar. Semua yang kita miliki ini hanya pinjaman sementara.
.
.

"Cak, hang tak tengok breaking news ka?"

Aku tengah rancak menaip entry baru untuk blog. "Awat?" Masa ni 'Ada aku kisah'. Hoho. Heartless lagi.

Dah siap entry. Publish. phewww. Panjang tulisan aku. Untuk adik-adik punya pasal. Daki Gunung Everest pun aku sanggup menaip lagi okey tipu.

Buka Facebook. Bosan. Tarak apa. Buka Twitter. Huyoohh. Banyaknya new tweets. Aku macam bajet 'huyoohh. banyaknya noti.' Kecoh betul. Macam biasa. Layan tweet-tweet para twitterer. 

"MH17. MH17. Trending top one lagi. Apakah?" Blur. "MH17 ka MH370?" Tersalah taip ka apa. Blur takdak tahap. Haha

"Orang suruh tengok breaking news tadi lagi," 

Okey. Aku sorang ja dalam rumah ni tak menahu apa-apa.

"MAS?"

"Again?"

Allahu..ujian lagi untuk mereka. Moga mereka kuat hadapi dugaan-dugaan ni. Tak selesai kehilangan MH370. Allah datangkan lagi dengan ujian tragedi MH17. Kami yang sekadar mengikuti perkembangan dari kaca tv juga merasai kesedihan. Sebak. 


Dan Allah tak akan tangguh(kematian) seseorang apabila waktu kematiannya telah datang. (Al-Munafiqun:11)
Allah, daripadaMu kami datang dan kepadaMu kami kembali.

Silih berganti updates di Facebook dan Twitter. Pray for Gaza. Pray for MH17. Allah uji kita umat Islam dengan pelbagai bentuk cubaan. Moga iman kita terlatih dan makin kuat dengan dugaan-dugaan ini.

Di bumi Palestin, tak berhenti lagi hujan peluru. Semakin hari semakin bertambah bilangan yang syahid. Rejim zionis tak henti-henti membedil rakyat yang tak bersalah. Allahu Robbi. 

Kita di sini bergelak ketawa. Di sana ada saja tangisan. Ada saja yang syahid.
Dan janganlah kamu mengatakan orang-orang yang terbunuh di jalan Allah(mereka) telah mati. Sebenarnya mereka hidup, tetapi kamu tidak menyedarinya. (Al-Baqarah:154)
p/s: hidup di atas bermakna mereka hidup di alam yang kita tak tahu. Alam yang Allah beri kenikmatan dan hanya Allah yang mengetahui bagaimana kehidupan di alam itu. Allahu'alam. 
Kita dah lama tenang di sini. Jika tiba-tiba di datangi musibah. Kuatkah kita? Hendak mempertahankan diri. Atau mempertahankan Islam?

Kita dah lama tenggelam dalam kenikmatan dunia. Bila masa kita nak berhijrah? Kata nak jejak kaki ke syurga-Nya nanti. Tapi. Apa usaha kita? Banyak mana amalan kita sepanjang hidup?

"Ahh. Banyak masa lagi. Aku masih muda. Masih panjang perjalanan hidup aku,"

"Esoklah berubah,"

"Sementara masih muda. Kita enjoy!"

Sekali Allah berikan kita ujian pada usia muda. Masih nak enjoy? Bukan masa tu kita menangis teresak-esak? Sampailah di ingatkan. Innallaha ma'ana. Allah ada bersama kita.

Buka celik mata luas-luas. Buka minda. Lapangkan dada. Muhasabah diri. Kita mati tak kira usia. Tua. Muda. Bila-bila masa Allah tarik balik nyawa kita. 

Mahukah mati tanpa iman? Mahukah mati dengan saham-saham dunia yang tak ada nilai untuk di timbang di sana nanti?

Kawan. Marilah kita saling membimbing. Jangan leka lagi. Kata sayang sahabat. Jika sayang mestilah kena sama-sama masuk syurga. 

....
Jika saya tersalah bicara, tolong tegur. Wassalam.

Thursday, 17 July 2014

Aurat

Assalamualaikum wbt.

Tangan lembik nak menaip. Cadang nak tidur lepas subuh. Tapi mata tak boleh pejam. Allah nak suruh aku hormat hari Jumaat kot. Karang aku tidur lepas subuh, bangun lepas zohor. Wahaha. Pecah tembelang duty aku tiap-tiap hari.

Time mata tak boleh nak pejam tadi. Ter-flashback balik perbualan saya dan mak 2 3 hari lepas. 

Saja-saja masuk dapur. Anak permaisuri nak melawat ibunda dia masak apa. Hee melawat saja. Takmau kacau. Nak dekat buka puasa baru aku kacau "Ada apa-apa kerja lagi yang perlu dibuat?". Penuh hemah aku menyoal. Haha

Okey. Back to the main point.

"Semalam tak tengok Ustaz Don dok bagi ceramah dekat TV9?" Mak tanya. Tangan dok exercise tumbuk cabai(cili) guna lesung batu.

Errr. 

Satu jam bersama Ustaz Don tu kaaa. Aku kalau dah abang Johan dan kak Farah depan mata. Tak ubah channel lain dah. #RamadanJanganPergi

"Ustaz Don kata. Pakai jubah tak boleh pakai yang ketat dekat pinggang...,"

Erk!

"...pakai tudung, sanggul jangan bagi terjojol ke atas. ikat rambut ke bawah. bagi tak nampak sanggul,"

Ya. Ya. Faham mak. 

"Tukang jahit baju pun apa kurangnya, mak. Depa dok reka macam-macam jenis fesyen. Cuba semua fesyen depa buat straight cutting...,"

Aku dah mula tuding jari ke orang lain. Haha. Elok sangat perangai tu. Yang hang p kedai dok cari baju jenis yang ikut shape buat apa. derrr

"...okey, tapi raya tahun ni nak pakai jubah jugak. Usaha cari yang betul-betul menutup," Pesanku pada diri.

Tengok balik baju-baju lama. Ada yang memang aku tak pakai dah. Segan nak pakai. Sebab. Sudah lama ditinggalkan. Sebab. Orang tengok, malu hoii. Sebab. Segan ingin saya nyatakan. Sebab. Dah haram untuk di pakai. Hoho. Kiasan banyak sangat.

But. ada lagi pakaian yang aku berdegil nak pakai juga. Sebab. Yang tu ja ada yang paling better daripada pakaian yang lain. Aku pun bukan orang senang nak gesa mak beli baju yang baru banyak-banyak.

"Tak apa laa. Beli sikit-sikit. Lama-lama jadi banyak lah," 

"Okey..,"

"Setiap kali kita berpakaian. Kita mempunyai dua pilihan. Syurga atau Neraka."
Jenis baju yang lain pun banyak yang ikut badan, jarang dan sebagainya. Berhati-hati dalam memilih pakaian. 

"Dah lama tak selempang(kiri kanan tudung di silang terlampau atas) tudung. Sekarang dah malu nak ikut gaya dulu. Selesa labuhkan tudung lagi,"

"Ingat balik cara pemakaian dulu...termalu sendiri. Terfikir. Dulu aku tak rasa malu ka?"

...

"Anak-anak mak ni dok bertukar jantina dah. Nak kata lelaki. Nama ada binti,"

Saat my mom membebel nampak aku bersiap masa nak keluar. Dia nengok aku mula dari bawah dulu. Pakai seluar. Jeans lagi. Hancusss. Haha

"Menutup lagi, mak. Bukan macam orang lain. Lagi teruk," 

Selamba badak ja menjawab. Awas! Jangan tiru aksi ini.

"Lain kali nak keluar pakailah kain," Mak nyambung lagikkk.

"Okey. Nanti mak beli sehelai dekat orang,"

Haha. This dialog di ulang setiap kali aku bersiap nak keluar. Bukannya takmau ikut cakap mak. Tapi duit tak keluar untuk beli kain lagi. Kain bunga-bunga ada laa. Tapi dah dua kali aku jadi bahan gurauan kasar. Sentap mehhh. 

Kengkawan! Bukan nak ajak you all pakai seluar jeans ikut saya. Tapi nak ajak kamu semua jadi muslimah sejati. Jom. Kita pakat-pakat jadi perempuan melayu tertutup. Takmau pakai pakaian yang memudaratkan mata si jejaka. Okey?

Kita bertindak dulu. Biar jadi ikutan kawan yang lain. Lama-lama depa ikutlah. 

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Seseorang itu mengikut agama temannya. Oleh itu, hendaklah seseorang itu melihat dengan siapa dia berteman"
 Bila kita dah selalu buat baik. Kita akan segan nak buat jahat.

Bila kita dah selalu menutup diri kita dengan sempurna. Kita akan segan dan malu nak pakai balik pakaian yang tak sempurna.

Wassalam.


Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (i)


Assalamualaikum. Bakal-bakal jenazah sekalian...sihat? Bekas-bekas bayi sekalian...sihat? Dok baca ni dah solat ke belum? Kalau baca tengah-tengah malam make sure p pastikan dulu pintu rumah berkunci, tingkap tutup, p ambil wuduk. Kalau dah mengadap laptop confirm malas bergerak dah kan? Alih-alih tertidur sampai terbabas subuh sebab semalam stalk blog orang sampai pukul 3 4 pagi. Ehhh

tangkap guna corby ja. cantik tak? hehe

Panjang pulak aku berletiaq(membebel). Baru lepas kemaskini my 'usang' blog. Ada lah baca entry yang lepas. Rupa-rupanya banyak yang aku cakap tapi aku tak tunaikan. Maaf. *Talking to myself*

KMPP. Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. Matrik yang paling ohsemmmm. Kan? *Nope. yang paling oldddd*. gurau ja kawan. chill

Dulu saya excited dok menjaja *Aku dapat matrik Penang!*. Sekarang ni takmau menjaja. Tapi nak lelong *Mai masuk kmpp maihhh!*. 

Saya. Alumni. KMPP. Sejak. 29 April 2014.

Adik-adik yang dikasihi. Dapat tawaran KMPP? Atau dah pasang angan-angan nak masuk KMPP? Jangan ragu-ragu untuk masuk KMPP, dik. InshaaAllah akan dapat segala yang baik belaka. -kalau pandai bawa diri

Sesungguhnya KMPP tak akan jadi daebak! kalau adik-adik yang tak menggerakkan sendiri. Lecturer memang dah lama gerak dan buat KMPP jadi ohsem!. Tapi. Dengan belajar math, chemistry, physics, biology, sains komputer, pendidikan islam, english, koku, dinamika sahaja tak cukup untuk anda buat KMPP jadi daebak!.

Makanya. Saranan saya. Teruskan legacy Brotherhood, ANC, AFC. Boleh? Dengan aktifnya group dakwah ini. Maka aktif lah ke-daebak-an KMPP. 

KMPP best tak? Okey tak? Belajar macam mana? Susah tak nak skor? Lecturer garang tak? Kompel(asrama) okey tak? Makanan sedap tak? Toilet bersih tak? Cafe mahal ke murah? KMPP sosial tak?

Saya tak nampak apa point nya korang bertanya macam-macam. Nak buat preparation. Okey fine betullah tu. Tapi. Matrik ni macam tandas awam ja, dik. Bergantung kepada si pengguna yang menggunakan tandas tersebut. Kalau tandas tu bersih, maknanya pengguna ialah pengguna yang prihatin dan baik.

Nak mudah faham. Setiap tahun pelajar matrikulasi ialah pelajar yang berbeza. *kecualilah pelajar PDT*. Selepas batch '95, batch '96 pulak. Selepas batch '96, batch '97 pula. Berterusan bersilih ganti. 

Anda ialah generasi yang nak sambung kehebatan KMPP. Jadi, tugas anda sendiri yang nak bagi KMPP tu best ka tidak. Kalau attitude anda baik, maka baiklah semua lecturer. Lecturer baik kalau kalian baik. Misal kata dalam dewan kuliyah. Kalau anda bagi perhatian, tak main fon, tak bercakap yang sia-sia, tak tidur, tak buat bising..maka lecturer pun tak marah lah.

"Belajar senang tak? Ada orang cakap matrik ni susah."

Siapa yang cakap tu? Mohon tampar dia laju-laju. Mengikut apa yang saya dah lalui. First time belajar sesuatu topik, memang saya kata susah. Dah benda tu kita baru nampak, memanglah jadi susah. Lainlah kalau setiap masa kita dok belajar benda yang sama.

Time dalam kuliyah saja kita akan nampak susah. Lepas keluar dewan kuliyah, masuk bilik atau pergilah mana-mana pun pastu tengok balik renung balik notes..lepas tu baru "Ohhh...macam ni rupanya,".

"Masuk matrik kena struggle betul-betul. Yang luar biasa punya."

Habis tu, hang masuk university hang tak payah struggle lah? Tak payah dapat 4 flat lah? Dekat matrik ja hang kena pulun bagi dapat 4 flat. Gitu?

Bukannya nak marah. Tapi, orang boleh gerun nak masuk matrik kalau kita tak bercakap yang baik-baik. Apa salah matrik? Tempat belajar jugak. Susah? Belajar apa yang senang? Kita masuk university, pastu dok kata jugak "Ishh...susahlah subjek ni,". Dok pening lagu tu jugak la. Sama ja.

Di mana-mana tempat belajar pun. Sekolah. University. Tadika. Matrik. Kolej. Mesti kena struggle betul-betul. Okey? 

Bakal-bakal penghuni matrikulasi sekalian. Jadi student yang rajin. Boleh? Jangan jadikan matrik tempat untuk bersantai tak payah pegang buku. Nak bersantai lepak-lepak dekat tasik tak apa. Tapi. Make sure rajin study. Lepak-lepak sambil cakap pasal electrochemistry. Boleh? Buat apa nak lepak-lepak mengumpat pasal cikgu. Nanti dapat dosa. Masuk liang lahad dengan saham-saham mengumpat. Nauzubillah.

Ada lagi hal yang lebih serius. Memang benda ni kat mana-mana pun terjadi. Tapi saya nak highlight perkara ni di KMPP. Budaya couple. Menjadi-jadi. 

Culture shock kot. Tak pernah-pernah tengok awek-awek cun kelantan, johor, terengganu. Tak lupa juga jejaka-jejaka macho. Selama ni kan dok dalam negeri ja. Jarang nampak yang comel cantik hensem yang luar biasa. Masuk ja KMPP, sebut ja nak akhi ukhti dari mana. Semua ada.

Mula-mula rapat sebab study. Sama-sama nak kejar 4 flat. Nak tanya soalan yang tak faham. Lama-lama dapat mesej ayat bunga-bunga. 

"Alaa... setahun ja pun. Pastu break lah,".

"Kita rapat sebab nak study. Hang pandai, boleh ajar aku. Bagi semangat kalau aku down,".

Bla bla bla bla.

Pergi ke mana saja berdua. Dating ke sana. Dating ke situ. Macam belangkas. Orang puji "Couple paling sweet,". Bangga. Pastu ada la yang mendoakan "Semoga kekal sampai kahwin,". Geli pulak tangan aku nak menulis.

Adik-adik. Elakkan gejala couple. Boleh? Kalau tak boleh kena bagi boleh jugak. Kalau rasa diri tu tak mampu contohnya kalau si abang ajak couple dan kita rasa macam nak terima..janganlah dok buat gedik p rapat dengan lelaki. Elakkan. Usaha. Ini tidak. Syaitan bisik sikit dah goyah.



Perempuan dan lelaki bertepuk tampar sesuka hati. Macam tak ada agama. Dah Allah larang perempuan dan lelaki bukan mahram bersentuhan. Yang dok p tepuk tampar juga buat apa? Kaum perempuan punyalah ramai. Yang nak cari jugak ajnabi untuk di buat kawan buat apa? Kaum lelaki pulak tahu-tahulah limit kan gurauan anda. 

Nak berkawan. Kawan. Sekadar kawan atas sebab yang betul-betul mustahak. Nak study sekali tak kisah. Tapi. Study dalam group. Kalau hanya berdua. Bukan group. Itu cari bala namanya. Lelaki kan ada yang pandai tahap genius. So, nak jugak study dengan depa. Study lah. Ajak kawan-kawan 3 4 orang. Boleh?

Kita manusia. Remaja lagi. Hati tak boleh tahan bila tengok perempuan/lelaki yang cantik/hensem. Mesti nak suka dia. Dan angkat jadi crush. Kalau ini terjadi. Maka meranalah hidup anda di KMPP. Maka sia-sialah setahun/dua tahun di sini.

Kenapa merana? Kenapa sia-sia? Minat ja pun. 

To be continued...

Cerpen: Demi Cinta Suci

Assalamualaikum. kalau rasa betul2 free bacalah. tak sehebat penulis lain. Saya menulis dalam serba kekurangan ilmu. So sad. Haha. Jadi, sebar2 kan lah ilmu kalian untuk dikongsi kepada saya mahupun orang lain.

Demi Cinta Suci- UNIC

...

Benar hatiku luka pedih
Kerana dicalari tinta penuh duri
Lemas aku dalam dilema
Kata janji manis sungguh tak bermakna.

Amani mengetuk hujung pen di meja. Makin lama makin kuat. Geram! Pen di letak kasar. Kerja tak jalan. Tangan mula meraup wajah. Kusut. Keliru. Resah.

Aku sayang dia. Tapi. Ada perasaan ragu-ragu di hujung-hujung hati aku. Betul ke sayang?

Selalu lepak sekali. Makan sekali. Belajar sekali. Berbual sampai lewat malam. Mesej lagi. Dulu seronok. Sekarang? Macam ada yang tak cukup.

Bukan Hadif ada buat yang tak baik. Dia layan aku baik sangat. Terlalu baik. Tapi. Macam ada yang kurang.
“Kau ada masalah?” Farihah mendekati. Dah lama dia nampak Amani begitu. Selalu dia beri kata-kata mudah untuk Amani fahami. Tapi, Amani tetap tak mahu kongsi masalahnya.

Amani diam. Tak tahu nak cakap ke tidak. Segan. Farihah tak macam dia. Farihah ke mana pun orang akan hormat. Orang akan nampak apa yang tiada pada Amani.

“Selagi di izin-Nya, aku akan cuba bantu. Pasal Hadif?”

Mestilah dia tahu. Setiap hari pasti kena tadah telinga dengar Amani bergayut dengan akhawat bernama Hadif. Lambat-lambat Amani mengangguk. Farihah duduk di katil Amani.

“Ceritalah,” Farihah senyum nipis. Amani pusing kerusinya mengadap Farihah. Akhirnya semua terluah juga. Walaupun ada sedikit kekok. Tapi, sekurang-kurangnya Farihah dah jadi pendengar setia.

“Antara lelaki dan perempuan, Allah dah ciptakan satu fitrah. Iaitu apa yang terjadi antara kau dan Hadif. Tapi, fitrah yang tu selalu kita salah tafsir. Sepatutnya, terjadi dalam hubungan yang halal….,”

Amani tunduk. Malu dengan sahabat sebiliknya. Dia dah salah langkah. Mungkin ini sebabnya dia rasa ada yang kurang.

“Minta maaf kalau kata-kata aku akan buat kau terguris…,” Farihah mencari anak mata Amani. “…apa yang kau buat selama ni salah, Amani. Allah tak redha dengan hubungan yang tak halal,”

Wajah terasa panas. Tekak perit. Mata dah berat dengan air mata.

“Amani…kalau betul Hadif jodoh kau, Allah akan hantar kau kepada dia dengan jalan yang baik. Kita semua milik Allah. Allah dah aturkan segala yang terbaik untuk kita. Cuma kita perlu tunggu dan terima. Sebab segala perancangan Allah…sangat kemas,” Farihah menggenggam erat tangan Amani. Sejuk. Wajahnya dah basah sejak tadi.

“Kau muhasabah diri kau balik. Jangan segan nak minta petunjuk Allah. Allah sentiasa perhatikan kita. Satu saat pun kita tak terlepas dari Dia. Aku harap kau akan nampak jalan yang betul. Selesaikan secepat mungkin hal kau dengan Hadif. Kalau dia senyap juga, kau bertindak dulu. Moga dipermudahkan. Biiznillah,” Farihah mendakap erat tubuh Amani. Alhamdulillah, Ya Allah. Engkau dah lembutkan hati Amani.


Mencari nur kasih bagai mencari mutiara putih
Walau ke dasar lautan sanggup ku selami
Namun tak percaya apa yang telah aku terjumpa
Kau sebutir pasir tak berharga.

“Amani…,”

Satu suara yang sudah lama dia tak dengar. Dia rindu suara itu. Dalam samar-samar dia nampak wajah yang sangat dia rindui.

“Ibu!” Wanita itu diam tanpa senyuman. Amani berlari mendapatkan ibunya. Di dakapnya erat. Seerat yang mungkin. Dah lama dia tak dapat peluk ibu. Tak dapat rasa hangatnya tubuh ibu.

“Amani rindu ibu. Ibu jangan pergi sana lagi. Amani perlukan ibu. Amani nak ibu…,” Namun, pelukan itu dileraikan kasar. Wajah ibu muram. Amani terkesima. Lama-lama ibu menjauh pergi.

“Ibu!” 

Amani terjaga dari lena. Bulat matanya memerhati sekeliling. Mimpi. Tanpa sedar air matanya gugur. Ibu dah lama pergi. Pergi yang tak akan pernah kembali lagi. Maafkan Amani, ibu…Amani gagal jadi anak ibu yang solehah. Macam yang ibu pesan dulu.

Sejuk menusuk ke tulang. Tikar sejadah di hampar. Tenangkan jiwa yang pedih. Menyerahkan sepenuh hati dan jiwa kepada Ilahi. Allah…terimalah taubatku.

Terketar tangannya mengangkat menadah doa kepada Allah Ar-Rahman. Mengharap keampunan dari-Nya. Di tunjukkan jalan yang benar. Di bukakan pintu rahmat untuknya. Allahu rabbi…aku hina. Aku tak berada di jalan-Mu yang benar. Aku leka dengan nikmat dunia. Aku tak nampak apa yang kau redhai. Aku lakukan perkara yang Kau murkai. Ampunkan aku, Ya Allah…ampunkan aku.

Amani terus tenggelam dalam khilafnya. Farihah memerhati dalam samar-samar. Senyuman menghiasi bibirnya. Syukur. Amani perasan Farihah sedang memerhatinya. Selalu dia nampak Farihah bangun malam. Tapi, dulu dia leka sampai tak sedar dia juga Islam seperti Farihah.

Setelah selesai solat, Farihah menghampiri Amani. Dia tak berganjak lagi dari tikar sejadahnya sejak tadi.

“Amani okey?”

Tersentak. Tak perasan Farihah di sebelahnya.

“Aku rindu ibu, Far,” Air mata gugur lagi. Perit hendak mengungkap. Tapi, itulah kenyataan. Farihah peluk bahu Amani. Di gosoknya perlahan.

“Ibu kau tunggu kau di syurga,” Farihah berbisik. Jelas di telinga Amani. Lama dia sembam wajahnya di bahu Farihah.

“Ibu marah aku, Far. Ibu marah aku ingkar cakap dia…,” Farihah diam. Memberi ruang Amani meluahkan.

“Aku abaikan pesan ibu. Ibu nak aku jadi anak yang solehah. Patuh kepada agama. Tapi, aku tak buat. Aku hanyut dengan dunia, Far. Aku tersasar. Aku lupa yang cinta Allah lebih hebat daripada cinta manusia,” Amani diam. Wajahnya yang kering, basah lagi. Farihah mengeratkan dakapan.

“Kau sempat lagi untuk tunaikan permintaan ibu kau. Sempat lagi, Amani. Allah dah bukakan pintu hati kau. Kau dah nampak hidayah Allah,”

“Tapi, aku dah salah. Aku kejar cinta manusia lebih daripada kejar cinta Allah. Aku berdosa, Far. Aku malu dengan kau,”

“Amani…manusia tak akan nampak jalan kalau dia tak buat silap. Allah sayang kau. Sebab tu Dia uji macam ni. Dia nak kau cari Dia balik. Dia nak kau dekat dengan Dia…,”

Amani diam.

“Tak ada sebab kau kena malu dengan aku. Kita sama-sama hamba Allah. Sama. Tak ada beza langsung pada pandangan Dia. Aku pun pernah buat silap. Tapi kesilapan aku tak sama dengan kau. Sebab Allah uji kita melalui pelbagai bentuk,”
Sepi. Azan subuh berkumandang.


Demi cinta yang suci
Ku rela korbankan kepentingan diri.
Demi sinar bahagia
Ku hambakan diri padaNya Yang Esa.

“Hubungan kita ni boleh pergi jauh ke?”

Pernah suatu ketika soalan itu ditanya kepada Hadif.

“Selagi saya setia. Selagi awak setia,” Hadif pandang Amani. “Kenapa tanya macam tu?”

“I have bad feeling,”


Mungkin hal ni akan buat awak terkejut. Tapi, ini memang keputusan saya. Untuk kebaikan iman awak dan saya. Kita berpisah. Saya tak boleh setia dengan awak. Saya perlu mencari cinta lain yang lebih suci.

Hadif…kita tersalah kejar cinta selama ni. Cinta yang sepatutnya kita kejar adalah cinta Ilahi. Itu cinta yang lebih berhak.

Awak jagalah iman awak macam mana awak pernah janji nak jaga saya. Kita berpisah di dunia. Jadi, moga syurga nanti tempat kita bertemu.

Amani melipat kertas itu kemas. Nafas di hela. Moga ini yang terbaik.

“Kenapa tak jumpa je?” Farihah duduk di birai katil Amani.

“Aku tak sampai hati,”

“Kau redha?”

“InshaaAllah…demi cinta Dia,”

Farihah senyum sebaris.


“Far…aku tak boleh lupa dia,”

“Kau berpisah dengan dia sebab apa?”

“Nak cari redha Allah,”

“Then?”


Baru kini ku rasai nikmatnya cinta yang suci
Tiada terbanding dengan cinta yang kau beri
Ranjau yang berduri akan aku tabah menempuhnya
Menyubur iman di dalam jiwa.

Amani mengahabiskan bacaan terakhir ayat suci Al-Quran. Di ciumnya naskhah suci itu lalu di dakap erat. Allah…beri aku kekuatan.

“Amani…,”

Suara itu bergema lagi. Suara yang dia rindu. Suara yang dah lama dia tak dengar.
Seorang wanita mendekati Amani. Lalu mereka berdakapan. Erat. Dah lama Amani tak rasa hangatnya tubuh ibu.

“Ibu marah Amani?” Pelukan di lerai.

“Tak, sayang..,”

Amani senyum lega. Di peluknya lagi tubuh wanita itu.

“Janji dengan ibu. Amani akan jadi anak ibu yang solehah. Kuatkan iman. Boleh, sayang?”

Amani mengangguk.

“Ibu taknak Amani jatuh lagi. Ingat pesan ibu….,”

“…jangan kejar cinta manusia selagi Amani tak dapat kejar cinta suci Allah,”

Angguk.

“Ibu tunggu Amani di syurga,”

“Amani..,” Tubuhnya di goncang perlahan. Wajah ibu menghilang.

Dia bangun dari baringnya. Telekung masih bersarung. Naskhah suci masih erat dalam dakapan. Wajahnya basah.

“Mimpi ibu kau?”

Amani mengangguk. Farihah menggosok bahu Amani.

“Dah la. Pergi siap. Semalam kan dah janji nak pergi surau sama-sama,”

Amani hanya menurut.


Tiada cinta yang lebih hebat daripada cinta Ilahi. Cinta yang sebenar yang membawa ke syurga. Cinta manusia, jika tak dapat kita akan kecewa kecuali jika balik kepada Dia. Sedangkan cinta Ilahi…Dia terus menjanjikan syurga abadi.

Cinta tanpa redha Allah bukan cinta yang suci. Apa erti berada di dunia jika redhaNya kita tak cari. Sedangkan tanpa redhaNya kita tak layak menyentuh syurga.

Demi Cinta hakiki
Ku sanggup redahi apa yang terjadi.


“Amani, tolong aku..,” Azie berwajah muram.

Amani menutup buku islamik yang di baca.

“Ada apa?”

“Aku nampak Faiz dengan perempuan lain,”

“Kau dengan dia kan dah berpisah?”

“Memang. Tapi, aku sayang dia lagi,”

Amani diam.

“Hati aku sakit bila tengok dia dengan perempuan lain,” Adunya lagi.

“Azie…,” Amani menarik lengan Azie ke ribanya. “…cinta manusia, sekali kita kecewa..kita akan jatuh. Kecuali jika kita balik kepada Allah..Allah yang akan beri kita kekuatan,”

Azie tunduk. Diam.

“Kau ada dua pilihan. Cinta manusia yang belum tentu milik kita. Atau cinta Ilahi yang hakiki yang akan bawa kau ke syurga Dia,”

Senyap. Amani mengeratkan genggaman tangan Azie.

“Berbaloi ke kalau kau kejar cinta Faiz? Sedangkan dia dah tinggalkan kau. Sebab perempuan lain…,”

“…kalau dia sayang kau. Dia tak akan buat semua ni, Azie. Kita sayanglah seseorang tu banyak mana pun..tapi kalau Allah kata dia bukan takdir kita, dia tetap bukan takdir kita. Lupakan dia. Boleh?”

Azie merenung Amani. Lambat-lambat dia mengangguk.

“Tapi, kau kena bantu aku,”

“Allah akan bantu kau. Kau mintalah pada Dia,”

Apalah erti cinta suci
Andai janji-janji sering dimungkiri.
Apalah erti cinta murni
Andai kata-kata sering di dustai.

...

The End.



Kepada yg terbaca tu. Maaf. Penulisan tak seberapa.