my lovey dovey followers

Friday, 7 February 2014

Get the Best result in matriculation

Assalamualaikum. my midsem break only 2 days left. so sad. lepas ni belajar 3 bulan. awal bulan 5 in shaa Allah habis matrik. masa berlalu seperti angin. rasa macam baru semalam daftar masuk matrik. even hanya setahun...banyak pengalaman dan pengajaran yang sy dapat. Alhamdulillah. semua ni bekalan untuk sy gunakan pada masa depan.

Dengar ja pasal pointer, mesti orang akan cakap...'masuk matrik pointer kena tinggi'..'masuk matrik kena skor 4 flat, kalau tak tak boleh survive untuk apply degree'..'kalau pointer tak tinggi.....bla..bla..bla..'.

Come on lahh. lebih baik kita merasai sendiri pengalaman tu daripada asyik mendengar gosip manusia yang tak pernah habis. ayat2 seperti itu akan menggerunkan si penerima tawaran masuk matrik. 

sy akui result kena baik dalam setiap exam. exam mana yang result tak kena score? even exam diploma pun kena score jugak..kalau tak u tendang keluar ataupun repeat sampai lulus..tak pun lecturer tulis besar2 dekat kertas tu.."SEE ME".

Dekat matrik, kertas soalan yang korang jawab(ups dan pspm) takkan dapat balik macam dekat sekolah dulu. tak tahu lah lecturer simpan buat apa. untuk dikitar semula maybe. 

base on my experience.. tak susah pun nak score result yang bagus time exam. ups 1 sy kecundang(physics-D, chemistry-D, mathematics-E, sains komputer-A) sangat teruk kan? students matrik tak ramai yang score untuk ups 1. sebab masing2 masih teringat nak peluk mak ayah. hahaha.

Matrik ni just belajar balik apa yang korang belajar time sekolah dulu. aplikasi kan ilmu yang anda tuntut sewaktu di sekolah ketika ini lah. tapi, makin high level kita langkah makin mendalam la kan apa yang kita belajar. dont panick. relaks ja time belajar. jangan suka tangguh kerja. if korang suka tangguh2 kerja...haaa, time ni la korang akan tahu erti stress.

Pointer sy untuk pspm 1....Alhamdulillah, 3.39. bersyukur ja la dapat berapa pun. even tak dapat 4 flat, redha. kita sendiri tahu banyak mana yang kita usaha. Allah itu Maha Adil. 50% korang usaha 50% lah yang korang dapat. 

belajar di matrik jangan pernah give up. stress tu confirm korang akan lalui. tapi lalui lah stress tu dengan profesional. seeloknya, after habis kelas, jangan terus buat revision. kesian dekat otak tu. korang balik kelas dalam pukul 4 or 5 petang. ambil sikit masa petang2 tu keluar beriadah. tak beriadah pun jalan2 ka...time ni la korang kena tenangkan fikiran. malam barulah start buat homework. habis buat homework, revision then tidur.

Ada seorang senior ni..result pspm(final result yang telah dipuratakan) dapat 2.96. tapi boleh ja dia sambung degree dekat ukm untuk IT kalau tak salah. jangan takut untuk masuk matrikulasi okey! 70% markah exam, selebihnya markah di ambil daripada penilaian berterusan oleh lecturer. kuiz, tutorial, kehadiran, presentation...tak susah untuk score 3.0. believe me!

Perkara2 yang adik2 kena buat untuk score 3.0 above:


1) Solat jangan tinggal. doa kepada Allah. (Ya Allah..kurniakanlah aku kejayaan di dunia dan akhirat). Allah takkan pernah jemu untuk mendengar doa hamba-hambaNya. Eh, jangan lupa doakan kawan-kawan juga!

2) Jangan lupa mak ayah kat rumah. sekurang-kurangnya mesej(tanya khabar)

3) Hormati lecturer anda. apa yang lecturer suruh anda buat. anda buatlah. 

4) Pastikan anda buat tutorial. dimana tutorial tu sebenarnya menguji pengetahuan basic anda tentang apa yang anda belajar tu. sama ada faham atau tidak. 

5) Jangan ponteng kuliah/kelas. selalunya time lecture korang tak berapa faham apa yang lecturer ajar. tapi, time kelas tutorial/amali korang akan faham. sebab time ni lecturer akan usaha sungguh2 bagi anak2 muridnya faham.

6) If tak faham, TANYA lecturer or kawan2. tanya sampailah korang faham. Ini kerana, if adik2 study sorang2, boleh jadi gila! korang akan tension ja. so, daripada buang masa untuk fahamkan sendiri better tanya lecturer/kawan.

7) Elakkan gejala couple. Elakkan! Tapi sy tau mesti ada juga yang dah couple. Kalau boleh tak payah layan sangat kot pakwe/makwe hampa tu. Rugi masa. Rugi perasaan. 

8) If 'ter'couple dengan budak satu kolej, kurangkan masa bersama. kalau dia ajak jumpa/dating, cakap kat dia..."Saya nak study! Kalau nak jumpa juga. Break!" Ahaha. kan senang tak payah couple terus.

9) Jaga hubungan dengan kawan. if bergaduh. minta maaf. kalau bergaduh lagi, minta maaf lagi. jangan pernah berhenti untuk mohon maaf dengan mereka. kadang2 kita tersakitkan hati mereka tanpa sedar.

10) Ada yang belajar di PDT(program 2 tahun). jangan rasa masa berlalu dengan lambat. teruskan berjuang sampai habis dua tahun. Okey!

Belajar jangan pernah jemu. Kalau anda ikut apa yang sy cakap ni, in shaa Allah. ganjaran yang lumayan anda akan dapat. Banyak lagi sebenarnya. Sampai esok pun saya dok ngadap skrin laptop kalau nak senarai semua.

So, Do Your Best! Think positive! Follow The Flow. 

Semoga Berjaya!

20 comments:

  1. Rasa bersemangat pulak nak belajar kat matriks . kolej matrikulasi Perlis

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh matrik arau. tapi akak takdelah pulak kawan dari situ.huhu. btw, dah confirmlah ni? alhamdulillah..kekalkan semangat tu sampailah habis matrik nanti. in shaa Allah boleh berjaya. Good Luck! :)

      Delete
  2. Yes kolej matrik arau. Kawan2 kelas saya ramai yg takut nak pegi matriks jadi saya suruh mereka baca blog akak... Perasaan takut mereka terus dibawa pergi. Cikgu kat sekolah pun cakap kalau menolak Matriks satu kerugian yg besar . thanks sebab tulis entry Pascal matriks no....

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. 6a 2b 2c ja dik. haha, spm tahun ni ke?

      Delete
    2. Uyooo,pandai akak..Aah kak,spm tahun ni, takut gile ni... trial pon da nk dekat...

      Delete
    3. haha, kecundang jugak tu, main2 sangat. bersyukur lah awk tak spm lagi. Sempat lagi nak usaha. bagi dapat result yang best. biar susah sekarang, lepas dapat result nanti sure bahagia! Good luck. :)

      Delete
  4. akak say nk tanye modul-modul dlm aliran sains tu ... diorng yg tetapkn atau kiter sendiri tetapkan ?

    ReplyDelete
  5. akak say nk tanye modul-modul dlm aliran sains tu ... diorng yg tetapkn atau kiter sendiri tetapkan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pihak matrik yg tetapkan berdasarkan keputusan spm. :)

      Delete
  6. Salam kak. Akak rs mna lg bgus maktrik pdt vs dip. Sains komputer?, sy xtau nk plih yg mana. Maktrik pdt rmai x? X mcm rugi kah di situ? Thank you

    ReplyDelete
  7. Salam kak. Akak rs mna lg bgus maktrik pdt vs dip. Sains komputer?, sy xtau nk plih yg mana. Maktrik pdt rmai x? X mcm rugi kah di situ? Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. pdt biasanya tak ramai sangat. apa yang rugi? still belajar juga. still tuntut ilmu. malah dapat ilmu lebih lagi kat matrik. syllabus sama je dgn pst. so, korang boleh belajar banyak benda. minat sains komputer? kalau minat, tak ada masalah utk pilih diploma. buat keputusan baik2. ^^

      Delete
  8. salam kak, kalau belajar sains komputer kena bawa laptop ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu pun takpe. ada makmal komp.

      Delete
    2. tak perlu pun takpe. ada makmal komp.

      Delete
  9. salam akak.matrikulasi ada pelajar cina dan india kan? agak tercabar x untuk akak?

    ReplyDelete
  10. salam kak, pljr muslim bleh tak pkai blouse + skirt labuh ke kelas?

    ReplyDelete